Remeş şi Mureşan cer instanţei expertizarea casetelor cu interceptări din dosarul “Caltaboşul”

0
77

Remeş şi Mureşan cer instanţei expertizarea casetelor cu interceptări din dosarul „Caltaboşul”

Avocaţii lui Decebal Traian Remeş  şi Ioan Mureşan au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, expertizarea casetelor cu interceptări şi înregistrări depuse la dosarul „Caltaboşul”, după ce acestea vor fi audiate şi vizionate în instanţă. Magistraţii au admis, marţi, cererea apărătorilor privind audierea casetelor la termenul din 16 aprilie, urmând să discute despre efectuarea expertizei după ascultarea înregistrărilor.

Menajera, la audieri

La termenul de marţi al procesului, judecătorii instanţei supreme au audiat-o pe menajera lui Remeş, Elisabeta Koros, care a povestit îi în faţa judecătorilor cum soţia fostului ministru al Agriculturii a sunat-o şi i-a spus că acasă la acesta va veni Ioan Mureşan, să aducă „ceva”. Koros a declarat că Mureşan a venit cu un şofer, care s-a dovedit ulterior a fi Gheorghe Ciorbă, iar cei doi au descărcat în garajul fostului ministru carne, cârnaţi, caltaboşi, plus 50 de litri de ţuică. Atât Decebal Traian Remeş cât şi Ioan Mureşan au fost prezenţi marţi în instanţă.

Mureşan nu a vrut să fie audiat, spunând că are „un dezechilibru glicemic”. Magistraţii instanţei supreme l-au audiat, pe 10 noiembrie 2009, pe fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, în procesul „Caltaboşul”, în care este acuzat de corupţie, el acuzând procurorii de modificarea unor date din dosar pentru a-l scoate vinovat. Decebal Traian Remeş a spus, în prima sa audiere în instanţă, că procurorii aveau de la început o ţintă în dosarul „Caltaboşul” şi că denunţătorul, omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, ar fi fost ajutat „din aproape în aproape” pentru a-l compromite pe el.

Licitaţie aranjată pentru Vâlcea

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2008, pe foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Mureşan, pentru trafic de influenţă, respectiv pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată. Totodată, procurorii l-au trimis în instanţă şi pe omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată. Anchetatorii au constatat că în zilele de 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, funcţie deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Ioan Mureşan.

Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei S.C. „Construct Europromt” S.R.L. Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, ministrului Agriculturii Remeş, şi un autoturism de lux marca „Audi Q7” în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea. Procurorii spun că Mureşan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu Decebal Traian Remeş, în condiţiile în care cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.