Staţiunile vâlcene, pustii

0
118

Biletele de tratament pentru pensionari se lasă aşteptate:

Staţiunile vâlcene, pustii

Pensionarii mai au de aşteptat până când vor putea beneficia de bilete de tratament. Pentru că bugetul asigurărilor sociale a fost votat foarte târziu, Casa Naţionala de Pensii a întârziat declanşarea licitaţiei pentru contractarea biletelor pentru anul 2009. În plus, interesele locale au fost la un pas de a determina blocarea licitaţiei, cel puţin pentru staţiunea Băile Olăneşti. Multe dintre hoteluri sunt închise, iar staţiunile sunt la fel de pustii ca şi în iarna trecută. Dacă la Călimăneşti –  Căciulata şi la Olăneşti mai sunt câţiva turişti, la Băile Govora toate hotelurile importante stau închise, iar străzile rămân pustii.    

Bugetul întârziat a blocat activitatea turistică

Votarea târzie a bugetului asigurărilor sociale a blocat repartizarea biletelor de tratament pentru acest an prin Casa Naţională de Pensii. Licitaţia pentru contractarea biletelor din acest an era să fie blocată la Vâlcea şi din cauza unor interese locale ale familiei Tudor, care a încercat să canalizeze fondurile bugetare către hotelul propriu, prin refuzul de a încheia contracte cu ceilalţi operatori de turism din staţiune, cu excepţia unuia singur. În această situaţie, biletele de tratament pentru acest an vor ajunge la casele judeţene de pensii după mijlocul lunii aprilie, în cel mai fericit caz.

Directorul Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Gabriel Andreescu  spune că instituţia pe care o conduce a primit până acum în jur de 7800 de cereri pentru bilete. Anul trecut, judeţului Vâlcea i s-au alocat 4500 de locuri în staţiunile balneoclimaterice din ţară, dar în total, în urma suplimentărilor, 7000 de vârstnici au reuşit să plece la tratament prin Casa de Pensii. Reprezentanţii organizaţiilor de pensionari vor să se schimbe modul de repartizare a biletelor, care face ca, an de an, aceleaşi persoane să beneficieze de bilete.

Vârstnicii au cerut ca biletele să fie repartizate organizaţiilor de pensionari sau ca medicii să se pronunţe cu privire la prioritatea acordării lor. În prezent, biletele se distribuie în funcţie de ordinea depunerii cererii. De altfel, începând cu data de 1 aprilie a fost introdusă şi pensia socială minimă, care este de 300 de lei pentru anul 2009 iar de la 1 octombrie va fi de 350 de lei. La Vâlcea, aproximativ 15.000 de pensionari vor beneficia de pensia minimă garantată.

Staţiunea Govora, cu hotelurile încuiate

De câteva luni, în staţiunea Băile Govora a mai rămas deschis un singur hotel, restul au fost închise. Atât hotelurile societăţii Băile Govora SA, dar şi cel al Sindicatelor, care a fost închis de pe 18 februarie, au uşile ferecate şi anunţuri  în care se menţionează doar data la care au fost închise.  Reprezentanţi ai celor două societăţii susţin că cel mai probabil după Paşti aceste vor fi redeschise, dar locuitorii sunt sceptici, mai ales că pe mulţi lipsa de activitate turistică din staţiune i-a cam băgat în faliment. „De câteva luni aveam vânzări de 300- 400 de mii de lei pe lună. Nu e nimeni în staţiune.

Toate hotelurile sunt pustii şi, în afară de cei de la hotelul Oltenia al Sindicatelor, nimeni nu face nimic. Am auzit că nici după Paşti nu o să vină turişti. Suntem într-o situaţie dificilă, că nu avem vânzări deloc”, spune patroana unui mic butic din centrul oraşului. Staţiunea govoreană, considerată odinioară duşmanul reumatismului şi al afecţiunilor respiratorii, a devenit în ultimii ani mai degrabă duşmanul turiştilor, care din cauza condiţiilor şi al preţurilor au preferat alte destinaţii turistice. Nici în plin sezon, pensionarii, cei care mai veneau prin biletele de tratament subvenţionate de guvern, nu se mai îngrămădesc să ajungă la Băile Govora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.