FOTO Liceeni valceni trimişi în judecată pentru trafic internaţional de droguri, după ce au cumpărat pastile de Ecstasy de pe internet pentru a le vinde în şcoli

0
59

Doi liceeni au fost trimişi în judecată pentru trafic internaţional şi intern de droguri de mare risc. La început au fost cercetaţi cinci elevi, fiind efectuate şapte percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost reţinuţi trei minori. Un liceu de prestigiu din Râmnicu Vâlcea a fost implicat în acest scandal, după ce elevii au fost ridicaţi din timpul orelor de către mascaţi, pentru a fi duşi la audieri.

La finele lunii martie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vâlcea au reţinut pentru 24 de ore un grup de liceeni pentru trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de risc. Adolescenţii au fost ridicaţi în urma unei descinderi ca-n filme, a forţelor de ordine, la şcoală.

Dincolo de comunicatele de presă ale DIICOT şi Inspectoratulului Judeţean de Poliţie Vâlcea, în care informaţiile sunt într-o oarecare măsură contradictorii chiar, rămân faptele. La propunerea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, magistraţii Tribunalului Vâlcea au fost de acord cu propunerea de arestare preventivă pentru R.D.S., de 16 ani şi arestul la domiciliu pentru D. C. A., de 15 ani.

Din cei cinci elevi suspectaţi iniţial, doar aceştia au fost trimişi acum în judecată. În cazul celui de-al treilea cazul a fost clasat.

Potrivit informaţiilor pe care le deţineau anchetatorii, elevii vâlceni au introdus în ţară, au achiziţionat şi au comercializat în licee din Vâlcea droguri de mare risc, din prima lună a acestui an.

Informaţii contradictorii

În luna martie, şi DIICOT şi IPJ Vâlcea au venit fiecare cu câte un comunicat de presă în care se prezentau mai multe sau mai puţine detalii, dar şi informaţii diferite. IPJ Vâlcea pomenea despre şapte percheziţii domiciliare efectuate în Râmnicu Vâlcea şi Vlădeşti şi cinci tineri depistaţi în flagrant delict, din care trei reţinuţi. În schimb, în comunicatul DIICOT se vorbea doar despre reţinerea a doar doi liceeni pentru 24 de ore şi nimic despre percheziţii sau arestări.

Abia acum, după finalizarea cercetărilor, s-a făcut lumină în legătură cu arestările contradictorii despre care se pomenea în urmă cu trei luni: un adolescent a fost arestat preventiv, iar un altul la domiciliu, la propunerea procurorilor DIICOT.

Dar iată ce se spunea în comunicatul IPJ Vâlcea, printre altele: „Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Vâlcea, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au depistat în flagrant delict cinci tineri din Râmnicu Vâlcea şi Vlădeşti, cercetaţi pentru trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de risc. Au fost efectuate şapte percheziţii domiciliare, trei persoane fiind arestate preventiv pentru 30 de zile.”

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, obţinut de reporterii publicaţiei locale „Gazeta Vâlceană”, în martie, un singur licean a fost prins în flagrant delict, având asupra lui 41 de comprimate ecstasy.

Mai mult, la începutul lunii februarie, potrivit DIICOT, niciun elev nu a fost prins în flagrant delict cu 100 de comprimate ecstasy. „La data de 6 februarie, poliţiştii au depistat în flagrant delict, în municipiu, un tânăr din Râmnicu Vâlcea, asupra lui fiind găsit un colet cu 100 de pastile de ecstasy”, se pomenea în comunicatul IPJ Vâlcea.

Părinţii unuia dintre liceenii implicaţi au găsit un colet cu 100 de pastile Ecstasy în cutia poştală

Comprimatele au ajuns la DIICOT pe altă filieră: prin intermediul părinţilor unuia dintre liceenii implicaţi în afacerea cu droguri. Aceştia au găsit în cutia poştală un colet din Olanda. Neştiind despre ce este vorba, l-au deschis şi au constatat cu uimire comprimatele roz. Bănuind despre ce este vorba, s-au dus cu ele direct la organele de cercetare. Trimise pentru evaluare către Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor, din cadrul IGPR, s-a descoperit că era vorba despre droguri de mare risc – ecstasy.

500 de lei sau 250 de lei şi 5 comprimate – taxa pentru primirea coletului

Atunci au intrat anchetatorii pe fir şi au început să-i fileze pe elevi. S-a stabilit că cele 100 de comprimate au fost cumpărate la finele lunii ianuarie de pe un site olandez. Trei tineri au fost implicaţi în această achiziţie: unul care a plasat comanda, altul care a pus la dispoziţia cumpărătorului moneda virtuală folosită – bitcoin-ul şi al treilea care a fost de acord să fie destinatarul coletului contra sumei de 250 de lei şi cinci pastile ecstasy sau 500 de lei.

În loc de via Olanda, droguri cumpărate din Germania descoperite asupra unuia dintre elevi

Apoi, în luna martie, când asupra unuia dintre liceeni s-au găsit cele 41 de comprimate de ecstasy, şi s-au făcut percheziţiile, au fost confiscate mai multe laptopuri, celulare, dar şi alte bunuri folosite în activitatea infracţională.

S-a aflat că ultimele droguri au fost cumpărate din Germania.

Peste 1500 de euro ar fi putut obţine din vânzarea pastilelor de Ecstasy

Dată fiind cantitatea mare de droguri achiziţionate, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că nu poate fi vorba doar despre consum propriu. Pe piaţa neagră, comprimatul de ecstasy se vinde cu 3-4 euro, când este vorba de o achiziţie en-gross şi poate ajunge la 15 euro când se vinde en-detail.

Cum se puteau obţine peste 1500 de euro, anchetatorii au înţeles că o astfel de sumă reprezenta cu „mult peste posibilităţile financiare ale unui elev de clasa a X-a, aflat în îngrijirea părinţilor”, iar de aici „s-a desprins indiciul că există o persoană necunoscută (sau mai multe) beneficiară / e a/ale coletului“, potrivit informaţiilor din rechizitoriul procurorilor DIICOT Vâlcea.

Descinderi la şcoală: ridicaţi cu mascaţii direct din timpul orelor de curs

În timpul audierilor, după ce cei trei liceeni au fost ridicaţi de mascaţi direct de la orele de curs, anchetatorii au aflat că R.D.S., D.C.A. şi B.A, îşi mai încercaseră norocul o dată, dar cele 200 de pastile de ecstasy achiziţionate tot online nu au mai ajuns la destinaţie.

R.D.S. şi D.C.A. au fost trimişi în judecată. În cazul lui R.D.S. s-a reţinut „concurs real a două infracţiuni de trafic internaţional şi intern de droguri de mare risc”, iar pentru D.C.A. „infracţiuni de trafic internaţional şi intern de droguri de mare risc aflate în concurs” pentru cele 41 de comprimate descoperite asupra sa. B.A., susţin procurorii, nu ar fi fost implicat decât în prima comandă, eşuată, motiv pentru care s-a decis „clasarea cauzei penale”.

„Internetul paralel” folosit pe celulare de traficanţii minori

Tot potrivit informaţiilor obţinute de „Gazeta Vâlceană”, liceenii s-au folosit de o reţea de tip Dark Net, accesată de pe telefoane, pentru a achiziţiona droguri cu bitcoini. Anchetatorii au stabilit că aceasta reprezintă „o practică tot mai des întâlnită” în ultimii ani, pe lângă droguri, comercializându-se în acelaşi mod inclusiv arme de foc.

Parte a Dark Web-ului – „internetul ascuns”, Dark Net-ul este cunoscut drept „internetul paralel”, pentru că navigarea aici este anonimă. Astfel se explică cotele alarmante pe care le atinge în acest mod comerţul ilegal cu mărfuri de contrabandă sau cu servicii ilicite achiziţionate cu monedă virtuală – criptomonedă.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.