Finalizarea Centrului Expoziţional Seaca, devansată pentru luna septembrie

0
88

Inaugurare amânată:

Finalizarea Centrului Expoziţional Seaca, devansată pentru luna septembrie

Anda Vlad

Termenul de finalizare a lucrărilor de la centrul expoziţional de la Seaca a fost devansat din nou. Inaugurarea celui mai mare centru expoziţional din Oltenia s-a amânat pentru sfârşitul lunii septembrie, din cauza acoperişului pavilionului central, care a trebuit să fie reproiectat. Mai multe firme din ţară şi din străinătate care intenţionau să-şi deschidă standuri permente la Călimăneşti sunt puse acum în situaţia să îşi amâne călătoria în Vâlcea, în timp ce organizatorii salonului internaţional de hidraulică şi pneumatică Hervex vor trebui să-şi caute altă locaţie pentru organizarea evenimentului.

Amânare cu repetiţie, de la o şarpantă metalică

Mega-proiectul de construire a Centrului de Convenţii şi Expoziţii Sud-Vest Oltenia de la Seaca a început în urmă cu cinci ani, dar în această perioadă termenul de finalizare a lucrării a tot suferit amânări, din cauza problemelor cu care constructorul s-a confruntat la punerea în practică a schiţelor tehnice.

Această nouă amânare vine pe fondul necesităţii de a reproiecta acoperişul unuia dintre pavilioanele expoziţionale. „Termenul de punere în execuţie este actualmente 30 iunie anul curent, dar, datorită faptului că a fost necesară reproiectarea şarpantei metalice, a structurii metalice de la pavilionul central, s-a cerut o extensie de încă 91 de zile calendaristice, adică până la sfârşitul lunii septembrie. Asta, bineînţeles, dacă şi beneficarul local şi reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-vest Oltenia vor fi de acord cu această prelungire a termenului de finalizare.”, a precizat Sorin Dobre, suprevizor al proiectului centrului expoziţional de la Călimăneşti.

Realizarea centrului expoziţional de la Seaca este finanţată prin programul Phare 2005, Coeziune Economică şi Socială – proiecte de infrastructură regională, valoarea lui fiind de 12 milioane de euro. Din aceşti bani, pe o suprafaţă de 6,5 hectare ar trebui construite cinci pavilioane expoziţionale, o platformă expoziţională în aer liber, şase spaţii pentru expoziţii şi meşteşuguri populare, spaţii verzi, depozite şi servicii. Complexul va mai cuprinde o sală de conferinţe şi congrese cu o capacitate de 2.500 de locuri. Până acum s-au cheltuit peste 9 milioane de euro, mare parte din construcţii fiind deja finalizate.

40 de firme, întoarse din drumul spre Călimăneşti

Cu siguranţă, cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestei noi amănări a deschiderii celui mai mare centru expoziţional din Oltenia vor fi firmele, care au dorit să fie prezente la Călimăneşti încă de la deschiderea centrului, adică din 30 iunie 2010. 40 de firme din Austria şi Ungaria, plus concernul Hill din Statele Unite ale Americii sunt acum puse în situaţia să-şi mai ţină marfa pe care voiau s-o arate românilor încă trei luni, asta dacă, între timp nu se rezgăndesc şi nu vor mai veni deloc la Călimăneşti.

Noile modificări ale termenelor de finalizare a acestei platforme economice din Vâlcea dau peste cap şi organizarea salonului internaţional de hidraulică şi pneumatică Hervex, organizatorii acestui eveniment contând pe sala de conferinţe şi spaţiul generos pentru expoziţii pe care centrul de la Seaca îl avea de oferit. Hervexul ar fi trebuit să aibă loc în luna septembrie a acestui an, în pavilionul nr. 3, locul pe care organizatorii îl vedeau ca fiind cel mai indicat pentru organizarea pentru mulţi ani de aici înainte a acestui salon internaţional care, de mai bine de 10 ani, aduce în Călimăneşti cele mai bune firme din lume în acest domeniu.

Acum însă, beneficiarul local al acestei investiţii, va trebui să îi anunţe că planurile s-au schimbat. „Noi va trebui să găsim o soluţie, să-i informăm pe cei care au dorit să vină la acest centru că nu suntem neserioşi, că lucrurile care se întâmplă la ora actuală, atât din punct de vedere tehnic, al reproiectării pavilionului central, dar şi reprogramarea finanţării pe o perioadă de încă trei luni de zile ne uşurează un pic, în aşa fel încât, pe 29 septembrie să nu mai cerem o nouă amânare, nici măcar de o zi”, spune Ilie Amuzan, primarul din Călimăneşti, principalul beneficiar, alături de Consiliul Judeţean Vâlcea, al acestui proiect de la Seaca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.