Proiectile neexplodate la fier vechi

0
60

Proiectile neexplodate la fier vechi

Bombă cu ceas la Bujoreni

La Bujoreni, în incinta unei societăţi comerciale de reciclare a fierului vechi au fost descoperite 10 proiectile de artilerie şi muniţie de război neexplodată, aflată în stare bună de funcţionare şi care putea exploda în orice moment. Printre elementele de muniţie descoperite la Bujoreni se numără patru lovituri de artilerie de calibru 75 milimetri, o lovitură de artilerie de calibru 76 milimetri, trei bombe de aruncător de calibru 82 de milimetri, două bombe de aruncător de calibru 120 de milimetri şi 18 elemente de tip focos, precum şi o butelie de pornire a taburilor.

Obiectele pirotehnice au fost găsite de un grup de muncitori în incinta societăţii cu profil de reciclare a deşeurilor din Bujoreni, în zona de sortare a deşeurilor metalice, în apropierea presei folosită la compactare. Obuzele de artilerie au fost descoperite chiar înainte să fie introduse în compactorul de fier vechi al firmei de reciclare din Râmnicu Vâlcea. Muniţia a ajuns în halda de fier vechi fiind adusă de unul dintre furnizorii firmei de colectare şi reciclare. „O parte a elementelor de muniţie erau în perfectă stare de funcţionare, iar altele nu aveau încărcătură explozivă sau focos.

După cercetarea zonei, muniţia au fost ridicată şi transportată în condiţii de maximă siguranţă, urmând ca în perioada imediat următoare să fie detonată în poligonul special autorizat pentru astfel de operaţiuni. Pentru a evita producerea unor detonări accidentale, este indicat ca populaţia să ţină cont de o serie de măsuri care trebuie aplicate în cazul descoperirii de muniţie rămasă neexplodată.

Aceste obiecte nu trebuie să constituie obiect de joacă pentru copii. În momentul descoperirii unor astfel de obiecte pirotehnice ele nu trebuie mişcate şi nici atinse”, a declarat Cătălin Ion Popescu, din cadrul ISU Vâlcea. De asemenea, în zonele unde se presupune că ar exista muniţie neexplodată nu trebuie executate săpături, nu trebuie aprins focul, iar circulaţia oamenilor şi animalelor în astfel de zone trebuie restricţionată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.