Primarii, „soldaţii“ nedisciplinaţi ai „generalului“ Cîlea

0
89

Primarii, „soldaţii“ nedisciplinaţi ai „generalului“ Cîlea

La Consiliul Judeţean Vâlcea a avut loc miercuri, 13 august, o şedinţă la care au fost convocaţi toţi primarii din judeţul Vâlcea. Şedinţa a avut ca scop informarea şi consultarea, precum şi o sinteză privind modul de accesare a proiectelor cu finanţare UE. Concluziile şedinţei nu au fost tocmai satisfăcătoare. Primarii nu au specialişti pentru întocmirea acestor proiecte şi pentru accesarea fondurilor UE, comunele trebuie să acorde o mai mare importanţă imaginii, încă mai există gospodării fără curent electric, iar în anumite comune edilii nu au auzit de poştă electronică. Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea afirmă însă că toate problemele pot fii remediate dacă există deschidere şi comunicare între „partenerii”: CJ şi cei care conduc localităţile urbane şi rurale ale judeţului Vâlcea.

Bani pentru lumină în casele săracilor

Mai mult de jumătate dintre edilii locali au fost prezenţi la întâlnirea care a avut loc în Sala Mare a CJ Vâlcea. Restul însă, au absentat nemotivat, arătându-se neinteresaţi de problemele discutate de şefii judeţului. „Primarii sunt parteneri ai CJ, nu este vorba de subordonare. Această întâlnire este una de consultare, dar şi de informare despre ceea ce înseamnă întocmire de proiecte. Scopul nostru este acela de a atrage cât mai mulţi bani  în localităţile noastre, astfel încât să dăm o faţă nouă acestora”, a declarat Ion Câlea.

Pe ordinea de zi, unul dintre punctele fierbinţi discutate de reprezentantul CJ a fost recordarea la energia electrică. „Din păcate, în judeţul Vâlcea, mai sunt gospodării care nu sunt racordate la energia electrică. De exemplu, în comuna Amărăşti, satul Teiu are 7 familii care au această problemă. O familie din Muereasca cu mai mulţi copii, se confruntă cu aceeaşi problemă. Pentru judeţul nostru sunt alocaţi un miliard de lei vechi pentru a remedia situaţia. Cererile de finanţare vor fi depuse de către aceştia la CJ, până la data de 15 octombrie anul acesta fiind primul termen, cel de-al doilea fiind până la 30 iunie  2009. Trebuie acordată cea mai mare atenţie proiectelor implementate”, a mai specificat Câlea.  

„Vară cu mediu curat”

Gospodărirea localităţilor este o altă problemă dezbătută. În orice localitate trebuie să existe un climat de ordine şi curăţenie. De aceea, în această vară a fost demarată o campanie de igienizare denumită „Vară cu mediu curat”, care are scopul de a antrena executarea acestor lucrări. CJ a transmis fiecărei localităţi câte o adresă în care s-a specificat ca fiecare cetăţean în parte să se ocupe de curăţirea canalelor de la marginea drumurilor, să se cosească vegetaţia şi să se îndepărteze materialele de constrcuţii de pe marginea canalelor, având în vedere că în perioada următoare vor fii prezente precipitaţiile.

Primăriile nu au e-mail-uri

Comunicarea dintre CJ şi primării este încă anevoioasă. Faptul că primarii nu au adresă electronică întârzie intrarea în posesie a anumitor acte normative, dar şi informaţii de maxim interes. „În anumite cazuri, pentru informarea edililor nu se poate merge decât pe această linie. Foarte multe primării trebuie să îşi deschidă poştă electronică. De asemenea, trebuie să citească poşta electronică de două ori pe zi, dimineaţa şi după-amiaza”, a adăugat Câlea. Importanţa specialiştilor a fost menţionată în cadrul primăriilor, fiind vorba despre o necesitate, ţinându-se cont de faptul că în secolul XXI ne mai confruntăm cu astfel de probleme.

(L.L.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.