Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: Sărbătorirea Duminicii Ortodoxiei la Catedrala Arhiepiscopală

0
79

 

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit duminică, 17 martie, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

În prima duminică din Postul Sfintelor Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește dreapta credință sau Ortodoxia. Această sărbătoare datează din anul 843, când a fost hotărât la Constantinopol ca prima duminică din Postul Mare să fie închinată biruinței asupra tuturor rătăcirilor doctrinare de la dreapta credință, precum și amintirii biruinței asupra celor care huleau și distrugeau sfintele icoane.

În soborul slujitorilor au fost preoți consilieri eparhiali, părinți profesori de la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu-Vâlcea și părinți slujitori la Catedrala Arhiepiscopală. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Sfântul Antim Ivireanul a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de prof. Marian Cristian Stroe. Alături de credincioși, au participat și elevi seminariști, iar cei care au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul Domnului 2019, în cadrul căreia au fost reliefate semnificațiile teologice ale Postului Mare și ale Duminicii Ortodoxiei, când este sărbătorită biruința credinței ortodoxe asupra tuturor ereziilor.

Rostul adânc al Postului Mare constă într-o călătorie ascetică, timp de patruzeci de zile, ca renunțare radicală la păcate prin Taina Spovedaniei, şi într-o cuminecare cât mai deasă şi conştientă cu Trupul şi Sângele Domnului, Iisus Hristos Cel răstignit și înviat, Care a biruit păcatul, iadul și moartea şi ne-a făcut părtaşi luminii celei neînserate şi vieţii celei veşnice. […] Duminica de astăzi, numită a Ortodoxiei, este duminica în care suntem chemaţi să conştientizăm, în chip smerit şi demn, identitatea, unitatea şi actualitatea credinţei noastre. A fi ortodox nu înseamnă numai apartenența formală la o instituție religioasă, ci înseamnă mai ales un mod de viaţă întrupat în tradiţia dogmatică, liturgică și filantropică a Bisericii Ortodoxe. Înseamnă dreaptă credință, dreaptă viețuire și dreaptă făptuire” (Textul integral al Pastoralei este postat pe site-ul http://arhiepiscopiaramnicului.ro/comunicate-de-presa/pastorala-sfantulu…).

Totodată, în prima Duminică a Postului Sfintelor Paști începe colecta pentru Fondul Central Misionar în vederea susţinerii proiectelor pastorale, misionare şi social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.