Primarul Rădulescu a aruncat în stradă 4 familii de ţigani, cu 23 de copii, din Colonie Nuci

0
82

• Consilierul judeţean Petre Grigore trage un semnal de alarmă:

Primarul Rădulescu a aruncat în stradă 4 familii de ţigani, cu 23 de copii, din Colonie Nuci

Luni, 15 noiembrie 2010, consilierul judeţean PDL Petre Grigore şi Mădălin Lăutaru, inspector pe problemele rromilor, salariat al Instituţiei Prefectului Vâlcea, au fost în zona Colonie Nuci din Râmnicu Vâlcea pentru a vedea situaţia în care trăiesc patru familii de ţigani după ce Primăria Râmnicului i-a evacuat din barăci. Concret, printr-un ordin de evacuare emis în 3 noiembrie de Direcţia de Evidenţă Patrimoniu din cadrul Primăriei Râmnicului, executorii judecătoreşti au pus sigilii la uşile a patru „apartamente” din barăcile locuite în majoritate de ţigani din zona Colonie Nuci. Motivul este simplu: locatarii nu şi-au mai plătit chiriile de 500.000 lei vechi pe lună şi au ajuns acum să acumuleze datorii de câteva milioane lei vechi.

Cele patru familii l-au rugat pe consilierul judeţean Petre Grigore să intervină pe lângă primarul Romeo Rădulescu pentru a putea fi lăsaţi să locuiască în continuare în barăci, cel puţin până la venirea primăverii. Ţiganii au recunoscut că au datorii neachitate către Primăria Râmnicului, însă spun că nu mai au nici un fel de venit în afara alocaţiei pentru copii. În plus, ei mai precizează că Primăria Râmnicului nu a făcut nici un fel de modernizări la barăcile în care locuiesc, cu excepţia acoperişului care a fost înlocuit recent.

Este dubioasă „dărnicia” Primăriei Râmnicului de a aloca un onorariu de 10 milioane lei vechi către executorii judecătoreşti pentru fiecare locuinţă din baracă, o sumă cu mult mai mare decât datoriile acumulate de o parte din familiile de ţigani.

La final, după ce a aflat toate problemele din zona Colonie Nuci, avocatul Petre Grigore a declarat: „Eu am fost chemat aici în dublă calitate: de avocat şi de consilier judeţean din partea PDL. Am rămas şocat de ceea ce am constatat aici. Sunt atâţia copii care locuiesc în afara acestor barăci, grajduri pot să le numesc. Am observat că nici măcar sobe nu au, sunt nişte condiţii insalubre. Nu ştiu dacă este numai vina lor, ci poate şi a celor care le-a pus la dispoziţie aceste barăci. Am discutat cu fiecare familie în parte şi am descoperit că este vorba de 23 de copii, dintre care patru elevi. Toţi aceştia dorm sub cerul liber. În această perioadă, au avut totuşi noroc pentru că vremea a fost, cât de cât, blândă. Mă întreb, dacă în câteva zile o să se pună frigul, ce se poate întâmpla cu aceşti copii? Oricum, obligaţia autorităţilor locale este de a le asigura un spaţiu, chiar dacă ei nu şi-au plătit chiria. Nu putem să trecem cu uşurinţă peste ignoranţa lor şi să nu-i avem în vedere. Ne gândim în principal la copii, mici şi bolnavi. 

Oricum, responsabilitatea societăţii este destul de mare şi, având în vedere şi conjunctura europeană în ceea ce priveşte discriminarea minorităţilor şi în special modul cum Uniunea Europeană priveşte problema, noi ar trebui să dăm dovadă de multă înţelepciune şi de înţelegere şi să căutăm soluţii. Altfel, riscăm ca aceste situaţii să se mai întâmple datorită şi crizei. Din punctul meu de vedere, dacă noi ne-am implica mai mult şi am căuta ca aceşti oameni să se integreze, cred că am reuşi. Nu este omeneşte posibil să dai afară oameni în perioada sezonului rece. O să încerc din calitatea mea de consilier judeţean, iar mâine (marţi, 16 noiembrie – n.r.) o să cer o audienţă domnului primar să discut această problemă. Sunt convins că, atât cât îl cunosc eu, va găsi o soluţie şi măcar pe perioada de iarnă să poată să-i lase să locuiască acolo unde au locuit până în prezent”. 

(Petre Coman)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.