• Chiar lângă Muzeul Satului din Bujoreni,
Comisia specială a predat cei 6.500 mp de teren proprietarilor de drept
Zilele trecute, comisia specială constituită prin Dispoziţia nr. 165 din 07.05.2009, semnată de preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a predat definitiv proprietarilor de drept terenul de 6.571 mp situat în incinta Muzeului Satului din Bujoreni. Prin Notificarea înregistrată la Consiliul Judeţean Vâlcea sub nr. 4322 din 8.04.2009, succesorii lui Olga Diaconescu au somat autorităţile judeţene ca în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, să se procedeze la punerea acestora în posesie asupra terenurilor în suprafaţă de 6571 mp, terenuri situate în zona Muzeului Satului Bujoreni Vâlcea.
În urma soluţionării contestaţiei formulate de Olga Diaconescu împotriva Dispoziţiei nr. 365 din 31 decembrie 2004, emisă de fostul preşedinte Dumitru Buşe, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia civilă nr. 2517 din 15 aprilie 2008 a respins recursul declarat de contestatoare menţinând irevocabil Decizia nr. 233/A din 3 noiembrie 2006 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti prin care a fost respinsă contestaţia.
Având în vedere că pe acest teren se află o construcţie nefinalizată, inventariată în domeniul public al judeţului Vâlcea, succesorii lui Olga Diaconescu, respectiv Constantin Diaconescu şi Mihaela Izbăşescu, au refuzat preluarea terenului până la soluţionarea aspectelor legate de o construcţie nefinalizată motivat de faptul că vor fi în imposibilitate de a-şi înscrie terenul în cartea funciară. Drept urmare, consilierii judeţeni au adoptat săptămâna trecută propunerea de trecere a construcţiei nefinalizate, aflată pe terenul ce urmează a fi predat, din domeniul public în domeniul privat al judeţului Vâlcea, în scopul vânzării acestuia proprietarului terenului.
De aproape opt ani, terenul pe care se află în prezent Muzeul Satului Vâlcean este disputat în instanţă de moştenitorii de drept ai terenului pe care sunt amplasate obiectivele muzeistice şi administraţia judeţeană. În urma Deciziei nr. 2249 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorii au respins ca nefondat recursul declarat de Consiliul Judeţean Vâlcea, astfel că Olga Antoaneta Diaconescu, Mircea Diaconescu şi Mihaela Isbăşescu au intrat în posesia terenului de aproximativ 6.500 de metri pătraţi pe care l-au revendicat în instanţă.
Terenul respectiv este viran, situat lângă muzeu, iar pentru restul suprafeţei, aflată sub casele ţărăneşti care nu pot fi mutate din zona respectivă fără a fi distruse, respectivii urmează cel mai probabil să fie despăgubiţi prin titluri cu valoare nominală. Prin notificarea remisă spre soluţionare Consiliului Judeţean Vâlcea de la Muzeul Judeţean Vâlcea de la data de 1 noiembrie 2001, Antoaneta Olga Diaconescu solicita restituirea terenului în suprafaţă de aproximativ 7 hectare aflat în administrarea Muzeului Judeţean Vâlcea – Secţia Muzeul Satului Vâlcean.
În cererea sa, solicitanta a specificat că acceptă să fie despăgubită cu contravaloarea suprafeţei de teren, în cazul în care restituirea în natură nu este posibilă. Prin aceeaşi notificare, Antoaneta Olga Diaconescu a mai solicitat şi despăgubiri pentru un conac şi o povarnă (distilerie), imobile demolate înainte de 1990. După aproape trei ani, prin Dispoziţia nr. 365 din decembrie 2004, emisă de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, a fost soluţionată notificarea solicitantei privind restituirea terenului aflat în administrarea Muzeului Judeţean Vâlcea şi acordarea de despăgubiri pentru cele două imobile demolate la trecerea terenului respectiv în proprietatea statului.
Antoanetei Diaconescu i-au fost restituite astfel două parcele de teren, având o suprafaţă totală de 6.571 metri pătraţi, iar pentru suprafaţa ocupată de obiectivele muzeistice – monumente istorice şi de arhitectură populară – i s-a propus acordarea de măsuri reparatorii, în limita sumei de 840.489 de lei, constând în titluri de valoare nominală, folosite exclusiv în procesul de privatizare. Nemulţumită de ofertă, moştenitoarea terenului a formulat o contestaţie, solicitând instanţei de judecată modificarea în parte a dispoziţiei, în sensul restituirii unei suprafeţe de teren mai mari, acordarea unor despăgubiri pentru imobilele demolate, precum şi majorarea despăgubirilor propuse pentru terenul ocupat de monumentele istorice, care nu poate fi restituit în natură.
Având în vedere contestarea dispoziţiei Consiliului Judeţean Vâlcea în sensul restituirii în natură a unei suprafeţe de teren mai mari decât cea menţionată, nu s-a putut da curs cererii solicitantei privind punerea sa în posesie pentru cei 6.571 de metri pătraţi. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Vâlcea, terenul notificat a făcut obiectul unor cereri anterioare, formulate în temeiul legilor fondului funciar. Din actele depuse la dosar reiese astfel faptul că cererea formulată de moştenitorii lui Alexandru P. Seltea în baza legilor fondului funciar a fost soluţionată prin adoptarea de către Comisia judeţeană pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor, a Hotărârii nr. 5205 din 11 iulie 2002, prin care a fost validată propunerea de acordare a despăgubirilor pentru terenul de 15 hectare.
Ignorând apărările formulate de reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea, judecătorii de la Tribunalul Vâlcea au admis în parte contestaţia şi au obligat autorităţile judeţene să restituie moştenitorilor întregul teren aflat în administrarea Muzeului Satului Vâlcean. La 20 aprilie 2006, Tribunalul Vâlcea a anulat în parte Dispoziţia Consiliului Judeţean din 2004, mai precis articolul privind restituirea în natură a suprafeţei de 6.571 de metri pătraţi de teren. La rândul său, CJ Vâlcea a declarat apel împotriva sentinţei civile, prin care a solicitat modificarea în totalitate a acesteia, în sensul respingerii contestaţiei, cu menţinerea în ultima situaţie a articolului referitor la restituirea suprafeţei de teren amintită.
De asemenea, CJ Vâlcea a solicitat înaintarea dosarului la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în vederea stabilirii cuantumului despăgubirilor cuvenite pentru diferenţa de 72.108 de metri pătraţi, ocupaţi de monumentele istorice. În noiembrie 2006, Curtea de Apel Piteşti a admis apelul Consiliului Judeţean, schimbând sentinţa apelată. Magistraţii argeşeni au respins astfel contestaţia formulată de Antoaneta Olga Diaconescu împotriva Deciziei nr. 365 din 31 decembrie 2004. Din nou, împotriva Deciziei din 3 noiembrie 2006 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti, moştenitoarea boierilor Seltea a declarat recurs, care a fost însă respins de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia civilă nr. 2517 din 15 aprilie 2008. (Petre Coman)