La Valcea pret majorat la apa potabila

0
89

Pret majorat la apa potabila

Societatea de distributie a apei potabile pentru locuitorii municipiului, SC Acvarim SA Rm. Vâlcea, subordonata Consiliului Local Rm. Vâlcea obliga râmnicenii sa plateasca, de la începutul acestui an, un pret umflat la apa potabila. În acest fel, a fost fortata si mâna consilierilor judeteni, nevoiti sa voteze si ei zilele trecute o majorare a pretului apei.

Pret umflat

În luna ianuarie, societatea subordonata Primariei a încasat astfel un profit considerabil. În prezent, râmnicenii sunt obligati de Acvarim sa plateasca nu mai putin de 3,02 lei pe metrul cub de apa înca de la începutul acestui an, în timp ce societatea primeste apa de la Apavil la numai 0,67 lei pe metrul cub, fara TVA, si asta abia în urma majorarii votata joi, 29 ianuarie 2009, la sedinta de Consiliu Judetean. Prin Hotarârea nr. 392/240/29 decembrie 2008, consilierii locali au votat astfel un tarif de 3,02 lei pentru fiecare metru cub de apa livrat populatiei, inclusiv TVA, 0,65 lei/m.c. canalizare si 1,01 lei/m.c. epurare biologica, în timp ce tariful pentru restul consumatorilor este de 2,54 lei / m.c. apa potabila, 0,48 lei / m.c. canalizare si 0,85 lei/m.c. epurare.

Consilierii judeteni au votat si ei o majorare

Dupa sedinta de consiliu judetean care a avut loc joi, 29 decembrie s-a hotarât ca, din luna februarie, Apavilul sa distribuie apa catre SC Acvarim SA Rm. Vâlcea la tariful de 0,67 lei /m.c. fara TVA, acelasi pret fiind practicat si pentru consumatorii industriali CET Govora si Oltchim. Pentru populatia din toate localitatile vâlcene, în afara de Râmnic, unde exista în acest moment un singur distribuitor de apa – SC Apavil, fara ca banii sa fie comisionati si de alte capuse, tariful de distributie este astfel de 0,86 lei/m.c. cu TVA inclus, iar pentru restul utilizatorilor este de 0,72 lei/m.c. (este vorba despre consumatorii aflati în perimetrul dintre zona Valea lui Stan – Râmnicu Vâlcea, inclusiv SC Transolt SA Calimanesti si care sunt alimentati din sursa Bradisor). Râmnicenii par astfel sa fie cei mai vitregiti din întreg judetul, deoarece risca sa aiba parte în curând de apa potabila la fel de scumpa cum este si apa plata.

Constructia Teatrului Anton Pann a mai înghitit 40 miliarde lei vechi

• în total, obiectivul de investitii „Amenajare, extindere si modernizare cinematograf Modern pentru Teatrul Anton Pann” va depasi suma de 5 milioane de euro

La sfârsitul saptamânii trecute, s-a desfasurat prima sedinta din acest an a Consiliului Judetean Vâlcea, prilej cu care s-a aprobat utilizarea sumei de 6,32 milioane lei din fondul de rulment al institutiei pentru finantarea unor lucrari de interes judetean, pe anul 2009. Excedentul bugetului local rezultat la închiderea exercitiului bugetar al anului 2008, dupa efectuarea regularizarilor în limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si a transferurilor din bugetul de stat a fost virat în fondul de rulment al Consiliului Judetean Vâlcea.

Consilierii judeteni au decis alocarea a peste 4 milioane lei din fondul de rulment pentru obiectivul „Amenajare, extindere si modernizare cinematograf Modern pentru Teatrul Anton Pann” Râmnicu Vâlcea. În prezent, se afla în faza de finalizare lucrarile la acest obiectiv de investitii. Prin Hotarârea Consiliului Judetean Vâlcea nr. 40/30109/2008, a fost aprobata documentatia tehnico-economica refacuta, faza studiu de fezabilitate. Periodic, Consiliul Judetean Vâlcea a efectuat analize privind realizarea fizica si valorica a lucrarilor de constructii, împreuna cu constructorii, proiectantul si dirigintii de santier, pentru a nu fi periclitat termenul de dare în folosinta a obiectivului. La finele anului 2008, decontarile cumulate au fost în suma de aproape 10 milioane lei, ramânând de decontat suma de 8,8 milioane lei.

În cursul anului 2008, din fondul de rulment al Consiliului Judetean Vâlcea a fost finantata executia mai multor lucrari de interes judetean pe drumurile judetene. Ca urmare a faptului ca lucrarile nu au fost finalizate, s-a decis utilizarea sumei de 2,32 milioane lei, pentru continuarea executiei în anul 2009, la urmatoarele obiective de investitii: „Modernizare DJ 676 B Glavile – DJ 677 – Voiculeasa – Olteanca Lapusata – DJ 676” (120.000 lei); „Reabilitare DJ 676 G Zatreni – DN 67 B – Oltetu – Sascioara – Budele Nenciulesti – Popesti – Maneasa – DJ 676” (700.000 lei); „Reabilitare DJ 676 G Zatreni – DN 67 B – Oltetu – Sascioara – Budele Nenciulesti – Popesti – Maneasa – Popesti – DJ 676” (700.000 lei); „Consolidare pod beton armat pe DJ 654 Valea Cheii – Manastirea Pahomie” (676.000 lei); „Consolidare DJ 658 Gura Vaii – Muereasca – Manastirea Frasinei” (25.000 lei); si „Reabilitare DJ 703 M Perisani – Cornet” (100.000 lei).

Disponibilitatile fondului de rulment sunt purtatoare de dobânda, se pastreaza într-un cont deschis la Trezoreria Municipiului Râmnicu Vâlcea în afara bugetului local si pot fi utilizate pentru: acoperirea temporara a golurilor de casa provenite din decalaje între veniturile si cheltuielile anului curent; acoperirea definitiva a eventualului deficit bugetar rezultat la finele anului bugetar; finantarea unor investitii din competenta Consiliului Judetean sau pentru dezvoltarea serviciilor publice judetene în interesul colectivitatii. (P.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.