Cîlea, Persu şi Bulacu pactizează cu sindicaliştii

0
203

Cartel Alfa, pe poziţii

Cîlea, Persu şi Bulacu pactizează cu sindicaliştii

• Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea a declarat la ultima şedinţă operativă că are de gând să fie alături de angajaţii instituţiei care nu şi-au primit sporurile refuzate de Emil Boc, pe considerentul că instituţia pe care o conduce ar putea pierde specialişti buni din această cauză

• Anda Vlad

Membrii sindicatului Cartel „Alfa” şi ai federaţiilor sindicale din sectorul bugetar afiliate la confederaţiile FEN, FSDP, SNFP, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalul Contractual al MIRA, Federaţia Solidaritatea Sanitară din România, respectiv profesorii, asistenţii medicali şi funcţionarii publici au ieşit şi ei săptămâna trecută în stradă, manifestându-şi nemulţumirea faţă de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care Guvernul României diminuează salariile angajaţilor din sectorul bugetar. Sindicaliştii, care au purtat discuţii cu prefectul Remus Grigorescu şi cu subprefectul Petre Ungureanu cer Guvernului să nu adopte această ordonanţă. Sindicaliştii nu renunţă la salariul de merit, la fondul de premiere şi la indemnizaţia de conducere, dar sunt de acord cu reducerea lor.

De partea sindicaliştilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea a declarat la ultima şedinţă operativă că are de gând să fie alături de angajaţii instituţiei care nu şi-au primit sporurile refuzate de Emil Boc, pe considerentul că instituţia pe care o conduce ar putea pierde specialişti buni din această cauză. Mai în glumă, mai în serios, Ion Cîlea s-a plâns că atât el, cât şi cei doi vicepreşedinţi muncesc sub antenă, dar fără …spor.

Sub antenă, dar fără … spor

Informat de liderul Sed Lex, Nicolae Jitianu că funcţionarii publici ar putea intra în grevă dacă guvernul se ambiţionează să taie din lefuri, Ion Cîlea a spus că este gata să iasă şi el în stradă. „Cred că eu, împreună cu domnii Persu şi Bulacu ar trebui să intrăm în grevă pentru că noi nu avem spor de antenă, deşi lucrăm zi şi noapte sub influenţa ei! O să ne ducem cum s-au dus şi alţii, dar fără spor. Şi nu avem nici un spor, nici măcar pe acela al activităţii noastre.

Nu avem spor nici la ceea ce facem, pentru că nu sunt resurse”, a spus Cîlea, ţinând însă să precizeze că afirmaţiile sale erau făcute în glumă. Şeful CJ le-a promis funcţionarilor că îi va sprijini în acţiunile lor : „La discuţia pe care am avut-o cu domnul Geoană i-am spus că trebuie să-i susţină pe aceşti oameni cu sporurile respective, că oricum salariile nu sunt foarte mari. În condiţiile în care salariul funcţionarilor publici de execuţie este, în prezent, îngrijorător de mic se pare nefiresc şi nedrept să se anuleze acele sporuri şi indemnizaţii modice câştigate cinstit, prin acte normative anterioare, de această categorie de oameni care şi aşa abia o duc de azi pe mâine.

În aceste zile se află în dezbatere un proiect al unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului cu privire la reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal din sectorul bugetar. Prin acest act normativ se urmăreşte în principal anularea unor venituri, altele decât salariul de bază, care pe bună dreptate s-au înmulţit îngrijorător sub forma a tot felul de sporuri şi prime, mai ales pentru şefi. Pornind de la vânătoarea de sporuri şi prime, Ministerul Finanţelor a găsit cu cale să desfiinţeze voiniceşte toate categoriile de venituri adăugate la salariile bugetarilor, mai ales ale funcţionarilor publici şi personalului contractual cu venituri mici.

Sigur, în starea actuală de criză, austeritatea rămâne unul dintre factorii stabilizatori necesari şi motivaţi. Dar a tăia în carne vie, cu o coasă fiscală sub tăişul căreia nu mai rămâne nimic în picioare, pare mai degrabă o aventură a finanţiştilor, care nu face decât să provoace un stres în plus printre salariaţii din sectorul bugetar. Împreună cu specialiştii din cadrul Consiliului Judeţean, am analizat în detaliu prevederile noului proiect de act normativ, iar concluziile le-am cuprins într-un memoriu pe care l-am înaintat factorilor de decizie.

Noi am propus o serie de amendamente care se referă fie la eliminarea unor articole din proiectul Ordonanţei de Urgenţă, fie la modificarea unor prevederi pentru a nu intra în contradicţie cu Codul Muncii sau cu dispoziţiile unor legi şi Hotărâri de Guvern. Prin actul normativ în discuţie, de exemplu, se prevede anularea unor stimulente pentru personalul angajat în accesarea, contractarea şi implementarea unor proiecte cu finanţare externă.

În felul acesta, se diminuează până la dispariţie responsabilităţile şi riscurile asumate de cei care au sarcina expresă de a elabora şi coordona pe tot traseul până la finalizare proiectele inserate în Programele structurale ale Uniunii Europene. Ambiguu şi nedrept prin formularea sa ni s-a părut şi articolul din proiectul OUG care anulează drepturile cuvenite prin H.G. nr.1136/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor în zona câmpurilor electromagnetice.” – afirmă preşedintele CJ.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.