Controale la sânge în staţiunile vâlcene
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea au controlat în ultimele săptămâni toate staţiunile din judeţul Vâlcea. Au fost constatate numeroase nereguli datorate greşelilor făcute de medicii de familie.
Reprezentanţii CAS aveau semnale conform cărora mulţi dintre cei care se află în prezent la tratament în staţiunile balneoclimaterice nu au de multe ori trimiteri medicale în regulă sau au bilete de tratament scrise de mână. Pentru a verifica valoarea contractelor cu furnizorii de servicii medicale din domeniul recuperării medicale şi balneologie, controalele au vizat staţiunile Băile Olăneşti, Călimăneşti – Căciulata, Băile Govora şi Voineasa.
Mulţi bolnavi ajung la tratament balnear fără nici o trimitere
Concluziile controalelor sunt că bolnavii ajung de multe ori la tratament fără a avea o recomandare cu privire la genul de boală de care suferă şi la recuperarea pe care trebuie să o facă. Până acum au fost verificate toate documentele prin care s-au înregistrat până acum serviciile medicale efectuate, mai ales cele care privesc persoanele care fac tratament prin intermediul Casei Naţionale de Pensii. În anii trecuţi s-a constatat că multe servicii nu au putut fi decontate din cauza faptului că biletele de trimitere nu erau întocmite corespunzător. Mai mult, în ultima vreme s-au înregistrat situaţii când furnizorii de servicii din sectorul balnear au fost nevoiţi să ceară medicilor de familie din ţară să trimită prin fax documentele care lipseau chiar după ce bolnavii se cazaseră deja la hotel. „Trimiterile întocmite de medicii de familie şi de cei specialişti nu sunt făcute corect, pe baza formularului tip. Mai mult, cadrele medicale trimit asiguraţii la tratament în staţiunile balneare pe baza biletelor făcute de mână. Problema este că aceste trimiteri sunt destul de multe, iar necompletarea documentaţiei a devenit un adevărat fenomen. Avem multe cazuri de acest gen, iar mulţi asiguraţi ajung la tratament fără a avea o recomandare cu privire la genul de boală şi la recuperarea pe care trebuie să o facă. Sunt oameni care vin în staţiuni pentru recuperare fără nici un act, nici o trimitere. Vin doar aşa, «după ureche” – a spus reprezentantul Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, Dorel Constantinescu.
Câţiva furnizori de servicii medicale pierdut contractele cu CAS
Până în prezent patru furnizori de servicii medicale au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea, Este vorba despre o farmacie din Drăgăşani, una din Olăneşti, precum şi două puncte farmaceutice şi un laborator de analize medicale din municipiul Râmnicu Vâlcea. În schimb au fost reziliate contractele cu un laborator de analize medicale din Drăgăşani şi un cabinet stomatologic din Băile Olăneşti. Conducerea CAS Vâlcea a decis rezilierea contractelor cu furnizorii de servicii medicale din cauza lipsei de personal şi de dotare si pentru că nu îndeplineau condiţiile legale. „A încetat contractul cu o farmacie din municipiul Râmnicu Vâlcea şi cu două laboratoare de analize medicale, unul din oraşul Băile Olăneşti şi altul din Râmnicu Vâlcea” – a declarat Rodica Mărginean, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea. Farmaciile care au pierdut contractele cu Casa de Asigurări nu au în general personal angajat cu program prelungit. Şi contractele cu Sind România s-au semnat foarte greu, după ce iniţial directorii hotelurilor din cele patru staţiuni balneare Vâlcene au refuzat sa încheie contractele pentru furnizarea serviciilor medicale în 2006 pentru că bugetul alocat era prea mic. Directorii staţiunilor au fost de acord să semneze contractele numai după ce conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cei ai Sind România au stabilit ca în cursul acestui an să aibă loc o suplimentare de buget care să acopere diferenţa în minus care a apărut în contractul din acest an cu furnizorii din recuperarea medicală şi balneologie. La sfârşitul anului trecut furnizorii din domeniul balnear au beneficiat de o rectificare de buget, prin care li s-au achitat nu doar serviciile contractate, ci şi cele efectuate suplimentar, pentru care s-au adus justificările necesare. Înţelegerea dintre Sind România şi CAS prevede ca sumele alocate pentru aceste servicii în anul 2006, repartizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vâlcea să acopere cheltuielile cu manopera, materialele sanitare şi medicamentele până la sfârşitul lunii iulie, urmând ca de la 1 august, conform procesului verbal încheiat între părţi să fie asiguraţi şi bani suplimentar pentru serviciile de recuperare balneară de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Cele patru hoteluri ale SIND România din Vâlcea nu au banii necesari pentru plata acestor servicii, dar sunt convins că sumele necesare vor fi alocate până la sfârşitul anului.” – a spus Constantin Pârvu, liderul CNSLR Fratia.
Majoritatea biletelor s-au epuizat în staţiuni
Până acum majoritatea biletelor de tratament pentru pensionari au fost epuizate deja. Ca şi în alţi ani majoritatea pensionarilor din judeţ au preferat să aleagă tot staţiuni vâlcene pentru tratament şi recuperare. Din cele 7.000 de bilete sosite la Vâlcea aproximativ 2.200 de bilete au fost vândute deja. Pentru pensionarii cu pensii mici pentru biletele de tratament se achită maximum jumătate din cuantumul pensiei. Din păcate mai sunt încă mulţi vâlceni care fac cereri exagerate sau vor să meargă de două ori în acelaşi an la tratament. Pentru a beneficia de un astfel de bilet de tratament solicitanţii trebuie să se prezinte la Casa de Pensii cu ultimul cupon de pensie; recomandare medicală tip, eliberată de medicul de familie şi vor mai completa o cerere tip la sediul instituţiei. Pe recomandarea medicală trebuie să fie specificat numărul contractului dintre medicul de familie şi Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, pensionarii trebuie să prezinte copie a actului de identitate şi cu actul de identitate în original.
În situaţia în care solicitantul unui bilet de tratament beneficiază de două pensii trebuie să prezinte la sediul instituţiei ambele cupoane. Chiar dacă prezintă un singur cupon, în câteva secunde, angajaţii Casei Judeţene de Pensii Vâlcea pot ştii dacă persoana respectivă mai beneficiază şi de altă pensie. „O persoană poate beneficia, în decursul unui an, de un singur bilet cu preţ redus. Dacă doreşte un alt bilet de tratament, în acelaşi an, atunci acel pensionar trebuie să plătească costul integral al celui de-al doilea bilet – peste 8 milioane de lei vechi.” – a spus Gabriel Andreescu, directorul Casei de Pensii Vâlcea. După staţiunile din judeţul Vâlcea preferatele pensionarilor sunt staţiunea Covasna, urmată de Herculane, Felix, etc, iar în lunile iulie-august cele mai mari solicitări sunt pentru staţiunile de pe litoral.