2000 de brazi de Craciun, de la Directia Silvica
• Brazi la ghiveci, moda anului 2009
Anul acesta, Directia Silvica Vâlcea pune la dispozitia cetatenilor 2.000 pomi de Craciun (1.200 de brazi si 800 de molizi). Pentru acestia s-au întocmit acte de provenienta aprobate de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vânatoare si s-au asigurat sigiliile de identificare, care asigura circulatia legala a pomilor de Craciun pe piata interna. Dintre cei 2.000 de brazi si molizi, 800 vor fi distribuiti personalului silvic gratuit, în conformitate cu prevederile contractului de munca, iar restul institutiilor publice si populatiei.
Majoritatea pomilor de Craciun provin din pepiniere. Preturile acestora vor varia în functie de specie si înaltime. Un brad de 1.30 – 3 metri înaltime va costa între 24 si 36 de lei bucata, iar un molid între 12 si 24 de lei bucata. „Exemplarele mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale, iar pretul acestora este stabilit în functie de înaltime”, a afirmat Ion Oprescu, seful Serviciului de Productie de la Directia Silvica Vâlcea. Luna decembrie este, din acest motiv si „vârful” în privinta numarului de infractiuni silvice constatate. În urma controalelor efectuate pâna acum de reprezentantii Directiei Silvice, jandarmi si politisti au fost descoperite 40 de infractiuni, fiind aplicate 278 de amenzi, în valoare totala de 248.120 de lei.
De asemenea, s-au confiscat 217 metri cubi de material lemnos. Pentru prevenirea taierilor ilegale se vor intensifica patrularile si controalele. Din 2009, Romsilva Vâlcea îsi propune sa livreze brazii în ghivece si cosuri, reducându-se astfel taierea acestora, dupa cum a precizat Dumitru Dinu, inginer la Directia Silvica Vâlcea. „De la an la an numarul pomilor de Craciun pe care îi recoltam e în continua scadere, pentru ca nu mai avem proprietati. În 2007, am pus la dispozitie peste 3.000 de pomi. De anul viitor vom pune brazi în ghivece si îi vom da oamenilor, iar dupa sarbatori ei pot sa ni-i returneze. si pentru acest an am pregatit câteva ghivece si speram sa fie atractive pentru populatie“, a mai spus Ion Oprescu. În piata, un brad va costa triplu fata de cei oferiti de Directia Silvica.