Dan Niţu, obligat de instanţa de judecată să plătească despăgubiri de 10 miliarde lei vechi

0
109

• În urma accidentului rutier din Constanţa soldat cu cinci morţi,

Dan Niţu, obligat de instanţa de judecată să plătească despăgubiri de 10 miliarde lei vechi

Magistraţii Judecătoriei Medgidia – Constanţa au redeschis, la începutul acestei luni, pentru a cincea oară dosarul cu numărul 2995/256/2010, unde Valentin Protesaru este judecat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă. Bărbatul este angajat al SC Damila SRL Vâlcea, unitate condusă de omul de afaceri liberal Dan Niţu. Chemaţi în faţa magistraţilor, martorii tragediei rutiere au spus, pe rând, cum s-a produs accidentul în urma căruia Iulian Prisăcaru, 22 de ani, Constantin Botnar, de 19 ani, Nicolae Croitoru, de 32 de ani, George Roşu, de 24 de ani, şi Ştefan Constantin şi-au pierdut viaţa. Dat fiind numărul ridicat al martorilor, respectiv 15, Judecătoria Medgidia a stabilit un nou termen (18 februarie 2011) pentru continuarea audierilor.

Cum a avut loc tragedia de la Poarta Albă?

În data de 12 februarie 2010, Valentin Protesaru a condus un autotractor, marca DAF, cu număr de înmatriculare VL 59 DML, ce tracta semiremorca marca Schmitz, VL 90 DML, dinspre Constanţa către Medgidia. Potrivit anchetatorilor, aproape de intrarea în localitatea Poarta Albă, autotrenului condus de angajatul Damila SRL i s-a desprins o roată lovind un alt tir condus de Viorel Sima, în vârstă de 46 de ani, din Dâmboviţa. În urma impactului cu roata, autotrenul condus de Sima s-a răsturnat lovind în plin un microbuz, marca Peugeot, condus de Iulian Prisăcaru, de 22 de ani, din localitatea Remus Opreanu. Pentru Iulian Prisăcaru, Constantin Botnar, Nicolae Croitoru, George Roşu şi Ştefan Constantin medicii nu au mai putut face nimic.

Procurorii constănţeni au decis să-1 trimită în judecată pe vâlceanul Valentin Protesaru, în vârstă de 33 de ani, pentru uciderea din culpă a 5 persoane, precum şi rănirea din culpă a altor patru, fiind considerat vinovat pentru tragedia rutieră petrecută pe raza localităţii Poarta Albă. În urma expertizelor efectuate a reieşit că Valentin Protesaru este cel care a generat direct şi nemijlocit starea de pericol cu finalitatea accidentului, deoarece nu a asigurat corespunzător piuliţele şi prezoanele de la roţile autovehiculul pe care îl conducea. Procurorii susţin că, la un moment dat, din cauza neasigurării corespunzătoare a roţilor punţii motrice a camionului, pe fondul încălcării obligaţiei de verificare permanentă a stării roţilor maşinii conduse, obligaţie ce aparţine conducătorului auto, piuliţele de la cele 10 prezoane de prindere a roţii pe corpul maşinii au cedat, pe rând, iar roata de pe partea stângă a devenit practic liberă, ieşind din cadrul său de prindere. Roata rămasă liberă a lovit un alt autotren, cu numărul de înmatriculare DB 05 LFX, condus de Viorel Sima din Dâmboviţa. În urma impactului, TIR-ul condus de Sima s-a răsturnat, iar în traiectoria sa a lovit frontal microbuzul Peugeot, cu numerele de înmatriculare B 21 RUF, ce aparţine firmei Roof Serv Trade, condus la acea dată de Iulian Prisicaru. Valentin Protesaru le-a spus procurorilor că în timp ce conducea TIR-ul, exact în momentul în care s-a intersectat cu un autocamion care se deplasa din sens opus, a auzit o bufnitură, a simţit la volan un balans, a observat coliziunea roţii cu autocamionul şi a observat în oglindă un nor de aburi, autocamionul cu care se intersectase fiind deja răsturnat. Mai mult decât atât, Protesaru susţine că nu ar fi auzit zgomote suspecte la roţi şi nu a simţit la volan nereguli ale sistemului de rulare anterior accidentului, menţionând că nu a umblat la rotile motrice din luna luna noiembrie 2009.

Liberalul Dan Niţu promite să sprijine financiar cele cinci familii

În ceea ce priveşte societatea SC Damila SRL, s-a constatat că aceasta nu se face vinovată de producerea accidentului, desprinderea roţii fiind cauzată de neglijenţa şoferului. Totuşi, s-a dispus, ca măsură asigurătorie, instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale societăţii comerciale mai sus amintite, până la strângerea sumei de 10 miliarde lei vechi. SC Damila SRL – faţă de care s-a decis neînceperea urmăririi penale -, şi Valentin Protesaru ar putea să plătească pensii de întreţinere părţilor vătămate şi succesorilor victimelor, în cuantum egal cu salariul ce ar fi fost realizat de victime, cu începere de la data accidentului şi până la majoratul copiilor. De asemenea, Spitalul Clinic Judeţean Constanţa s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de circa 14 milioane lei vechi.

Contactat telefonic, omul de afaceri Dan Niţu a recunoscut că avut loc accidentul rutier de la Constanţa şi că regretă profund urmările acestei întâmplări nefericite. „Despăgubirile cerute de familiile celor morţi în accident vor fi suportate de societatea de asigurări, în limita sumei de 10 miliarde lei vechi. Vreau să vă mai spun că imediat după producerea accidentului, am sprjinit financiar cele cinci familii în vederea acoperiri costurilor de înmormântare. O să mă ocup în continuare de aceste familii şi le voi sprijini atât cât o să pot. Într-adevăr, instanţa de judecată ne-a pus sechestru asigurator asupra a cinci camioane ale societăţii noastre, până la nivelul de 10 miliarde lei vechi. Şoferul Valentin Protesaru lucrează în continuare la noi, dar vreau să vă spun că instanţa de judecată îl va condamna la închisoare cu suspendare întrucât acesta nu are nici o vină. Asta pentru că maşina a fost strict verificată tehnic înainte de acea cursă, dar şoferul a avut ghinionul să treacă cu tirul peste o groapă, iar, din nefericire, o roată din spate s-a desprins în urma acestui şoc şi a produs acea tragedie”, ne-a declarat Dan Niţu, patronul de la SC Damila SRL.

(Petre Coman)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.