Sindicatul din OLTCHIM pregateste actiuni de protest

0
90

Sindicatul din OLTCHIM
pregateste actiuni de protest

Sindicalistii de la Oltchim SA ameninta din nou cu actiuni de protest menite sa atraga atentia asupra nerezolvarii dosarului achizitionarii de catre combinatul vâlcean a instalatiei de piroliza de la Arpechim SA Pitesti.

Mihai Diculoiu, liderul de sindicat de la Oltchim, a confirmat ca se strâng semnaturi de la cei 3.100 de membri de sindicat, dintr-un total de 3.800 de salariati, în vederea organizarii de actiuni de protest dupa data de 15 ianuarie, daca pâna atunci autoritatile nu deblocheaza procesul de cumparare a instalatiei de piroliza.

Potrivit liderului sindical, actiunile de protest vor consta în marsuri si mitinguri la Râmnicu Vâlcea, concomitent cu pichetarea sediilor Guvernului, Ministerului Economiei si AVAS de la Bucuresti.
Memoriul trimis lui Boc de parlamentarii vâlceni, ramas fara raspuns
 

„Compania Petrom este de acord sa ne vânda instalatia contra sumei simbolice de 1 euro, însa pâna acum ne-am lovit de blocajul instituit de AVAS dupa data de 18 decembrie. Acum constatam ca nici memoriul trimis domnului prim-ministru Emil Boc, semnat si de parlamentarii vâlceni, nu este luat în seama, fiindca din 30 decembrie pâna acum nu s-a miscat un pai în directia necesara”, a sustinut Diculoiu.

Blocajul la care se refera liderul sindical consta în încetineala cu care se misca Ministerul Economiei la solicitarile Oltchim de a acorda garantie guveramentala, catre diverse banci în vederea obtinerii unui credit de 100 milioane euro necesar încheierii contractului de vânzare-cumparare cu Petrom.

„Aceasta suma cuprinde 20 milioane de euro – valoarea investitiilor efectuate la instalatia respectiva dupa cumpararea Arpechim de catre austrieci, la care se adauga o restanta de plata de 30 de milioane de euro a Oltchim catre Arpechim, împreuna cu 50 de milioane de euro costurile materiei prime pentru producerea etilenei”, a explicat liderul de sindicat din Oltchim.

Potrivit punctului de vedere al conducerii Oltchim, atât de sindicalisti, cât si de parlamentarii vâlceni care au semnat memoriul adresat premierului Boc, negarantarea creditului va amâna cu cel putin doua luni efectuarea tranzactiei, ceea ce ar putea duce la restrângerea în continuare a activitatii Oltchim si la trimiterea angajatilor în somaj.
Oltchim functioneaza la doar 50% din capacitate
„În acest moment, functionam la 50% din capacitate, prin oprirea instalatiilor de producere a clorurii de vinil si a PVC si prin restrângerea drastica a activitatii în sectia de electroliza. Daca nu reusim sa ne producem singuri etilena, în câteva saptamâni se va pune problema trimiterii în somaj a cel putin 1.800 de oameni”, a afirmat Diculoiu.

„Am cerut sa se reia livrarea etilenei de la Arpechim Pitesti, dar nu la pretul de 1160 de euro pe tona, ci la pretul de 450-500 de euro pe tona, pret practicat pe plan extern. Vrem, de asemenea, sa se rezolve problema petrochimiei de la Rafinaria Arpechim din Pitesti, sectie care va fi transferata la Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Toate demersurile noastre catre AVAS, actionar majoritar la Oltchim cu 54%, au ramas fara niciun rezultat“ a mai adaugat Diculoiu.

Liderul sindical este nemultumit si de faptul ca vizita din noiembrie a presedintelui Traian Basescu nu s-a soldat cu rezultatele scontate, cu toate ca seful statului a promis atunci ca va cere noului Guvern sa urgenteze rezolvarea situatiei, inclusiv prin crearea unui sistem economic în care sa fie integrati furnizorii locali de materii prime ai societatii Oltchim. 

Prima reducere a activitatii la Oltchim SA a fost anuntata în luna noiembrie, pe fondul imposibilitatii combinatului vâlcean de a mai achizitiona, prin conducta subterana, etilena de la Arpechim la un pret de doua ori mai mare decât cel practicat pe piata europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.