Iubirea vrăjmaşilor, „cea mai înaltă culme a filosofiei”

0
97

În Duminica a XIX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Adormirea Maicii Domnului din cadrul Centrului Eparhial.

Credincioşi din municipiul Râmnicu-Vâlcea au participat duminică, 29 septembrie, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la biserica Adormirea Maicii Domnului din cadrul Centrului Eparhial.

Duminica a XIX-a după Rusalii (Sf. Ev. Luca VI, 31-36) relatează pericopa evanghelică a Predicii de pe munte – iubirea vrăjmaşilor, prin care Domnul Iisus Hristos ne arată care este deosebirea dintre păgâni şi creştini, sau dintre omul păcătos şi omul chemat la sfinţenie, iar aceasta este datorată legii celei noi pe care Fiul lui Dumnezeu a propovăduit-o, şi anume legea iubirii faţă de vrăjmaşi. Acest fapt este reliefat de Sfântul Evanghelist Luca în Evanghelia scrisă de el, primii destinatari ai celei de-a treia Evanghelii fiind proveniţi dintre păgâni.

Împlinirea acestei porunci a iubirii vrăjmaşilor, a precizat Înaltpreasfinţia Sa, este un lucru greu de înfăptuit pentru cei care nu îşi fundamentează lucrarea voinţei lor pe urmarea voii Domnului Iisus Hristos de a iubi pe cei care le-au greşit. Însă, cei care se străduiesc să ierte pe semenii care le doresc răul şi le arată iubire milostivă, se aseamănă Tatălui Celui din ceruri.

„Dacă ni se pare că iubirea vrăjmașilor este cu neputință, să ne amintim de cuvintele scripturistice: «Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu». Să ne rugăm necontenit la Dumnezeu să ne dăruiască iubirea Sa, iar în această iubire să îi cuprindem pe toți: prieteni sau vrăjmași. Iubirea dușmanilor izvorăște doar din rugăciunea pentru aceștia. Purtându-i în rugăciune, vom fi în stare să-i și iubim. Sfântul Ioan Gură de Aur ne învaţă că iubirea vrăjmaşilor este cea mai înaltă culme a filosofiei. Tot el ne mai spune: «Ca să te împaci cu duşmanul tău nu trebuie să străbaţi mări, nici să faci drumuri lungi, nici să treci munţii, nici să cheltuieşti bani, nici să-ţi chinuieşti trupul, ci e de ajuns numai să voieşti şi ţi s-au iertat toate păcatele». Tot Sfântul Ioan Gură de Aur atrage atenţia celor care nesocotesc pe Dumnezeu şi sunt indiferenți faţă de Tatăl lor, afirmând: «Dacă este o nebunie să dispreţuieşti pe cel de o cinste cu tine, cu mult mai mare nebunie este să dispreţuieşti pe Dumnezeu, Creatorul tău! În afară de aceasta, mai gândeşte-te şi la aceea că atunci îţi prilejuieşti mai mare răsplată când eşti dispreţuit. Pentru Dumnezeu suferi aceasta, pentru că ai ascultat de legile Lui». Când te rogi pentru vrăjmaşii tăi, pacea coboară în sufletul tău, pentru că harul lui Dumnezeu se pogoară asupra ta şi îţi dă puterea necesară de a schimba ura în iubire. De aceea, noi, creştinii, suntem chemaţi ca în viaţa noastră să punem preţ pe filosofia cea adevărată, pe care o aflăm în Evanghelia Mântuitorului Hristos, şi să urmăm blândeţii îngerilor decât sălbăticiei demonilor”, a menţionat Chiriarhul Râmnicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.