• În urma blocării conturilor,
AVAS a încasat de la Uzina Mecanică Drăgăşani circa 2 miliarde lei vechi
În primul semestru al anului 2009, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a emis, în total, 24 de ordine de blocare a conturilor debitorilor pentru recuperarea unor creanţe bancare, comerciale sau fiscale de la diverşi debitori. În baza acestor ordine, AVAS a blocat conturile a 1604 de debitori persoane fizice, juridice sau instituţii cu datorii neachitate.
Activitatea AVAS de recuperare a creanţelor s-a realizat în mai multe direcţii, astfel: pentru creanţe fiscale au fost emise patru ordine de poprire, prin care au fost popriţi 1128 debitori (suma încasată din poprire a fost de 2,1 milioane lei); pentru creanţe comerciale a fost emis un ordin, prin care au fost popriţi 292 debitori (suma încasată din poprire în această perioadă fiind de 3,63 milioane lei); pentru creanţe bancare au fost emise 18 ordine de poprire pentru un 104 debitori (suma încasată din blocarea conturilor a fost de 110.000 lei); pentru creanţe comerciale proprii a fost emis un ordin de poprire, prin care au fost blocate conturile a 80 de debitori (suma încasată în primul semestru din această activitate a fost de 2 milioane lei).
Printre debitorii ai căror conturi au fost blocate de AVAS în primele şase luni ale anului 2009 menţionăm şi SC Uzina Mecanică Drăgăşani SA, de la care s-a încasat suma de 190.000 lei.Luna trecută, Tribunalul Bucureşti a decis că omul de afaceri Gigi Becali şi Asociaţia Salariaţilor Uzinei Mecanice Drăgăşani trebuie să plătească statului penalităţi de peste 300.000 de euro, pentru nerespectarea prevederilor din contractul de privatizare a SC Uzina Mecanică SA Drăgăşani. Instanţa a admis în parte acţiunea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi i-a obligat pe Gigi Becali şi Asociaţia Salariaţilor Uzinei Mecanice Drăgăşani să plătească penalităţi de 307.500 de euro, pentru nerealizarea investiţiilor din etapa a doua a contractului.
Tribunalul Bucureşti a respins celelalte cereri ale OPSPI, precum şi solicitarea de chemare în garanţie a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea. Decizia instanţei Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel. În februarie 2007, procesul privind Uzina Mecanică Drăgăşani, deţinută de omul de afaceri Gigi Becali şi Asociaţia Salariaţilor, cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a fost suspendat de Tribunalul Bucureşti, după ce instanţa a hotărât trimiterea dosarului la Curtea Constituţională. Procesul a început în anul 2006, când AVAS a cerut la Tribunalul Bucureşti rezilierea contractului de privatizare a Uzinei Mecanice Drăgăşani, pentru nerespectarea programului de investiţii. SC Uzina Mecanică SA Drăgăşani a fost scoasă la privatizare în anul 2003, de către Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, iar în luna mai 2004, Gigi Becali şi Asociaţia Salariaţilor au achiziţionat pachetul integral de acţiuni. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de aproximativ 13,9 milioane de lei (139 miliarde lei vechi), reprezentând preţul pentru pachetul de acţiuni, investiţiile şi capital de lucru.