Incendii de sezon

0
71

Incendii de sezon

Un localnic din satul Rădăcineşti, comuna Berislăveşti a rămas în prag de iarnă fără acoperiş deasupra capului după ce i-a luat foc casa. Incendiul s-a produs joi seara, cel mai probabil din cauza supraîncălzirii coşului pentru evacuare a fumului, neprotejat corespunzător faţă de materialele combustibile. Pompierii au reuşit să stingă flăcările înainte ca acestea să se propage la restul locuinţei sau la bunurile învecinate, dar mare parte din acoperişul construit din lemn cu învelitoare din şiţă şi ţiglă a ars. Conform estimărilor, valoarea pagubelor însumează circa 4000 de lei, iar cea a bunurilor salvate aproximativ 150.000 de lei.

Pentru a preveni astfel de evenimente, pompierii vă recomandă ca în perioada rece să respectaţi următoarele reguli: materialele sau elementele combustibile situate în faţa focarelor şi cenuşarelor trebuie amplasate la distanţă de minimum 1,25 metri faţă de acestea, iar cele greu combustibile pot fi la un metru. În încăperile în care sunt amplasate sobele nu se admite depozitarea materialului combustibil care să depăşească consumul pentru 24 de ore; depozitarea (amplasarea) materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele fără acumulare de căldură şi de 0,50 metri de sobele cu acumulare de căldură.

Este interzisă depozitarea materialului combustibil deasupra sobelor; în faţa uşiţei de alimentare a sobei, iar pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică, având dimensiunile de 0,70 x 0,50 metri. Înainte de utilizare, sobele şi coşurile de fum trebuie verificate amănunţit, reparate, curăţate şi date în exploatare în perfectă stare de funcţionare. Nu este admisă utilizarea sobelor fără uşiţe la focare şi cenuşare, defecte sau izolate necorespunzător faţă de elementele combustibile ale clădirilor. În timpul funcţionării sobelor, uşiţele focarului şi cenuşarului trebuie menţinute închise şi nezăvorâte, fiind strict interzisă aprinderea focului în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile.

Se interzice de asemenea uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe sau în imediata apropiere a lor şi nu se admite folosirea lemnelor mai lungi decât vatra focarului sobei sau cărbuni cu o putere calorifică mai mare decât cea stabilită de producător (cocs de furnal). Cenuşa se va evacua periodic, într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se vor stinge resturile de jar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.