Spitalele mari trec în subordinea judeţului de la 1 iulie

0
113

Consiliul Judeţean nu va avea cum să refuze:

Spitalele mari trec în subordinea judeţului de la 1 iulie

Descentralizarea sistemului sanitar şi aruncarea responsabilităţii pentru administrarea şi întreţinerea spitalelor din Vâlcea este pe ultima sută de metri. Executivul a aprobat actele normative privind derularea procesului de descentralizare, urmând ca până la 1 iulie a.c. acestea să fie definitivat.

Maternitatea va fi preluată, indiferent de condiţii

Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a fost de acord, în cele din urmă, să preia în perioada următoare Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Vâlcea, deşi datoria acestuia către furnizorii de utilităţi, alimente şi medicamente se ridică a peste 32 de miliarde de lei vechi. Condiţia esenţială pentru preluarea acestei unităţi este însă restructurarea personalului din unitatea sanitară. Anunţul a fost făcut de prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, la întâlnirea pe care a avut-o vineri, 4 iunie, cu liderii sindicatelor bugetarilor din Vâlcea.

„Este nevoie de o eficientizare a cheltuielilor din această unitate care, din cauza managementului defectuos din ultimii ani, a ajuns în această situaţie”, a precizat Petre Ungureanu. Reprezentantul guvernului în teritoriu consideră că este prea mult personal medical în această instituţie care deserveşte întregul judeţ.. Conform unui control efectuat de cei de la Direcţia de Sănătatea Publică în urmă cu puţin timp, s-a constatat că 80 la sută din bugetul de venituri şi cheltuieli al acestui spital merge către fondul de salarii.

Reprezentanţii sindicaliştilor din sănătate îl contrazic însă pe prefect şi spun că, în acest moment, conform ştatului de funcţii ar mai fi nevoie de cel puţin 40 de angajaţi la Maternitate. „Nu cred că sunt prea multe asistente şi infirmiere. Din câte am înţeles, este chiar un deficit la acest capitol la Maternitate. În condiţiile în care tot mai mulţi medici şi asistenţi medicali pleacă să lucreze în străinătate, unde sunt plătiţi conform muncii pe care o fac, nu cred că se poate spune că personalul medical este numeros”, a precizat Marian Costea, liderul SANITAS Vâlcea.

Ion Cîlea a criticat măsurile guvernanţilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea a participat la sfârşitul săptămânii trecute la şedinţa Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, de la Târgu-Mureş. Acesta a prezentat câteva probleme legate de administraţia locală, criticând dur măsurile luate până acum de guvernanţi. La Vâlcea, în subordinea Consiliului Judeţean vor trece Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Râmnicu Vâlcea, Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” Mihăeşti şi Spitalul de Psihiatrie Drăgoeşti. Restul spitalelor din judeţ vor trece în subordinea primăriilor pe raza cărora funcţionează.

Datoriile spitalelor vor fi stinse

Vor fi transferate autorităţilor locale peste 85% din unităţile sanitare din sistemul public. Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea va ajunge astfel în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea. În urma descentralizării, transferul managementului spitalelor se va realiza către autorităţile administraţiei publice locale. Clădirile spitalelor sunt în proprietatea administraţiilor publice (locale sau judeţene), dar managerii instituţiilor vor fi numiţi în continuare de ministrul Sănătăţii. Managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu ministrul Sănătăţii cum se întâmplă în prezent.

Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat însă în această lună cu sumele necesare pentru plata obligaţiilor peste termenele de scadenţă înregistrate până la data de 31 martie 2010 de unităţile sanitare cu paturi. Prin achitarea datoriilor se asigură prevenirea unui blocaj al sectorului spitalicesc, din cauza facturilor neachitate peste termenul de scadenţă.
De acum înainte, procentul cheltuielilor salariale din bugetul spitalului nu va putea depăşi 70% din cheltuielile decontate către Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Astfel, fiecare spital va fi obligat să cumpere medicamentele şi materialele sanitare necesare furnizării serviciilor medicale.

În urma descentralizării se va reglementa şi se va restrânge şi numărul directorilor din Comitetul director al spitalului la numărul minim necesar (maxim 3). De asemenea, se vor înfiinţa Consiliul de administraţie, forul reprezentativ şi de urmărire a activităţii spitaliceşti. Majoritatea membrilor săi vor fi desemnaţi de comunitatea locală prin consilii, primării şi preşedinţii consiliilor judeţene. Se va da şi posibilitatea încheierii de contracte de furnizare de servicii între unităţile sanitare cu paturi şi medic, necesară atât pentru responsabilizarea şi implicarea financiară a autorităţii locale, cât şi pentru posibilitatea de acoperire a lipsei de personal medical calificat.

Ministrul sănătăţii a subliniat în cadrul întâlnirii cu preşedinţii de consilii judeţene că în multe state, managementul spitalelor este asigurat de firme private specializate, alese pe baza unei licitaţii, cu care se încheie contracte cu indicatori precişi. Preşedinţii de Consilii Judeţene în frunte cu Liviu Dragnea, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, au formulat o serie de propuneri de completare a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării, pe care Attila Cseke le-a reţinut. 



LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.