Ziua Armatei Române, sărbătorită la Râmnic
Duminică, 25 octombrie 2009, militarii din toată ţara au sărbătorit Ziua Armatei Române, dată devenită simbol al tuturor bătăliilor neamului românesc.
Concursuri şi simpozioane
La nivel local, cadrele militare din cadrul Garnizoanei Râmnicu Vâlcea au participat încă de la primele ore ale dimineţii la ceremonialul militar şi religios organizat în scuarul Monumentului Independenţei din centrul oraşului, acolo unde reprezentanţi ai celor mai importante instituţii locale şi judeţene au depus coroane şi jerbe de flori în memoria eroilor Armatei Române. La sfârşitul manifestării, militarii vâlceni au defilat prin faţa zecilor de vâlceni care au dorit să-şi aducă omagiul personal miilor de ostaşi români căzuţi pe câmpul de luptă.
Pentru întâmpinarea importantei zile de 25 octombrie, comandamentul Garnizoanei Râmnicu Vâlcea a organizat toată săptămâna trecută o serie de manifestări, la care au luat parte atât militari în termen, cât şi numeroşi invitaţi speciali. Astfel, la începutul săptămânii, la sediul şi în poligoanele Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare NBC „Panait Donici” au avut loc întreceri sportive, la care au participat echipe reprezentative ale structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi ale Ministerului Apărării Naţionale. În data de 23 octombrie a.c., a avut loc simpozionul cu tema „25 octombrie – Ziua Armatei Române”, ocazie cu care au fost premiaţi şi câştigătorii concursurilor organizate la începutul săptămânii.
25 octombrie, o zi hotărâtoare pentru istoria românilor
La simpozion au fost evocate cele mai importante momente din evoluţia Armatei Române, în prezenţa reprezentanţilor Centrului de Instruire dar şi ai Centrului Militar Judeţean. A luat cuvântul comandantul Garnizoanei Râmnicu Vâlcea, lt. col. Dan Marin, iar mr. Iulian Mesea a prezentat referatul „Ziua Armatei Române peste timpuri”, cpt. Marius Gâju şi cpt. Tiberiu Cojocaru, care au evocat contribuţia trupelor de geniu la eliberarea Transilvaniei de sub ocupaţia hortisto-fascistă, iar părintele consilier Septimiu Manu a prezentat un mic referat cu privire la simbioza perfectă între Armată şi Biserică de-a lungul timpului, urmat de profesorul Eugen Petrescu, care a readus în actualitate importanţa implicării militarilor vâlceni în cele două conflagraţii mondiale.
Generalul de brigadă (rtr.) Nicolae Mazilu, generalul de brigadă (rtr.) Mihai Dumitrescu şi profesorul doctor Gheorghe Dumitraşcu au încheiat simpozionul, prezentând „Evoluţia Armatei Române moderne”. 25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca ziua în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.
După actul de la 23 august 1944 şi trecerea ţării noastre de partea Coaliţiei Unite, în urma luptelor purtate pe teritoriul naţional, la 25 octombrie, Armata Română a eliberat ultimele localităţi, continuându-şi înaintarea pe teritoriul Ungariei, Cehiei, Slovaciei şi Austriei. Capitularea necondiţionată a Germaniei, la 9 mai 1945, găsea Armata Română angajată în plină ofensivă militară la sute de kilometri depărtare de ţară. Ziua de 25 octombrie a fost sărbătorită şi de jandarmii vâlceni, în aceeaşi notă.