Clinica de la Călimăneşti, tot mai aproape de desfiinţare

0
81

Clinica de la Călimăneşti, tot mai aproape de desfiinţare

Clinica de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Călimăneşti este aproape de a fi desfiinţată, deoarece bugetul de stat nu va aloca bani pentru răscumpărarea acestei construcţii, care a fost retrocedată vechilor proprietari. După o sesizare trimisă la Ministerul Sănătăţii prin care conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea solicita sprijin pentru rezolvarea problemei, conducerea ministerului a răspuns că nu are posibilitatea rezolvării problemei, care este de competenţa Consiliul Judeţean Vâlcea, în administrarea căruia se află imobilul. Clinica funcţionează acum în subordinea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi a administraţiei judeţene.

Clinica, unică în ţară, a fost înfiinţată la 1 martie 1974 şi avea statut de secţie externă a Institutului de Balneologie – Fizioterapie Bucureşti. Scopul înfiinţării a fost acela de a asigura asistenţă medicală de specialitate pentru afecţiunile respiratorii, reumatism, renale, digestive, metabolice, alergice, dermatologice, precum şi activitatea de cercetare ştiinţifică, avându-se în vedere apele minerale sulfuroase din staţiunea Călimăneşti. Clinica Balneofizioterapeutică şi de Recuperare Medicală a funcţionat cu acest profil până în aprilie 2000, când institutul s-a desfiinţat şi fosta clinică din Călimăneşti a devenit secţie externă a Spitalului Judeţean Vâlcea.

În prezent, secţia funcţionează cu 90 de paturi, cu laborator propriu, radiologie, bază de tratament, cantină proprie, unde lucrează 56 de salariaţi, din care 6 medici şi 30 de asistente. Senatorul PSD Laurenţiu Coca a trimis şi el recent o interpelare la ministrul Administraţiei şi Internelor, cerând soluţionarea acestei situaţii, dat fiind că în prezent Consiliul Judeţean Vâlcea nu are fonduri pentru recuperarea imobilului. Iniţial, proprietarii clădirii au cerut 1,900 de milioane de euro, iar acum pretind 900.000 de euro. Laurenţiu Coca a cerut ajutor financiar în vederea achiziţionării imobilului, făcând referire şi la Programul de guvernare pentru perioada 2009-2010, care prevede şi „îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, creşterea calităţii vieţii în condiţiile compatibilizării sistemului sanitar românesc cu cel din Uniunea Europeană”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.