• Din Penitenciarul Colibaşi, interviu în exclusivitate cu Mircia Gutău:
„Cu siguranţă, voi candida din nou
pentru funcţia de primar al Râmnicului”
• Mircia Gutău: „Cei care se bucură că sunt terminat, să stea liniştiţi: nu cedez. Sunt un om foarte puternic şi, indiferent ce ar fi, voi lupta până la capăt. În mai, când sunt alegerile, voi candida şi voi câştiga cu peste 80%. Ori din partea partidului, ori independent, voi candida cu siguranţă.“
Tiberiu Pîrnău
Petre Coman
Ajungem la Colibaşi (un cartier din componenţa oraşului Mioveni – Argeş) într-o dimineaţă de sfârşit de iarnă. Parcurgem cei peste 80 de kilometri de la Râmnicu Vâlcea la Colibaşi în aproape două ore, asta pentru că de la intrarea în judeţul Argeş – pe drumul DN 7 – şi până la poarta Penitenciarului Colibaşi, „şoselele” sunt pline de gropi, de adevărate cratere.
Suntem programaţi pentru un interviu cu fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău, pentru ziua de joi, 18 februarie 2010, la ora 11. Ajungem la poarta penitenciarului cu o întârziere de cinci minute şi găsim în faţa intrării principale un ciorchine de vreo 20 de oameni, veniţi probabil din toate colţurile ţării pentru a-şi vedea rudele sau prietenii care îşi ispăşesc pedepsele la Colibaşi.
În timpul cât aşteptam răspunsul gardianului „colţuros”, privirea ne este atrasă de o „pictură” realizată de Administraţia Penitenciarelor chiar pe poarta pe unde intră maşinile şi care redă însemnele Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. Ironia sorţii: cuvântul „libertate” apare pe poarta unui penitenciar de maximă siguranţă….
După 15 minute, poarta de acces se deschide şi suntem obligaţi să trecem prin detectorul de metale. După ce suntem legitimaţi şi „uşuraţi” de toate metalele, gardianul se gândeşte dacă să ne lase să intrăm cu reportofonul. Intervine o domnişoară (care probabil era responsabilă de comunicarea unităţii) şi îi spune gardianului că este permis accesul cu reportofonul.
Intrăm… Domnişoara ne conduce spre o cameră neîncălzită şi de mici dimensiuni (mai puţin de 10 metri pătraţi). Aşteptăm preţ de vreo zece minute până apare fostul primar Mircia Gutău, timp în care suntem întrebaţi cât timp va dura interviul. Noi spunem o oră, însă după nici 40 de minute, ni s-a dat de înţeles că timpul alocat pentru interviu a expirat….
• Ce părere aveţi despre decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de amânare a judecării cererii de suspendare a executării pedepsei la data de 17 martie?
Este o decizie corectă! Nu am ce comenta. Asta este legea. Este o soluţie logică să se judece ambele cereri pe 17 martie din mai multe puncte de vedere: dacă instanţa de judecată m-ar fi pus în libertate în data de 17 februarie, iar în 17 martie ar fi fost decizia nedorită, aş fi luat-o din nou de la capăt şi iar trebuia să mă întorc la Penitenciarul Colibaşi. Aşa ştiu foarte clar că pe 17 martie ori este albă ori este neagră.
Din ce m-am consultat, se poate întâmpla orice la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: se poate casa sentinţa de condamnare şi revenim din nou ca înainte, cu judecare de către Înalta Curte, se poate aproba disjungerea cauzei pe urmă achitat şi pe urmă trimis spre judecare, se poate casa sentinţa şi trimite dosarului spre rejudecare sau se mai poate casa sentinţa şi atât eu, cât şi Dicu să fim achitaţi. Deci, orice este posibil. Cert este că indiferent de sentinţa care va fi dată pe data de 17 martie, alegerile la Primăria Râmnicului vor avea loc.
• În data de 17 februarie, prefectul Petre Ungureanu emis ordinul privitor la constatarea încetării de drept a mandatului de primar al lui Mircia Gutău. Prin acest ordin se constată încetarea de drept a mandatului de primar al lui Mircia Gutău, începând cu data de 27.01.2010, ca urmare a condamnării la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani şi 6 luni, prin sentinţa penală nr. 182 din 18.06.2007 rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 237/P/ din 27.01.2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aţi primit o copie a acestui ordin şi cum comentaţi această decizie?
Mi se pare o decizie corectă, asta pentru că prefectul Petre Ungureanu era obligat de lege să ia o astfel de măsură. Oricine ar fi fost în locul domnului Ungureanu, şi fratele meu să fi fost, nu avea ce face decât să repecte legea. Nu este o decizie care depinde de un om sau de altul. A procedat corect!
„Cer să se prezinte public caseta flagrantului!“ • Ce şanse credeţi că aveţi la termenul din 17 martie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie?
Din punctul meu de vedere, am şanse foarte mari pentru că sper ca, de această dată, judecătorii vor vedea dosarul şi vor ajunge la concluzia că sunt total nevinovat. Eu cred că se va face până la urmă dreptate. Voi cere, aşa cum am mai cerut, să se prezinte public caseta DNA-ului, să se prezinte flagrantul de care vorbesc toţi, că aş fi pus mâna pe bani. Nu am pus mâna pe nici un le!. Este strigător la cer… Am fost la 7 metri distanţă. Când a fost cu Decebal Traian Remeş, cu caltaboşul, s-au grăbit să prezinte caseta şi flagrantul. În 2006, în ultimele două luni de zile înainte de a fi arestat nu am avut nici o convorbire. Se ia totul numai pe supoziţii.
• Câţi avocaţi aveţi în momentul de faţă? Nu vă reproşaţi faptul că în ultima fază a procesului apărarea dumneavoastră a fost puţin relaxată? Poate dacă vă angajaţi o casă de avocatură din Bucureşti…
Nu pot să reproşez nimic avocaţilor. Ei au prezentat în apărarea mea toate motivele. Corect ar fi fost ca să fie păstrate soluţiile de la Tribunal şi Curtea de Apel, care erau soluţii de achitare. La primul termen, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul a cerut revizuirea, a cerut să mai vadă caseta şi a mai solicitat un termen ca să vadă dosarul. Judectorii au spus că primul punct solicitat nu-l aprobă, pronunţându-se în felul următor: nu acceptăm să mai vizionăm caseta pentru că noi nu judecăm pe fond, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie m-a condamnat cu executare, în urma judecării cauzei pe fond. Însă, atunci când judeci pe fond trebuie audiaţi martorii şi inculpaţii încă o dată. Se vede foarte clar că a fost o lecţie politică. Toată justiţia este împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Eu, ca şi condamnat, am cerut să mi se prezinte caseta.
• Dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admite în data de 17 martie contestaţia în anulare, dumneavoastră veţi mai candida pentru funcţia de primar al Râmnicului?
Cu siguranţă, voi candida din nou pentru funcţia de primar al Râmnicului! Nu cedez aşa uşor. Cei care se bucură că sunt terminat, să stea liniştiţi: nu cedez. Sunt un om foarte puternic şi, indiferent ce ar fi, voi lupta până la capăt. Abia aştept să vin la Râmnicu Vâlcea şi să candidez din nou.
• Aţi terminat perioada de carantină? V-aţi adaptat la viaţa de închisoare? Ce veţi face în continuare?
În câteva zile ies din carantină şi vreau să mă înscriu la muncă. De exemplu, este aici o fabrică de pâine, am terminat Liceul de morărit-panificaţie. Înainte de a fi viceprimar al Râmnicului, am avut o firmă cu profil de panificaţie. Mă pricep foarte bine şi la instalaţii, la reparaţii de tot felul. Nu mi-e ruşine de muncă! Fac parte dintr-o familie cu 9 copii, eu sunt cel mai mic. Abia aştept să treacă perioada de carantină şi să trec la muncă.
• În ultima perioadă, i-aţi simţit aproape pe prietenii dumneavoastră din partid sau din Râmnicu Vâlcea?
Sunt foarte mulţi oameni care mi-au transmis mesaje, dar n-am acceptat pe nimeni la vizite decât familia. Asta pentru că sunt numai patru vizite pe săptămână. În schimb, am primit sute de scrisori de la vâlceni.
„Nu mi-am dorit să fiu cetăţean de onoare“ • La cererea societăţii civile şi a 25.000 de râmniceni, Consiliul Local a decis să vă acorde titlul de Cetăţean de Onoare al Râmnicului. Cum vedeţi acest gest?
Eu, personal, nu mi-aş fi dorit acest titlu…. A fost o reacţie a cetăţenilor, cărora nu pot decât să le mulţumesc pentru că au avut încredere în mine. Dacă aş fi putut, chiar le-aş fi spus iniţiatorilor să renunţe la idee. Tot ce îmi doresc este să mă întorc acasă. Nu am umblat niciodată după titluri, glorii sau distincţii. Este firesc gestul consilierilor PNL şi PSD, care s-au abţinut la această decizie. Este corect din punct de vedere politic. Mă interesează, în schimb, ca proiectele mele de la primărie să fie continuate. Eu cred că oricare dintre cei doi viceprimari poate face faţă cu succes problemelor de la primărie. Se cunosc foarte bine şi s-au integrat foarte bine. Îi voi sprijini cu tot ceea ce este omeneşte posibil.
• În presă, au început atacuri la adresa viceprimarului Romeo Rădulescu. Cum comentaţi această situaţie?
A început, de fapt, un şantaj. Eu zic că nu este o ruşine să fii bogat. Romeo Rădulescu este un băiat extraordinar, care a muncit fantastic, are o firmă din 1990, nu a avut nici o afacere cu primăria.
• Ce a spus viceprimarul Dicu când i-aţi reproşat că s-a dus la Hotelul Maria în ziua flagrantului?
Nu pot să judec, numai el ştie efectiv. Domnul Dicu a dovedit în instanţă, cu acte, cu a avut mai multe realţii comerciale şi de afaceri cu Crinu Popescu. Se ştiau înainte de 1990, iar după aceea, având firme, se împrumutau unul pe altul cu bani. Plus, fata de la firmă a spus că cei doi se împumutau mereu cu bani, chiar în numerar uneori. Niciodată n-am discutat cu domnul Dicu de ce s-a dus la Hotelul Maria, nici măcar în faţa instanţei. A avut demnitatea şi a spus în faţa procurorilor DNA că Gutău nu a ştiut absolut nimic despre episodul de la Hotel Maria.
• Au apărut poze în presă, în care dumneavoastră staţi la o masă, lângă Crinu Popescu?
Singura dată când am fost lângă Crinu Popescu a fost la nunta lui Ion Popescu, fostul director de la USG. Era Crinu Popescu cu soţia, directorul Nicolau de la Energomontaj cu soţia, şi noi doi. În total, şase inşi la o masă la vila de la Olăneşti. Aşa s-a făcut repartizarea pe mese.
• În ianuarie, Crinu Popescu a primit certificatul de urbanism pentru a construi în centrul Râmnicului, pe strada Cerna, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov. Cum s-a întâmplat acest lucru?
Eu i-am eliberat acel certificat. Însă, poate să construiască numai pe o suprafaţă de 16 metri pătraţi, conform soluţiei Curţii de Apel. În 2006, Crinu Popescu putea construi o clădire cu o suprafaţă la sol de 180 metri pătraţi. Instanţa m-a obligat să eliberez acest certificat, pentru că vechiul certificat a expirat.
„Crinu Popescu s-a vândut DNA-ului pentru a scăpa de propriile dosare“ • Credeţi că în spatele lui Crinu Popescu s-au aflat grupuri de interese?
Sunt convins că au fost oameni de la DNA şi el este omul DNA-ului. El a avut dosarul la DNA şi putea să facă puşcărie în problema fondurilor de la şomaj. A luat împrumut, a făcut o gaură de câteva zeci de miliarde de lei, n-a mai folosit banii şi a dat oamenii afară. Când a ajuns dosarul la Curtea de Apel, el s-a vândut DNA-ului. Asta este practica care se face peste tot în lume.
• Sunteţi un primar iubit de comunitatea locală, ce le transmiteţi râmnicenilor?
Ţin mult la ei şi le mulţumesc pentru toate mesajele şi încurajările pe care mi le-au transmis. Mai devreme sau mai târziu o să mă întorc la Râmnicu Vâlcea. Cei care se bucură că voi cădea psihic, să nu se bucure pentru că nu au nici o şansă. Iar dacă mă întorc, voi candida din nou pentru funcţia de primar. În mai, când sunt alegerile, voi candida şi voi câştiga cu peste 80%. Ori din partea partidului, ori independent, voi candida cu siguranţă.