Rromii din zona Horezu au obtinut acte de proprietate pe terenurile pe care le ocupa

0
95

Rromii din zona Horezu au obtinut acte de proprietate pe terenurile pe care le ocupa

În cadrul proiectului „Identitate si egalitate de sanse pentru comunitatile de romi din judetul Vâlcea”, finantat prin Programului PHARE 2005 – Accelerarea implementarii Strategiei Nationale pentru Îmbunatatirea Situatiei Romilor, rromii din mai multe comune vâlcene au obtinut acte de proprietate asupra terenurilor pe care le detin, si acte de identitate.

Proiectul a fost implementat prin efortul specialistilor în integrare europeana de la Primaria Horezu, împreuna cu cei de la Consiliul Judetean Vâlcea, Institutia Prefectului si Consiliile Locale ale orasului Babeni si comunelor Alunu, Costesti, Frâncesti, Otesani, Popesti, ªirineasa si Vaideeni. Proiectul, în valoare de aproape 54.000 de euro a fost implementat de Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor Vâlcea si de Asociatia Valeanu, iar în acest fel s-au rezolvat si multe dintre problemele rromilor din zonele cu pricina.

Teren acordat gratuit de primarii

Din pacate, au existat destule probleme pe parcurs, iar efortul autoritatilor, de a-I ajuta pe rromi sa se integreze în societate era cât pe ce sa fie sortit esecului, datorita faptului ca etnicii au preferat sa se declare, majoritatea români, în loc sa îsi recunoasca adevarata calitate. În urma proiectului, majoritatea beneficiarilor au reusit însa sa obtina acte de proprietate asupra terenurilor pe care le ocupasera abuziv în urma cu mai multi ani.

Cu exceptia comunitatii din Babeni, care se asezase pe teren privat, acolo unde rromii si-au stabilit micile bordeie pe domeniul public, autoritatile au preferat sa le dea gratuity terenurile care apartineau, în marea lor majoritate administratiilor publice locale, în speranta ca nu vor mai crea probleme comunitatilor care s-au procopsit cu astfel de sate organizate ad-hoc.  

„Ar trebui sa continuam cu proiecte de educatie”

Reprezentantii administratiilor locale participante la proiect au fost, în marea lor majoritate deschise la colaborarea cu Consiliul Judetean Vâlcea, considerând ca acest proiect ar fi benefic pentru comunitatea lor. „Este benefic, pentru ca rromii au acum acte în regula, dar ar fi benefic sa continuam si cu proiecte care sa le acorde sprijin pentru formarea profesionala, pentru a putea sa fie integrati pe piata muncii.” – spune primarul de la Vaideeni, Ivan Jinaru. Edilul de la Costesti este si el multumit de felul cum a fost implementat acest proiect, mai ales ca în jurul mânastirii Bistrita s-a înfiintat în ultimii ani o comunitate destul de numeroasa de rudari si romi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.