Ţiganii se consideră o etnie “destul de paşnică”

0
75

Râd şi curcile!

Ţiganii se consideră o etnie „destul de paşnică” 

Miercuri, 8 aprilie 2010, câteva sute de romi din Râmnicu Vâlcea şi din cartierele mărginaşe au sărbătorit, aşa cum se întâmplă în fiecare an, Ziua Internaţională a Romilor (a Ţiganilor – n.r.). Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, dansând şi cântând, ţiganii vâlceni au dat timp de câteva ore turul oraşului, poposind apoi în Zăvoi, pentru petrecerea propriu-zisă. Pătrunşi de însemnătatea sărbătorii, liderii romilor au transmis tuturor cele mai bune gânduri şi s-au rugat în cor să treacă în cel mai scurt timp criza.

Ţiganii merită mult mai mult

Întrebat ce-şi doresc cel mai mult romii de ziua lor, Alexandru Diamant, preşedintele Alianţei pentru Unitatea Romilor Vâlcea a precizat: „Romii îşi doresc de ziua lor pace, linişte, prosperitate şi să se termine odată pentru totdeauna cu criza asta. Vrem să ne bucurăm cu toţii de această sărbătoare şi vrem ca autorităţile să fie alături de noi, aşa cum s-a întâmplat întotdeauna la Vâlcea”, spune acesta. Potrivit spuselor lui, discriminarea  – cea mai mare problemă ridicată şi expusă de romii români ori de câte ori au ocazia atât în ţară, cât şi în străinătate nu există la Vâlcea, cu toate că probleme mai sunt, ca în orice comunitate „interetnică”.

Plimbare prin Râmnic

Etnicii prezenţi la Vâlcea au defilat pe străzile oraşului, purtând în mâini steagurile României, NATO, dar şi steaguri cu simbolul Păcii. S-au oprit şi în faţa principalelor instituţii publice din Vâlcea să le atragă atenţia autorităţilor, prin dans, că există şi că trebuie băgaţi în seamă. Atraşi mai mult de promisiunile organizatorilor că vor fi recompensaţi cu cadouri, sute de romi din toate colţurile ţării şi chiar din străinătate s-au adunat în faţa Casei Sindicatelor din Râmnicu Vâlcea în jurul orie 11 şi, de acolo au pornit încolonaţi, fluturând steaguri, spre principalele instituţii publice din Vâlcea.

Prima oprire: Primăria din Râmnicu Vâlcea, unde au fost aşteptaţi de primarul interimar, decorat de romi cu titlul de cel mai bun român. Apoi au ajuns la Consiliul Judeţean, unde au dat peste fostul preşedinte al României, Ion Iliescu şi apoi la Prefectura Vâlcea. Pentru romii prezenţi parada prin centrul oraşului a fost doar un alt prilej de a se bucura de încă o zi de sărbătoare.

Sărbătoare tradiţională

Ministerul Afacerilor Externe a salutat sărbătorirea Zilei Internaţionale a Romilor, susţinând că programele şi demersurile la nivel naţional sunt principala soluţie pentru integrarea romilor în societate. Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei romilor încă din 1990. 8 aprilie a devenit sărbătoare a etniei romilor din România din 2006.

În judeţul Vâlcea, romii sunt în număr de 4.500, dintr-o populaţie totală de 410.310 locuitori. Sunt concentraţi în diferite localităţi din Ţara Loviştei – Brezoi, Racoviţa, Câineni, unde se ocupă cu fabricarea de produse din lemn, dar şi în zona Horezu, unde sunt romii căldărari şi lingurari. În localităţile din zona de sud a judeţului sunt comunităţi de romi şi rudari, urmaşi ai robilor care lucrau pe moşiile foştilor boieri din secolele al XVII-lea, până la secolul al XIX-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.