Vâlcea, în topul fraudelor cu site-uri clone
România ocupă în prezent un nedorit loc cinci la nivel mondial în clasamentul privind numărul mare al atacurilor de tip phishing, ţara noastră fiind în topul ţărilor cu cel mai mare număr de site-uri clone ale băncilor. De asemenea, astfel de acţiuni s-au triplat în acest an faţă de perioada similară din 2007. În 2008 au fost înregistrate 30 de atacuri phishing, conform reprezentanţilor BitDefender, suma pierdută de clienţii băncilor din Statele Unite ale Americii fiind de 3,2 miliarde de dolari în 2007.
Atacurile de tip phishing au evoluat, de la cele în care se regăseau greşeli gramaticale la cele care conţin texte corecte, paginile clonate ocolind acum filtrele bazate pe conţinut. În 60 la sută dintre fraudele înregistrate de companii sunt implicaţi angajaţi ai acestora, potrivit unui studiu prezentat de firma S&T România. Fraudele reprezintă cinci la sută din cifra de afaceri anuală a companiilor, iar mai mult de jumătate dintre fraude sunt detectate accidental.
Phishingul reprezintă o campanie în masă care, prin utilizarea a sute sau mii de e-mail-uri, îi convinge pe utilizatori să intre pe pagini clonate ale băncilor, pentru furturi de date. În ultimul timp, conturile furate se vând bulk (în masă, n.r.), şi nici măcar nu sunt folosite, în unele cazuri, de cei care le fură, un astfel de cont costând până la 50 de cenţi. „Zonele cu cea mai mare activitate de phishing sunt cele în care există centre universitare, respectiv Bucureşti, Craiova, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Vâlcea”, a declarat Virgil Spiridon, director adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Informaţiei din IGPR.
Oficialul a precizat că infractorii care comit astfel de acte nu trebuie confundaţi cu hackerii, care sunt persoane cu cunoştinţe avansate sau extrem de avansate în domeniul informatic, care încalcă legea cu motivaţia de a descoperi ceva nou.