Rampa ecologică de gunoi din Fârtăţeşti, un model pentru judeţul Vâlcea

0
81

• După un an de la darea în folosinţă,

Rampa ecologică de gunoi din Fârtăţeşti, un model pentru judeţul Vâlcea

• „La staţia din Giuleşti este farmacie. Totul se spală cu detergent, se igienizează maşinile, cuvele, absolut tot. De aceea se numeşte şi staţie de depozitare temporară, pentru că gunoaiele nu rămân mult timp pe platformă”, ne-a declarat primarul Nicolae Voicescu

Primarul comunei Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu, este foarte mândru de beneficiile proiectului european „Sistem zonal de colectare a deşeurilor şi depozitare temporară în comuna Fârtăţeşti”, după mai mult de un an de la darea în folosinţă. „Cu firma care execută acest serviciu – Grup Salubrizare Urbană – nu am avut nici un fel de probleme.

Deşeurile se colectează cu ajutorul unor maşini speciale, sunt duse la staţia de colectare din Giuleşti, introduse într-o cuvă specială, presate în nişte containere ermetice, după care sunt apoi transportate la Balş unde sunt incinerate. Acolo, la staţie, este farmacie. Totul se spală cu detergent, se igienizează maşinile, cuvele, absolut tot. De aceea se numeşte şi staţie de depozitare temporară, pentru că gunoaiele nu rămân mult timp pe platformă”, ne-a declarat primarul Nicolae Voicescu.

Primarul din Fârtăţeşti mai spune că proiectul s-a derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vâlcea şi consiliile locale ale comunelor Amărăşti, Copăceni, Creţeni, Guşoeni, Lădeşti, Lăpuşata, Lungeşti, Măciuca, Mădulari, Mitrofani, Roeşti, Roşiile, Stăneşti, Suteşti, Şuşani, Tetoiu şi Valea Mare, însă numai 6 primării participă efectiv la acest proiect.

În vara anului 2009, Consiliul Local al comunei Fârtăţeşti a finalizat implementarea, în calitate de beneficiar, a proiectului „Sistem zonal de colectare a deşeurilor şi depozitare temporară în comuna Fârtăţeşti”, în cadrul programului Phare 2004 Coeziune Economică şi Socială – Schema de investiţii pentru proiecte mici de gestionare a deşeurilor, proiect în care Consiliul Judeţean Vâlcea are calitatea de partener. Proiectul s-a derulat în perioada 29.11.2006 – 29.06.2009 şi a avut o valoare de 878.430 euro, din care 788.430 euro contribuţia Uniunii Europene şi 90.000 de euro contribuţie locală.

Prin proiect s-a construit un sistem zonal de colectare şi depozitare temporară a deşeurilor, activităţile cuprinzând achiziţii de echipamente, mijloace de transport şi recipienţi de colectare selectivă, instruirea personalului, promovarea proiectului şi reorganizarea instituţională a structurii de colectare a deşeurilor. Sistemul de gestionare a deşeurilor din judeţ necesită îmbunătăţiri substanţiale în vederea conformării cu cerinţele noilor reglementări naţionale şi europene. (P.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.