Ministerul de Finanţe sufocă firmele “corecte”, uitând de economia neagră

0
79

• La Râmnicu Vâlcea, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenţia că

Ministerul de Finanţe
sufocă firmele corecte,
uitând de economia neagră

• „De aceea, Guvernul României nu reuşeşte să strângă din taxe şi impozite decât 31% din PIB, în timp ce alte state europene au un buget care reprezintă 39%-40% din PIB”, a spus şeful BNR

Vineri, 26 martie, la Grand Hotel Sofianu din Râmnicu Vâlcea a avut loc, în cadrul conferinţelor regionale bancare ale Institutului Bancar Român, conferinţa bancară regională cu titlul „România 2010: perspectivele dezvoltării şi soluţii de relansare economică”. Cel mai important invitat al evenimentului a fost fără îndoială guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. La conferinţa bancară au mai participat: Vasile Secăreş – preşedinte Consiliului de Administraţie al Institutului Bancar Român; Ion Cîlea – preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea; Marius Burlănescu – subprefect;

Valentin Cismaru – preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea; Petru Rareş – preşedinte executiv Institutul Bancar Român; Radu Graţian Gheţea – preşedinte Asociaţia Română a Băncilor; Marinel Burduja – prim-vicepreşedinte Raiffeisen Bank; Nicolae Tarcea – director general adjunct Banca Transilvania; Ionuţ Costea – preşedinte Eximbank România; Dan Sandu – vicepreşedinte executiv MKB Romexterra Bank; Ioan Hidegcuti – preşedinte Fondul Român de Contragarantare;

Sorin Coclitu – preşedinte CA, director general Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru Întreprinzătorii Privaţi; Veronica Toncea – preşedinte Fondul de Garantare a Creditului Rural; Gheorghe Pană – director executiv coordonator, FNGCIMM; precum şi numeroşi directori de societăţi comerciale, parlamentari, primari, politicieni şi oameni de afaceri.

În cuvântul său de la tribuna conferinţei (care a durat aproape o oră şi jumătate şi la care televiziunile nu au avut acces), guverantorul BNR, Mugur Isărescu, a spus: „Cred că aceasta e direcţia, cu politici bune şi reluarea încrederii cred că ieşim din criză. Să nu uităm că ne-a trecut glonţul pe la ureche, dar nu au fost majorate impozitele, cel puţin cele importante, iar România a ajuns în faza de relansare.

Dacă nu avem răbdare să lăsăm economia să îşi revină, o variantă ar fi să majorăm impozitele. O altă variantă ar fi, dar asta vă garantez că nu se va întâmpla în România, să facem corecţii pe uşa din dos, prin inflaţie şi curs. Trebuie evitată corecţia prin inflaţie pentru că istoric s-a dovedit că în acest caz plătesc mai mult cei săraci şi se îmbogăţesc cei care speculează”.
„O datorie privată nerezolvată devine problemă publică”
România poate avea creştere economică, însă „nu trebuie orice fel de creştere”, a afirmat Isărescu. „Nu trebuie să fie o creştere economică cu inflaţie, care să reia deficitul extern sau să inflameze datoria publică, ca în Grecia”, a spus şeful băncii centrale. Totodată, guvernatorul BNR a spus că datoria publică a României nu trebuie să ajungă la 60% din PIB. „Trebuie să avem în vedere şi că datoria privată în România este cam măricică.

Să nu uităm că criza din România a fost declanşată şi adâncită de capitalul privat. O datorie privată nerezolvată devine problemă publică. România nu are nevoie de o creştere economică cu deficite bugetare mari, ci de una care să se bazeze pe un echilibru între consum, investiţii şi export”, a mai spus Isărescu. Datoria publică a României a scăzut în ianuarie cu 4,1 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro) faţă de ultima lună a anului trecut, reducându-şi ponderea în PIB de la 29,29% la 26,71%.

Mugur Isărescu a avut şi cuvinte critice la adresa politicilor Ministerului de Finanţe care „presează” prea tare societăţile comerciale să-şi achite taxele şi impozitele, uitând să se orienteze către economia neagră sau gri şi de unde s-ar putea strânge la bugetul de stat câteva miliarde de euro. „De aceea, România nu reuşeşte să strângă decât 31% din PIB, în timp ce alte state europene au un buget care reprezintă 39%-40% din PIB”, a mai spus şeful BNR.

„Acordurile internaţionale sunt singura ancoră de ieşire din criză”

România nu are alt program anticriză viabil şi nici alternativa la acordurile cu instituţiile europene, a mai admis guvernatorul BNR Mugur Isărescu. „Acordurile internaţionale ale României sunt singura ancoră de ieşire din criză. Poate formatorii de opinie se vor uita la situaţia Greciei şi îşi vor da seama prin ce perioadă am trecut. Dacă nu veneau banii de la UE şi FMI şi cei mai patrioţi plecau cu banii din România sau îi transformau în valută”, a declarat Isărescu.

BNR ar putea coborî luni dobânda-cheie, inflaţia fiind un sprijin pentru o asemenea măsură „însă trebuie să ne uităm şi unde sunt dobânzile pasive acordate de băncile comerciale”, a explicat guvernatorul BNR. Potrivit oficialului Băncii Centrale, dobânzile la depozite acordate de băncile comerciale ar trebui să fie mai sus de rata inflaţiei şi mai jos de dobânda de politică monetară, în jurul nivelului de 6%. „Băncile încă dau dobânzi prea mari la depozite şi merg cu prudenţa mai jos.

Ar fi anormal ca BNR să facă paşi mai mari. O să mergem treptat în jos şi băncile comerciale vor veni sub noi la depozite şi undeva mai sus la credite, dacă situaţia actuală în ceea ce priveşte lichidităţile se păstrează”, a mai spus Isărescu.
Guvernatorul a adăugat că economia României pare a o fi luat în sus, dar veniturile statului încă nu cresc. Isărescu a menţionat cazul altor state care altă dată erau exemple pozitive – Bulgaria care a majorat TVA-ul şi statele baltice care au tăiat salariile cu 30%.

Nivelul actual de curs, în care leul se mişcă de câteva luni, pare să fie cel de echilibru, a declarat Isărescu. El a afirmat că în ceea ce priveşte cursul de schimb leu-euro, acesta  nu ar trebui să se deprecieze. (P.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.