Lecţii expirate de “economie planificată” predate de Dumitru Persu

0
77

Lecţii expirate de „economie planificată” predate de Dumitru Persu

• în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, Dumitru Persu i-a propus domnei Handolescu parcurgerea unui scurt curs de economie, însă subprefectul a replicat: „În nici un caz nu vreau să iau lecţii de economie de la dumneavoastră, domnule Persu!”

Mari dispute au fost marţi, 18 noiembrie, la şedinţa Comisiei de Dialog Social, între vicepreşedintele Dumitru Persu şi subprefectul Anuţa Handolescu. În stilul său caracteristic, „economistul” Dumitru Persu a încercat să dea lecţii de finanţe şi buget, de venituri şi cheltuieli sau de colectarea impozitelor la toţi cei prezenţi, uitând că în preajmă se afla chiar directorul Finanţelor Publice, ec. Gheorghe Gogîrnoiu. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Persu, „călit” înainte de 1989 în economia planificată comunistă, încearcă acum să-şi aroge o aură de profesionist, împroşcând cu noroi în toţi cei care nu-i înţeleg „ideile”.

La fel s-a întâmplat la şedinţa Comisiei de Dialog Social, unde suprefectul Anuţa Handolescu a vorbit strict pe cifrele şi datele concrete comunicate de DGFP Vâlcea şi în care era prezentată o situaţie dramatică a colectării taxelor şi impozitelor la nivelul localităţilor. „În peste 50 de localităţi, la care se adaugă şi Consiliul Judeţean, încasările sunt sub 51%. Şi dau ca exemple: Alunu – 14%, Costeşti – 12%, Frânceşti – 20,4%. Analizând însă sumele defalcate de stat, constat cu surprindere că am avut de-a face cu un buget destul de generos. Ştiu că banii de la bugetul statului au anumite destinaţii, sper doar că nu au fost folosiţi pentru plata salariilor, lucru ce ar însemna o deturnare de fonduri”, a precizat Anuţa Handolescu.

Ca răspuns la cele afirmate, Dumitru Persu a precizat că numai cine nu citeşte cu atenţie raportul DGFP Vâlcea poate da o altă conotaţie datelor statistice. „Sinteza prezentată este una coerentă, dar dacă nu eşti atent poţi face interpretări pe aceste date. Nu trebuie să ne mire că la Alunu s-au încasat impozitele doar în procent de 14%, când în zonă sunt mulţi şomeri. Bugetul statului sprijină şi plata salariilor”, a mai precizat vicepreşedintele CJ.

Tot „economistul” Dumitru Persu a spus că bugetul de stat trebuie să asigure… funcţionarea administraţiilor, mai ales a acelora care nu-şi pot asigura finanţarea: „Nivelul acesta al încasărilor este determinat de nivelul de trai.  Multe sunt comune sărace, unde oamenii nu au pur şi simplu cum să-şi plătească impozitele. Dacă nu ar fi folosiţi banii de la buget ar însemna să nu mai fie plătiţi profesorii sau alţi funcţionari”.

În acest fel de „gândire” tipic socialist aruncăm în aer orice fel de idee de autonomie locală, încurajăm neplata impozitelor şi taxelor locale, iar primarii pot dormi liniştiţi pentru că Guvernul are grijă de ei. În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, Dumitru Persu i-a propus domnei Handolescu parcurgerea unui scurt curs de economie, însă subprefectul a replicat: „În nici un caz nu vreau să iau lecţii de economie de la dumneavoastră, domnule Persu!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.