Vestigii, care revoluţionează arheologia la Ocnele Mari

0
76

Vestigii, care revoluţionează arheologia la Ocnele Mari

Muncitorii de la firma care se ocupă de realizarea digului de protecţie din Ocnele Mari şi de ecologizarea terenurilor afectate de saramură, au fost la un pas de a îngropa pentru totdeauna vestigii arheologice de o valoare inestimabilă. Deşi aveau obligaţia de a anunţa Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea în cazul în care ar fi descoperit vreun obiect vechi, aceştia nu s-au sinchisit să se uite după cioburi, lespezi sau chiar oase şi au băgat excavatorul în pământul din zonă, aproape distrugând urmele unei vechi aşezări romane.

Vestigiile arheologice au fost scoase la lumină datorită mai multor localnici care au proprietăţi pe malurile Pârăului Sărat şi care au observat printre mormanele de pământ aduse din aval de baraj numeroase resturi de ceramică şi oase pentru care i-au chemat pe arheologii de la Muzeul Judeţean. Noile descoperiri de la Ocnele Mari, datate ca fiind din perioada post cuceririi romane a Daciei, aruncă în aer teoriile apărute după descoperirea cetăţii dacice Buridava, conform cărora romanii i-ar fi mutat pe daci în alte părţi.

Ceramică sub excavatoare

Sute de bucăţi de ceramică, resturi de oase şi câteva lespezi au ieşit la suprafaţă la mai puţin de o sută de metri de digul de protecţie din Ocnele Mari, după ce muncitorii au băgat cupa excavatoarelor pentru a scoate pământ în vederea ecologizării terenurilor afectate de saramură. Mai mulţi localnici au observat în mormanele de pământ aduse pe proprietăţile lor cioburile antice şi resturile de schelete şi i-au anunţat pe arheologii de la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea. „În urmă cu câteva săptămâni a început excavarea pământului din aval de baraj, pentru a ecologiza terenurile afectate de saramură aflate pe malurile Pârâului Sărat.

Oamenii au fost cei care au găsit cioburi, mai ales că atunci când plouă ies multe la suprafaţă în materialul adus de acolo şi le-au arătat unui arheolog de la muzeu. În urmă cu o săptămână au venit şi arheologii de la muzeu şi au început să cerceteze zona”, a afirmat Constantin Lăzăroiu, viceprimarul localităţii. Cercetările efectuate de arheologi au scos la iveală relicve care schimbă teoriile formulate după descoperirea, în anii `60, a cetăţii dacice Buridava. „Vestigiile descoperite recent sunt din epoca romană post cucerire şi dau peste cap teoriile noastre despre situl de la Ocnele Mari din zona Coşota, unde a fost descoperita cetatea dacica Buridava.

Am crezut că, după cucerire, dacii au fost mutaţi la câmpie, dar noile descoperiri demonstrează că au rămas pe loc, romanii ridicând în apropierea fostei cetăţii dacice un centru administrativ. Au fost găsite şi urmele unei construcţii de piatră, despre care s-a crezut că este o locuinţă romană, dar eu personal cred că este sediul administrativ. Nu pare a fi o vilă romană”, a precizat Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.
Lucrări sistate
Barajul de pe Pârâul Sărat care se doreşte a fi o barieră împotriva unor scurgeri masive de saramură din caverne este aproape finalizat, dar până acum nici în aval şi nici în amonte nu s-a făcut vreo descărcare de sarcină arheologică. Constructorul avea trecut în certificatul de urbanism şi obligaţia de a merge la Muzeul Judeţean, pentru a solicita efectuarea unei cercetări arheologice, mai ales că, la doar o aruncătură de băţ, se afla un sit arheologic, iar despre oraş se ştia că este presărat de aşezări preistorice, ascunse privirilor noastre, dar care mai ies la lumină din când în când.

Aşa s-a întâmplat în cazul zonei unde au fost construite casele localnicilor afectaţi de prăbuşirea câmpurilor de sonde, aşa se vorbeşte şi despre terenul unde se vor construi case pentru următorii localnici puşi pe lista pentru strămutare. Lucrările pentru realizarea digului de protecţie, începute în primăvara acestui an, s-au desfăşurat însă fără avizul celor de la muzeu. „Din câte ştiu, era prevăzută în contractul pentru realizarea barajul şi descărcarea de sarcină arheologică, dar firma respectivă nu a respectat această cerinţă. Ar fi trebuit să treacă pe la muzeu şi să solicite o cercetare arheologică, dar nu ne-au solicitat nimic”, a precizat Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.

După recentele descoperiri arheologice, lucrările în aval de baraj au fost sistate, fiind întârziate şi lucrările de ecologizare a terenurilor afectate de saramură. În ceea ce priveşte barajul, situaţia, cel puţin în acest moment, nu se va complica. „Pericolul mare în cazul acestor descoperiri ar fi ca lucrările la baraj să fie sistate, dar acestea sunt aproape finalizate. Digul e făcut, au pus chiar şi iluminatul public de pe baraj. Mai au să pună pământul vegetal.”, a afirmat Constantin Lăzăroiu, viceprimarul oraşului. Lucrările au fost sistate până la descărcarea arheologică a zonei. Arheologii vâlceni nu exclud nici posibilitate ca în zonă să fi fost şi un cimitir antic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.