Constantin Roibu a fost reconfirmat în fruntea OLTCHIM

0
65

Cu o largă majoritate de voturi din partea acţionarilor,

Constantin Roibu a fost reconfirmat în fruntea OLTCHIM

• acţionarii au aprobat declanşarea acţiunii în răspundere împotriva lui Waldemar Preussner şi lui Wojciech Zaremba, reprezentanţii societăţii PCC, pentru acţiuni şi activităţi realizate de către aceştia împotriva intereselor SC Oltchim SA

Petre Coman

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor de la SC Oltchim SA, şedinţă la care au fost prezenţi acţionari care au reprezentat două-treimi din totalul capitalului social al combinatului chimic vâlcean. Cu aproape 82% din numărul de voturi exprimate în mod secret, acţionarii SC Oltchim SA au aprobat Hotărârea nr. 29 din 9 octombrie 2009, prin care s-a respins declanşarea acţiunii în răspundere împotriva administratorului Constantin Roibu.

Tot cu acelaşi procent, acţionarii prezenţi au aprobat declanşarea acţiunii în răspundere împotriva lui Waldemar Preussner şi lui Wojciech Zaremba pentru acţiuni şi activităţi realizate de către aceştia împotriva intereselor SC Oltchim SA. Ca urmare a aprobării declanşării acţiunii în răspundere împotriva administratorului Wojciech Zaremba, mandatul de administrator al acestuia încetează de drept. Tot cu majoritate de voturi, acţionarii SC Oltchim SA l-au mandat pe directorul general Constantin Roibu să exercite, în numele şi pe seama SC Oltchim SA, acţiunile necesare în justiţie împotriva lui Wojciech Zaremba şi a lui Waldemar Preussner. De asemenea, la propunerea Ministerului Economiei şi a Organizaţiei Judeţene a PD-L Vâlcea, acţionarii prezenţi la şedinţă au decis alegerea, ca administrator, a consilierei locale Alina Tîrlea.

La solicitarea PCC, pe ordinea de zi a şedinţei acţionarilor SC Oltchim SA a fost introdus un punct referitor la „prezentarea de către preşedintele Consiliului de Administraţie a unei informări cu privire la stadiul operaţiunii de preluare a Arpechim, precum şi cu privire la demersurile efectuate de societate la autorităţile române competente, precum şi la Comisia Europeană cu privire la emiterea de către Eximbank a unei garanţii de stat în sumă de 49,6 milioane de euro, necesară pentru cumpărarea Arpechim”. Însă, în cadrul şedinţei AGA din 9 octombrie s-a decis să nu se mai supună la vot această propunere. Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie, Constantin Roibu, această decizie se întemeiază pe următoarele argumente:

după ce în numeroase rânduri atât Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, în calitatea lor de foşti administratori ai SC Oltchim SA, dar şi în numele PCC SE, au cerut autorităţilor române să nu implementeze nici o măsură de sprijin pentru societate fără a o notifica anterior Comisiei Europene, şi după ce România a transmis în data de 17 iulie 2009 notificarea măsurilor privind SC Oltchim SA către acest for comunitar, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba au depus la Comisia Europeană Plângerea CP 244/2009 privind acordarea unui presupus ajutor de stat ilegal în beneficiul SC Oltchim SA. În paralel, pentru a fi siguri că orice măsură de sprijin pentru SC Oltchim SA nu va fi implementată, foştii administratori Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, prin intermediul PCC SE, au formulat o plângere prealabilă împotriva deciziei Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări de aprobare a acordării de către Banca de Export Import a României Eximbank SA a unei garanţii de stat către SC Oltchim SA în vederea achiziţiei de la Petrom SA a activelor aferente unităţii de petrochimie din cadrul Arpechim Piteşti pe care, în data de 5 August 2009, au transmis-o către Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, şi Banca de Export Import a României Eximbank.

Motivele pentru care Zaremba a fost dat afară din Oltchim…

În luna august 2009, foştii administratori Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, prin intermediul PCC SE, au formulat o cerere de suspendare a executării hotărârii Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări de aprobare a acordării de către Eximbank a unei garanţii către SC Oltchim SA. Această cerere face obiectul Dosarului nr. 7868/2/2009 aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Compania PCC SE este deţinută în proporţie integrală de către cetăţeanul german de origine poloneză Waldemar Preussner, care a avut şi calitatea de administrator al SC Oltchim SA în perioada ianuarie 2008 – martie 2009. În acelaşi timp, acesta asigura atât conducerea companiei PCC SE, cât şi a intregului Grup PCC, în calitatea sa de preşedinte al acestora. Reprezentarea PCC SE în România este asigurată de cetăţeanul polonez Wojciech Zaremba, care a deţinut şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC Oltchim SA. Totodată, Wojcieh Zaremba deţine o poziţie de conducere în cadrul grupului de firme PCC, controlat de Waldemar Preussner, ceea ce denotă o subordonare ierarhică a lui Wojciech Zaremba faţă de Waldemar Preussner, precum şi un comportament concertat al acestora.

La data preluării funcţiei de administrator, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba au semnat un angajament de confidenţialitate şi fidelitate faţă de SC Oltchim SA. De asemenea, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba au dobândit calitatea de membru în consiliul de administraţie ca urmare a propunerii acestora de către acţionarul PCC SE, precum şi ca urmare a avantajelor aduse de metoda votului cumulativ. Acest acţionar a beneficiat de avantajele respective ca efect al diminuării capitalului social al SC Oltchim SA din noiembrie 2007, când cota deţinerilor sale a crescut artificial de la 1% la 12,9%. Începând cu luna martie 2009, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, folosindu-se de PCC SE ca vehicul, au extins campania de presă împotriva SC Oltchim SA şi în media internaţională.

În timp ce SC Oltchim SA negocia cu Petrom preluarea petrochimiei de la Arpechim, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba s-au prezentat la Grupul OMV la Viena, unde au început să trateze direct preluarea petrochimiei, însă de către Grupul PCC, şi nu de către SC Oltchim SA. În această conjunctură Wojciech Zaremba a declarat în presă că preluarea de către PCC a petrochimiei de la Arpechim ar da PCC un ascendent serios pentru câştigarea privatizării la SC Oltchim SA. Ca efect direct al acestei acţiuni, au fost întârziate negocierile de preluare a acestei unităţi ce se desfăşurau la Bucureşti între SC Oltchim SA şi Petrom SA, ceea ce a determinat amânarea integrării activităţii de petrochimie de la Piteşti în combinatul chimic vâlcean.

Faţă de interesele comerciale ale Petrom SA şi refuzul acesteia de a reduce preţul la etilena şi la propilena livrate de la Arpechim Piteşti către SC Oltchim SA, în 12 noiembrie 2008 a fost încetată activitatea de producţie în unitatea respectivă de petrochimie. În luna iulie, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba au depus, însă în numele PCC SE, la Comisia Europeană – Direcţia Generală pentru Competiţie şi la Consiliul Concurenţei din România, scrisori prin care contestă măsurile adoptate de statul român pentru ca SC Oltchim SA să fie sprijinit să iasă din actuala situaţie. În plus, PCC SE a cerut în instanţă suspendarea garanţiei Eximbank de 49,6 milioane euro, pentru un credit de 62 milioane euro pe care SC Oltchim SA vrea să-l contracteze pentru achiziţionarea activităţii de petrochimie de la Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti. Acest credit este necesar SC Oltchim SA pentru preluarea activităţii de petrochimie, revizia tehnică şi repornirea instalaţiilor petrochimice precum şi pentru capital de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.