Vâlcea: Circa 18.000 de ouă contaminate cu Fipronil, retrase de la comercializare

0
77

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea a recuperat aproximativ 18.000 de ouă contaminate cu Fipronil, din lotul care a ajuns luna trecută în judeţ de la o firmă avicolă din Olt, a anunţat marţi DSV Valcea potrivit Agerpres.

„Ouăle au fost aduse de la o firmă din judeţul Olt, la o societate comercială din Râmnicu Vâlcea, la un depozit autorizat sanitar-veterinar, iar în urma verificării lotului la Olt s-a confirmat că sunt detectate substanţe pesticide, şi anume fipronil. Ca urmare a buletinului de analiză cu această substanţă, la nivel naţional, s-a aplicat alerta prin care s-au retras de pe piaţă ouăle contaminate, prin proceduri specifice”, a precizat DSVSA Vâlcea.

În urma anchetei desfăşurată de DSVSA Olt în luna ianuarie, a reieşit că 285.570 de ouă, reprezentând producţia fermei avicole din Olt din perioada 15 – 18 ianuarie, au fost comercializate în judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea şi în Bucureşti.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea au dat însă asigurări că sănătatea populaţiei nu a fost pusă în pericol, concentraţia de Fipronil din ouăle contaminate fiind mică. ​

Ouă contaminate cu Fipronil la o fermă avicolă din Olt. Peste 285.000 de ouă din acest lot au fost vândute în București și în patru județe

La sfârșitul anului trecut, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Teleorman au descoperit că peste patru milioane de ouă de la o fermă avicolă din localitatea Drăgănești Vlașca sunt contaminate cu o o substanță interzisă, Fipronil, care are riscuri mari pentru sănătatea consumatorilor .

Ce este Fipronilul

Fipronilul este un ingredient obișnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor și căpușelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman. Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu „grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale.

Nu are un efect cancerigen dovedit, dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături. Se apreciază că riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentrațiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg). Experții consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă o persoană cu o greutate de 60 de kilograme consumă într-o zi opt ouă cu cea mai mare concentrație de fipronil detectată până acum, spun specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.