în această săptămână, Comisia Europeană va aviza schema de ajutor de stat pentru OLTCHIM

0
71

În această săptămână,
Comisia Europeană va aviza
schema de ajutor de stat pentru OLTCHIM


Petre Coman

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele PD-L Vâlcea, Mircia Gutău, a anunţat că în cursul acestei săptămâni, Comisia Europeană va aviza în mod oficial schema de ajutor de stat în favoarea societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. Este o veste extraordinară pentru salariaţii întreprinderii dar şi pentru locuitorii judeţului Vâlcea. Deja, fabrica Ford România de la Craiova a primit săptămâna trecută un ajutor similar din partea Comsiei Europene.

În urmă cu două săptămâni, dosarul pentru garanţiile de stat pe care Guvernul vrea să le acorde noului lanţ petrochimic, compus din SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, SC Arpechim Piteşti SA şi SC Rafo Oneşti SA, a ajuns la Consiliul Concurenţei. Imediat, această instituţie guvernamentală a început consultările cu Ministerul Finanţelor Publice pe acest subiect. Cele trei întreprinderi intenţionează să contracteze credite bancare în valoare de 330 milioane de euro, statul urmând să garanteze aproximativ 80% din această sumă, respectiv 264 milioane de euro.

La începutul acestei luni, Guvernul a adoptat un memorandum prin care îşi arăta disponibilitatea de a acorda o garanţie de stat în valoare de 330 milioane de euro pentru SC Rafo Oneşti SA, în vederea realizării planului investiţional şi pentru realizarea, în fapt, a noului lanţ petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim şi care, pe de o parte, va duce la salvarea a peste 2.000 de locuri de muncă, iar pe de altă parte, va contribui la realizarea unui lanţ petrochimic extrem de important pentru industria şi economia românească.
Comisia Europeană, preocupată mai mult cu desemnarea noilor comisari

După cum s-a mai consemnat, în urmă cu trei luni, Guvernul a adoptat, prin memorandum, conversia în acţiuni a creanţei pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) o are de recuperat de la SC Oltchim SA, în valoare de 538 milioane de lei (134 milioane de euro), precum şi mecanismul de accesare a unui credit. Însă, din păcate, se aşteaptă în continuare un răspuns din partea Comisiei Europene, organism preocupat acum cu desemnarea noilor comisari.

Tot atunci, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor de la SC Oltchim SA a aprobat următoarele propuneri: emiterea unei hotărâri a acţionarilor prin care să se aprobe obţinerea de la Eximbank a garanţiei de stat în sumă de 49,6 milioane euro; angajamentul SC Oltchim SA de a nu se diviza pe toată durata garanţiei fără acceptul prealabil al Eximbank; contractarea unui credit în valoare de 62 milioane de euro pe o perioadă de şase ani, cu un an perioadă de graţie, pentru finanţarea achiziţionării activităţii de petrochimie de la SC Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti, revizia şi repornirea acesteia precum şi pentru capital de lucru;

împuternicirea directorului general Constantin Roibu şi a directorului economic, Vasile Măndică, să negocieze, să contracteze şi să angajeze creditul şi garanţiile acestuia, precum şi să semneze toate documentele care stau la baza angajării, derulării şi garantării contractului de credit. Finanţarea în sumă de 62 milioane de euro pentru SC Oltchim SA va fi garantată cu scrisoare de garanţie Eximbank pentru 80% din valoare respectiv 49,6 milioane de euro, precum şi cu activele imobilizate (teren, construcţii, echipamente tehnologice) şi contracte de export libere de sarcini ale SC Oltchim SA.

Valoarea rămasă la data de 30 aprilie 2009 a activelor imobilizate cu care se va garanta porţiunea de 20% din valoarea creditului neacoperită de scrisoarea Eximbank este de 56 milioane lei şi reprezintă 6% din total active imobilizate, minus creanţe. Prin preluarea de către SC Oltchim SA de la Petrom SA a activităţii şi activelor petrochimiei din cadrul Arpechim Piteşti se asigură creşterea independenţei combinatului chimic vâlcean faţă de furnizorii de materii prime.

În principal, SC Oltchim SA nu va mai fi consumator captiv al Petrom SA pentru etilenă şi nu va mai depinde de disponibilitatea Petrom SA de a livra propilenă. În acelaşi timp, etilena şi propilena necesare funcţionării combinatului chimic se vor livra la nivelul costurilor de fabricaţie şi nu în funcţie de cotaţiile internaţionale, ceea ce va contribui la creşterea eficienţei economice a SC Oltchim SA şi va sprijini societatea pentru a face faţă dificultăţilor determinate de efectele actualei crize economice mondiale.
Până la sfârşitul anului se vor semna documentele de preluare a Arpechim

Pentru prima dată, conducerea societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea recunoaşte în mod oficial că preluarea petrochimiei de la Arpechim Piteşti de către combinatul chimic vâlcean nu depinde de răspunsul Comisiei Europene pentru garanţiile pe care statul vrea să le acorde companiei şi conversia datoriilor AVAS în acţiuni. De fapt, finanţarea în valoare de 62 de milioane de euro a fost pusă în aplicare pe procedura de ajutor temporar acordată de UE pentru România, astfel că finanţarea pentru preluarea petrochimiei Arpechim merge înainte.

Negocierile SC Oltchim SA cu oficialii Petrom sunt pe ultima sută de metri, astfel că până la sfârşitul acestui an să se semneze documentele de preluare a Arpechim, iar instalaţiile de la întreprinderea din Piteşti să fie puse în funcţiune cel târziu în luna februarie 2010. Linde Engineering Germania, lider mondial în modernizarea şi mărirea de capacitate a instalaţiilorde piroliză, a luat în calcul două scenarii: modernizarea instalaţiei actuale de la Arpechim Piteşti, fără mărire de capacitate, doar luând în considerare înlocuirea utilajelor cheie, a căror perioadă de viaţă se apropie de sfârşit; modernizarea şi mărirea capacităţii pirolizei de la 185.000 tone/an etilenă la 300.000 tone/an etilenă.

La începutul luni ianuarie 2009 s-a predat de către Linde Engineering, în baza evaluării stării tehnice actuale a instalaţiei de piroliză, analiza comparativă a scenariilor de modernizare şi a transmis ca valori indicative de investiţie pentru cele două scenarii: 100 milioane euro pentru achiziţia şi modernizarea instalaţiei actuale, fără mărire de capacitate, din care investiţia principală este în cold-box; 216 milioane euro, pentru achiziţia şi modernizarea instalaţiei actuale şi mărirea de capacitate la 300.000 tone/an.

În aceste valori a fost inclusă suma necesară pentru achiziţia activelor din petrochimia din Arpechim Piteşti, precum şi valoarea stocurilor de piese de schimb şi materiale, valoarea catalizatorilor din cadrul acestor instalaţii, precum şi valoarea investiţiilor în curs efectuate de către Petrom OMV. S-au avut în vedere, în cele două scenarii, utilizarea integrală a actualei instalaţii de piroliză la care s-au proiectat modificări ale unor faze tehnologice care să conducă la mărirea capacităţii de producţie cât şi la reducerea unor consumuri specifice şi în special cel de bază respectiv benzină şi abur.

Analizând cele două scenarii şi la recomandarea Linde Engineering, a reieşit foarte clar că cea mai avantajoasă investiţie este cea pentru mărirea de capacitate la 300.000 tone/an, capacitate care va permite şi reducerea costurilor cu materiile prime şi în special utilităţile cu 15-20%. Valoarea de achiziţie şi investiţie în acest caz, este foarte mică comparativ cu estimarea valorii de investiţie pentru o instalaţie de piroliză nouă de 300.000 tone/an, a cărei valoare se ridică, confrom Linde Engineering, la 420 milioane euro.

În plus, această capacitate este comparabilă cu cea a competitorilor direcţi din Europa Centrală şi de Est, ale căror capacităţi au fost iniţial tot la nivelul de 200.000 tone/an etilenă, dar au fost crescute prin investiţii similare cu cea propusă de SC Oltchim SA la nivele de 300-350.000 tone/an. Prin urmare, în termeni competitivi de capacitate, o producţie de 300.000 tone/an etilenă este printre cele mai competitive în regiune. Aceste premise de valori de investiţie, capacitate de producţie, structură de materii prime şi produse finite au stat la baza modelului economic de funcţionare integrată Arpechim-SC Oltchim SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.