Reclamaţii la Poliţia Vâlcea

0
111

Reclamaţii  la Poliţia Vâlcea

Referitor la infracţionalitatea sesizată, Poliţia Vâlcea a înregistrat în ultimul an o creştere de 13,67 % (de la 16368 infracţiuni sesizate în anul 2008, la 18607 în anul 2009), situând unitatea pe locul trei în ţară. În acelaşi timp, au fost constatate cu 5% mai multe infracţiuni decât anul trecut.

Numărul infracţiunilor de natură economico-financiară constatate a scăzut cu 31% (de la 1295 la 889), iar cele judiciare au scăzut şi acestea cu 7%, (3447 în anul 2008 şi 3207 în anul 2009). În ceea ce priveşte infracţiunile soluţionate se observă o scădere cu 5% a numărului acestora  (6151 de infracţiuni soluţionate, faţă de 6464 – soluţionate în aceeaşi perioadă a anului trecut), fapt care a dus la situarea IPJ Vâlcea pe locul 13 în ţară.

Infracţiunile violente, în scădere

Criminalitatea de mare violenţă a scăzut şi ea cu 36%. Poliţiştii vâlceni au reuşit astfel destrămarea a şase grupări infracţionale constituite din 28 membrii, nouă dintre aceştia fiind cercetaţi în stare de arest. Au fost destrămate de asemenea alte şapte grupări infracţionale spontan constituite şi compuse din 37 de persoane. Furtul rămâne şi pentru perioada analizată o problemă centrală. Infracţiunile de acest gen constatate reprezintă un sfert din totalul celor de la nivelul inspectoratului. 

Numărul persoanelor cercetate a crescut cu 3%, dar scade, în schimb, numărul de persoane cercetate pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură economico-financiară (28%), precum şi al celor cercetate pentru infracţiuni judiciare (6%). Se constată o creştere a numărului persoanelor cercetate ce au calitatea de administratori (15%), precum şi numărul persoanelor cercetate pentru infracţiuni cu prejudiciul peste 200.000 de lei (4%). 40 % din persoanele cercetate nu au ocupaţie.

Criminalitatea de mare violenţă are un trend descendent. Astfel, în anul 2009 au fost constatate doar patru omoruri, faţă de şapte în aceeaşi perioadă a anului trecut. Vătămările corporale grave înregistrează şi ele o scădere de 29%, iar lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte scad cu 2 fapte. Criminalitatea de mare violenţă reprezintă 0,7% din infracţiunile judiciare şi 0,31% din totalul infracţiunilor constatate de cadrele inspectoratului.

Mai multe infracţiuni de evaziune fiscală

În anul 2009, Poliţia de Investigare a Fraudelor, în perioada analizată, a înregistrat creşteri în ceea ce priveşte constatarea infracţiunilor de evaziune fiscală (de la 120 la 173). Acelaşi trend se menţine şi în cazul infracţiunilor constatate în domeniul concurenţei neloiale (+9) şi al drepturilor de proprietate intelectuală (+6). În cauzele penale de natură economico-financiară au fost cercetate 664 de persoane, dintre care patru străini.

De asemenea, au fost soluţionate 14 dosare penale complexe. De asemenea au fost soluţionate 79 de infracţiuni de corupţie, persoanele deferite parchetelor fiind în număr de 54. Au fost organizate de asemenea acţiuni zilnice  în zonele şi la orele pretabile comiterii de fapte ce fac obiectul O.U.G. 93/2009, privind unele măsuri pentru întărirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de mărfuri, în cadrul Acţiunii ,,Cărăuşul”.

Pe linia infracţiunilor contra patrimoniului, în anul 2009 au fost constatate 2357 infracţiuni, o pondere importantă din infracţiunile contra patrimoniului deţinând-o furturile (72,4%), care au crescut în această perioadă cu 3%, mai ales în privinţa furturilor din locuinţe. Delincvenţa juvenilă este şi ea în scădere. (A.V.)
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.