• Ce „griji” mai are primarul Ilie Amuzan?
Apa de ploaie şi ecuaţiile matematice din Călimăneşti
Nu ştiu cum e să fii turist în Călimăneşti, dar locuitor al localităţii sigur nu e prea comod să fii, mai ales dacă n-ai prea fost prieten cu matematica prin liceu ori facultate. Pentru că, mai nou, în Călimăneşti plata dărilor către autorităţile locale nu este doar o povară financiară, dar şi una care le dă bătăi de cap matematicienilor localităţii. Serviciul de alimentare cu apă şi canalizare în localitate este oferit de către SC Apavil SA Vîlcea.
Pentru ca serviciul ăsta să funcţioneze ceas, locuitorii trebuie să completeze nişte declaraţii pe propria răspundere, în care să menţioneze mai multe date în baza cărora firma va face „calculul cantităţii de apă meteorică (n.r. – de ploaie) care va fi preluată de reţeaua de canalizare, conform relaţiei: Qm = KX (S1X coeficient de scurgere suprafeţe construite + S2X coeficient scurgere suprafeţe neconstruite) unde Qm este cantitatea de apă meteorică lunară, K este cantitatea specifică de apă meteorică comunicată de către ANM-Centrul Meteorologic Regional Oltenia pentru luna anterioară emiterii facturii”. În caz că nu v-am pierdut până aici, staţi liniştiţi, că mai urmează.
În continuare, călimăneşteanul trebuie să completeze, pe propria răspundere, suprafeţele de învelitori metalice şi ardezie, cele de sticlă, ţiglă şi carton, terasele asfaltate, pavajele din asfalt şi beton ori cele din piatră şi alte materiale, cu rosturi umplute cu mastic, sau cu rosturi umplute cu nisip, fiecare dintre ele exprimată în metri pătraţi.
Mai apoi, trebuie să-şi măsoare suprafeţele cu pante mari şi cele cu pante mici, grădinile, la fel, cu pante mari sau mici, după care să aplice nişte coeficienţi pentru fiecare chestiune, în conformitate cu SR 1486-1 din 2006. Normal, autorităţile locale au fost de acord cu toată chestiunea asta, că doar e vorba de bani şi, în plus, cine ştie cărui mare matematician va da naştere Călimăneştiul în viitor.
(www.catavencu.ro)