Prabusiri de steril la Ocnele Mari!

0
78

Prabusiri de steril la Ocnele Mari!

8000 metri cubi de sare si steril s-au prabusit într-o singura zi si doua familii au fost deja evacuate

Blestemul pamântului s-a abatut din nou asupra orasului Ocnele Mari. La începutul acestei saptamâni,  8000 metri cubi de sare de steril s-au prabusit într-o singura zi. Totul a pornit dupa reactivarea procesului de prabusire a blocurilor de steril si sare din tavanul cavernei din Câmpul I Sonde. Se pare ca procesul va continua si-n urmatoarele zile, fiind informata pe aceasta cale si Institutia Prefectului. Edilul Petre Iordache sustine ca doua familii au fost deja evacuate din zona, urmând ca în perioada urmatoare alte patru sa fie în pericol de a fi mutate.

„Detinem o instalatie microseismica si suntem avertizati astfel daca lucrurile se agraveaza. Deocamdata, prabusirea de sare si steril a mai încetat, având loc doar în proportie de 30% fata de perioada anterioara. Oricum, specialistii estimeaza expulzarea saramurii în maxim trei luni de zile”, a precizat edilul Iordache.

„Nu avem de-a face la aceasta ora cu crapaturi ale solului, asa cum am mai auzit vorbindu-se. Daca ar fi fost vorba de asa ceva am fi trecut la Codul Portocaliu, ori nu este cazul. Cert este ca prabusirile nu vor pune vietile localnicilor în pericol, totul facându-se controlat”, a mai adaugat primarul Petre Iordache.
Prabusire iminenta la Ocne

Specialistii care monitorizeaza permanent zona sustin ca în ultimele zile au avut loc frecvente miscari seismice în interiorul minei, au intrat în alerta si au instaurat codul verde. Zilnic se fac masuratori. Ei avertizeaza ca urmatoarele trei luni va avea loc o noua prabusire majora în câmpul de sonde. Profesorul Florian Zamfirescu, doctor în geologie, cel care a studiat zona, sustine ca în subteran s-ar mai afla peste 2 milioane de mc de saramura, care daca ar iesi brusc la suprafata, ar produce pagube uriase.

Localnicii sunt destul de speriati pentru ca de opt ani stau cu frica în sân sa nu le fuga pamântul de sub case. „Noaptea se aud zgomote care vin din pamânt. Dar nu avem ce face, stam aici. Eu am mai fost stramutat o data în 2001, nu mai vreau sa plec“, spune localnicul Ion Fetelea. 59 de familii sunt în pericol si ar trebui stramutate, însa refuza acest lucru pentru ca nu au ajuns la nicio întelegere cu statul privind cuantumul despagubirilor. Pentru limitarea dezastrului, autoritatile au construit un dig de retentie care are o capacitate de peste 230.000 de metri cubi, si au pus la punct un plan de prabusire controlata a minei.
Alte patru famii vor fii evacuate
„Au fost evacuate deja doua familii. Oamenii au fost cazati în doua case parasite, pe Strada Salcâmilor. Nu excludem sa procedam la fel si în cazul celorlalte patru familii, care deocamdata, nu au fost mutate, deoarece locuiesc ceva mai departe de zona periculoasa”, a afirmat primarul Iordache.

Potrivit primarului, „fenomenul ia amploare, iar specialistii spun ca, în maximum trei luni, ar putea recidiva, însa la o intensitate redusa”.

Primul dezastru de la Ocnele Mari a avut loc în septembrie 2001, când tavanul unei mine de sare din câmpul de sonde din Dealul teica s-a prabusit, iar la suprafata au iesit sute de mii de metri cubi de saramura si de motorina. Patru sonde si opt gospodarii au fost înghitite de pamânt, iar 122 de familii au fost stramutate. Specialistii apreciau la momentul respectiv ca în subteran mai sunt câteva milioane de metri cubi de saramura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.