Deoarece nu a fost reorganizată prin hotărâre de Guvern,
Staţiunea Pomicolă nu poate accesa fonduri europene
Staţiunea Pomicolă din Râmnicu Vâlcea, alături de alte nouă institute de cercetare agricolă, unde lucrează circa 50 de cercetători nu pot accesa fonduri din Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare (PNCDI), deoarece institutele respective nu au fost reorganizate prin Hotărâre de Guvern. Potrivit directorului economic al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Mircea Toma, institutele de cercetare agricolă îşi asigură fondurile în principal din concursurile câştigate de cercetători, iar în cazul celor zece unităţi de cercetare, membrii acestora nu pot participa la concursuri şi nici nu pot accesa credite, deoarece institutele nu au fost reorganizate prin Hotărâre de Guvern.
Zece institute afectate
Printre cele zece institute de cercetare care nu au trecut la statutul de unităţi care aparţin de domeniul public se numără şapte staţiuni de cercetare-dezvoltare pentru sectorul pomicol din Băneasa, Bistriţa, Cluj, Vâlcea, Făşticeni, Geoagiu, Voineşti, Staţiunea de Cercetare Horticolă din Târgu-Jiu, Staţiunea de Cercetare pentru creşterea bovinelor din Sighet şi SC. Sericarom SA, cu activitate de cercetare în sericicultură. Institutele trebuiau reorganizate în termen de şase luni de la aparţtia Legii 290/2002, privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”.
Bani insuficienţi pentru cercetare
Oricum, directorul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a explicat că banii acordaţi de la bugetul de stat pentru cercetarea agricolă sunt insuficienţi. „În 2009 se vor da doar 38 de milioane de lei pentru cercetare, din care 15 milioane sunt destinaţi planului sectorial de cercetare, iar restul pentru investiţii în cercetare, în timp ce sectorul cercetării din România ar avea nevoie de circa 400 de milioane de lei. Doar 10% din necesar, reprezintă o sumă mică”, a menţionat Toma.
În prezent, în Parlament, se află în curs de aprobare o lege de modificare a celei deja existente, prin care institutele de cercetare agricolă vor trece la finanţare mixtă de la bugetul de stat şi din venituri proprii, acestea putând primi, odată cu aprobarea legii, o sumă fixă de finanţare de la bugetul naţional. „Nu vor fi mulţi bani, probabil va fi o sumă modică, dar măcar va fi sigură”, a mai spus directorul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Mircea Toma.
Potrivit federaţiei Agrostar, reducerea bugetului pentru cercetare va duce la stagnarea activităţii, ceea ce va pune în pericol securitatea alimentară a populaţiei, precum şi scoaterea din criză a agriculturii. Federaţia Agrostar adaugă faptul că suprafeţele de teren destinate cercetării s-au redus de la 151.000 de hectare în 2001, la 18.000 de hectare, anul acesta, şi solicită reanalizarea situaţiei sectorului de cercetare ştiinţifică şi a fondurilor necesare desfăşurării activităţii în condiţii normale.