• Chiar dacă plăţile se vor face din luna ianuarie 2010,
Consilierii locali au repartizat pe obiective de investiţii împrumutul de 4,8 milioane euro
• mare parte din aceşti bani vor fi daţi pentru exproprieri • cele 15 obiective majore de investiţii din Râmnicu Vâlcea au o valoare totală de circa 80 milioane euro • cel mai mare obiectiv de investiţii este „Pod peste râul Olăneşti în prelungirea străzii Carol, inclusiv legătura cu str. Calea lui Traian”, cu o valoare de 11,5 milioane euro
Petre Coman
Vineri, 11 septembrie, consilierii locali din Râmnicu Vâlcea au aprobat în cadrul unei şedinţe extraordinare repartizarea finanţării rambursabile în sumă de 20.000.000 lei (4,8 milioane euro) pe obiective de investiţii. În cadrul discuţiilor, consilierul Mihai Persu a propus alocarea din acest împrumut a sumelor pentru începerea lucrărilor de lărgire a pasajului Hervil, pe sub calea ferată. Însă, primarul Mircia Gutău a precizat că din acest împrumut se vor plăti în special exproprierile de teren necesare realizării investiţiilor, or la pasajul Hervil nu trebuie realizate exproprieri întrucât terenul este al statului. Oricum, creditul contractat de la BRD nu poate fi accesat de municipalitate în acest an, astfel că primele plăţi vor fi făcute cel mai devreme în ianuarie 2010.
Din împrumutul de 20 milioane lei, s-a decis repartizarea pe obiective în acest mod: pentru „Prelungirea B-dului Dem Rădulescu de la intersecţia cu str. Ostroveni până la intersecţia cu DN 67” (exproprieri) – 5,2 milioane lei; pentru „Lărgirea carosabilului şi a pietonalului la Calea lui Traian” (exproprieri) – 3 milioane lei; pentru „Amenajare cale de acces din Calea lui Traian la pasajul Bogdan Amaru – Intrarea Sudului” – 3,35 milioane lei; pentru „Amenajare şi modernizare Hală Centrală” şi „Centru rezidenţial pentru persoane de vârsta a III-a” – câte 2,1 milioane lei fiecare; pentru „Amenajare Parc Capela” (achiziţie terenuri) – 2 milioane lei.
Cele 15 obiective de investiţii în valoare totală de circa 335,6 milioane lei (80 milioane euro), finanţare locală şi europeană prin PDU, sunt: Extindere şi modernizare sistem de supraveghere video cu dispecerat, pe linia siguranţei publice şi prevenirea criminalităţii la nivelul Municipiului Rm Vâlcea; Arteră de legătură între strada Ştirbei Vodă şi strada Morilor, inclusiv podul peste râul Olăneşti; Prelungirea B-dului Dem Rădulescu de la intersecţia cu str. Ostroveni până la intersecţia cu DN 67; Pod peste râul Olăneşti în prelungirea străzii Carol, inclusiv legătura cu str. Calea lui Traian; Modernizarea Parcului Zăvoi; Prelungirea Bulevardului Tineretului de la str. Gib Mihăescu până la Bulevardul Nicolae Bălcescu; Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu; Amenajare şi modernizare str. Aurelian Sacerdoţeanu şi str. Patriarh Iustinian Marina; Reabilitare şi modernizare clădire Colegiul Naţional Al. Lahovari; Lărgire pasaj Hervil, pasaj inferior pe calea ferată Piatra Olt – Podul Olt; Amenajare cale de acces din Calea lui Traian la pasajul Bogdan Amaru – Intrarea Sudului; Amenajare şi modernizare Hală Centrală; Centru rezidenţial pentru persoane de vârsta a III-a; Lărgirea carosabilului şi a pietonalului la Calea lui Traian; Amenajare Parc Capela.
Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 232/20 august 2009 s-a aprobat contractarea unui împrumut pe termen lung, în sumă de 20.000.000 lei de la BRD Groupe Societe Generale – Sucursala Rm. Vâlcea, a cărui ofertă a fost declarată câştigătoare. Orice modificare prin redistribuirea finanţării rambursabile între obiectivele de investiţii se va efectua cu aprobarea Consiliului Local şi cu avizul comisiei de autorizare a împrumuturilor locale. Luna trecută, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat în unanimitate demararea procedurii de expropriere a imobilelor-terenuri, afectate de realizarea obiectivului de investiţii „Prelungirea bulevardului Tineretului, spre sud, cu bulevardul Dem Rădulescu de la intersecţia cu strada Ostroveni până la intersecţia cu DN 67”.
Realizarea acestei importante investiţii a rezultat din necesitatea stringentă pentru municipiu de a se crea încă o arteră de circulaţie majoră pe direcţia Nord-Sud a oraşului, în vederea fluidizării traficului rutier. Primul tronson al bulevardului Dem Rădulescu, de la intersecţia cu strada Lucian Blaga până la intersecţia cu strada Ostroveni, a fost finalizat în anul 2008, el asigurând fluenţa traficului rutier între strada Ostroveni şi bulevardul Tineretului, precum şi accesul către zona de locuinţe Ostroveni Sud, zona ce s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Suma globală a despăgubirilor, estimată pe baza raportului de evaluare întocmit de evaluator atestat ANEVAR, este de circa 1,2 milioane euro, la un preţ de 60 euro/mp. Despăgubirile privind exproprierea, se vor suporta din resurse proprii ale bugetului local şi din împrumutul bancar.
Tot luna trecută, consilierii locali au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivul de investiţii „Modernizarea parcului Zăvoi în municipiul Râmnicu Vâlcea”, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 28/09.01.2008 şi a Ghidului solicitantului – POR 2007 – 2013 PDU (varianta 1), la valoarea de circa 8,4 milioane euro. Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Rm. Vâlcea, Axa prioritară 1, domeniul de intervenţie 1.1. – Planuri integrate de dezvoltare urbană, subdomeniul Poli de dezvoltare urbană. Elaboratorul proiectului este SC Casa Basarabeană SRL din Cluj Napoca. Amenajarea parcului este impusă de procesul de degradare a principalelor puncte de atracţie ale acestuia precum şi a infrastructurii, (lipsa unei reţele de apă pentru băut, deficienţele sistemului de iluminat public, lipsa toaletelor, degradarea reţelei de canalizare, lipsa şi deteriorarea mobilierului urban, etc). Amenajarea Parcului Zăvoi are de altfel şi menirea de a pune în valoare componenta naturală a parcului, prin conservarea elementelor valoroase ale acestuia.