Gripa nouă planează şi asupra Vâlcii
La nivel naţional, din luna mai, atunci când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1, şi până în prezent, au fost înregistrate 555 de îmbolnăviri.
Până în prezent, în România nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripa nouă
Menţionăm că, din cele 555 de cazuri de îmbolnăviri înregistrate, un număr de 174 de bolnavi sunt, în acest moment, în terapie, restul fiind vindecaţi.
Creșterea numărului mare de cazuri confirmate în această perioadă este cauzată de pătrunderea și răspândirea virusului AH1N1 pandemic în colectivitățile de copii și tineri din județele Iași, Dolj, Prahova și din Municipiul București.
Ca urmare a acestei situații, în această săptămână s-a luat decizia suspendării cursurilor în două școli din Municipiul București și în câte o școală din județele Dolj, Iași și Suceava. În plus, au mai fost suspendate cursurile în trei clase din trei școli diferite în Iași și ale unei clase dintr-o școală din Bacău.
Comitetul de coordonare pentru gripă a decis următoarele măsuri suplimentare:
– începând din data de 02.11.2009, toate unităţile spitaliceşti vor intra în carantină, ceea ce înseamnă că vor fi limitate vizitele la bolnavi şi va fi restricţionat numărul aparţinătorilor care vor avea acces în spital
– În Unităţile de Primiri Urgenţe, vor fi organizate fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripă
– Ministerul Sănătăţii va elabora un Ordin de ministru prin care toţi medicii de familie vor fi mobilizaţi la acţiunea de vaccinare cu virusul pandemic
– Începând din această săptămână, vor fi distribuite medicamente antivirale şi către spitalele de boli infecţioase judeţene, pentru acţionarea în caz de urgenţă
– Din bugetul Ministerului Sănătăţii, va fi repartizată, în următoarea săptămână, suma de 27 000 000 lei către spitalele din zonele afectate şi direcţiile de sănătate publică, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie (măşti), dezinfectanţi, benzină pentru transportul probelor etc.
România are un stoc suficient pentru situaţia actuală, de aproximativ 400 000 de doze de medicamente antivirale, pentru tratament de specialitate. Mai avem în procedură de achiziţie încă 1375 000 de doze.
Reţeaua de supraveghere şi control este în continuare în alertă maximă pentru depistarea noilor cazuri, iar spitalele de boli infecţioase sunt pregătite în cazul unui aflux de pacienţi.
Vaccinarea antigripală cu vaccinul pandemic va începe la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an, data estimată fiind 26 noiembrie.
Campania de vaccinare va fi realizată cu vaccinul ANTIGRIP realizat de către Institutul Cantacuzino. Ministerul Sănătăţii a renunţat la achiziţia celor 1 000 000 de doze de vaccin gripal pandemic din piaţă deoarece toate ofertele primite până astăzi aveau ca termen de distribuţie anul 2010.
Precizăm că vaccinul pandemic va fi utilizat doar de către specialiştii implicaţi în campania de vaccinare gratutită a Ministerului Sănătăţii şi nu va fi disponibil în farmacii. Medicii recomandă vaccinarea cu vaccin pandemic în cadru organizat.
Primele 1 300 000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi pentru cea a elevilor de liceu şi a studenţilor din cele două mari focare – Iaşi şi Bucureşti. O parte din cele 1300 000 de doze vor fi utilizate pentru imunizarea personalul angajat în cadrul poliţiei de frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din satele din zonă.
Mai mult, câte 50 000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Braşov pentru începerea vaccinării.