în Perişani se nasc oameni de valoare

0
70

În Perişani se nasc oameni de valoare

Vâlceanul P.S. Irineu, Mitropolitul Olteniei

Episcopul vicar al Episcopiei Râmnicului, Irineu Slătineanul, este noul mitropolit al Olteniei, ales în şedinţa de marţi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu 24 de voturi pentru din 47.
PS Irineu (Popa) Slătineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului, s-a născut la 16 noiembrie 1957, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea, numele de botez fiind Ioan.

A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova (1975-1980) şi ale Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (1981-1985), unde a fost admis şi pentru cursurile de doctorat. În urma unei burse primite de la statul francez, şi-a continuat pregătirea teologică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge“ din Paris (1987-1990), unde i s-a conferit titlul de doctor în 1990. Între 1986 şi 1987, a urmat cursurile de limba şi literatura franceză la Universitatea din Grenoble. A intrat ca frate în Mănăstirea Frăsinei, unde a fost călugărit în anul 1985, iar ulterior a fost hirotonit ierodiacon (1985) şi ieromonah (1986). În 1991, a fost ales arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului cu titlul Slătineanul.

Profesor în Franţa

Începând cu 1990, a predat ca profesor de Istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic „Saint Serge“ (1990-1991) şi ca suplinitor al catedrei de Istoria culturii şi civilizaţiei bizantine (1992-1995). Din 1995 este titular la catedra de Teologie Dogmatică şi Morală la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova. În prezent, este decanul Facultăţii de Teologie a Universităţii din Craiova, ales la 24 ianuarie, în şedinţă extraordinară a noului Consiliu al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova.

Pe lângă activitatea didactică, a desfăşurat şi o bogată activitate misionar-pastorală, precum şi ştiinţifică, concretizată în cărţi, studii şi articole. A participat şi participă activ la diferite simpozioane şi întruniri ecumenice în ţară şi peste hotare.
Pentru scaunul vacant de mitropolit al Olteniei a mai concurat episcopul vicar patriarhal Vincenţiu Ploieşteanul, desemnat pe 26 iunie de Sinodul Mitropoliei Olteniei, şi adăugat pe lista candidaţilor marţi, în ziua alegerilor, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin consultare deschisă, urmată de vot secret consultativ.
 
Scaunul de mitropolit a rămas vacant după ce ÎPS Teofan a fost ales Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ceremonia de întronizare având loc pe 8 iunie. Eparhia a fost condusă, până la alegerea ierarhului titular, de Patriarhul Daniel, în calitate de locţiitor de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.

Cea dintâi Mitropolie

Cea dintâi Mitropolie în părţile oltene datează din anul 1370 sub titulatura de Mitropolia Severinului, fiind înfiinţată în timpul voievodului Vladislav I (1364-1377). Principalul motiv al înfiinţării acestui scaun mitropolitan a fost că poporul „se întâmpla să fie mult, ba aproape nenumărat, nefiind de-ajuns doar un singur arhiereu la un popor atât de mare ca să-l întărească duhovniceşte, să-l păzească şi să-l povăţuiască pe calea mântuirii“. Actuala Mitropolie a Olteniei a fost înfiinţată la data de 7 noiembrie 1939 cu reşedinţa la Craiova pentru a fi desfiinţată la 20 aprilie 1945.

Pe 24 mai 1947, Adunarea Deputaţilor vota Legea nr. 196 prin care se înfiinţa Arhiepiscopia Craiovei cu jurisdicţie teritorială asupra judeţelor Dolj, Gorj şi Mehedinţi. În urma hotărârii Sfântului Sinod al BOR, înregistrată la Ministerul Cultelor prin Decretul nr. 133/1949, Sfânta Arhiepiscopie a Craiovei a fost înălţată la rangul de Mitropolie cu titulatura de Sfânta Mitropolie a Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei.

Mitropoliţi ai Olteniei au fost Nifon Criveanu (21 decembrie 1939 – 20 aprilie 1945), Firmilian Marin (28 decembrie 1947 – 29 octombrie 1972), fostul Patriarh al BOR Teoctist Arăpaşu (28 februarie 1973 – 25 septembrie 1977), Nestor Vornicescu (23 aprilie 1978 – 17 mai 2000) şi Teofan Savu (2000 – 2008).

„Voi lucra pentru binele Bisericii“

Noul mitropolit al Olteniei, Irineu Slătineanul, a afirmat, marţi, că ştie îndeaproape activitatea Mitropoliei Olteniei şi i-a încredinţat pe credincioşi că va lucra „pentru binele Bisericii“.  „În luna ianuarie, a rânduit Dumnezeu, în mod providenţial, să accept să fiu decan al Facultăţii de Teologie şi, într-un fel sau altul, se înnoadă legătura aceasta sfântă dintre noi şi activitatea Bisericii“, a spus Irineu Slătineanul, după alegerea sa în scaunul de mitropolit al Olteniei.

Noul mitropolit a arătat că nu îi va uita pe „preoţii de pretutindeni – fie de la ţară, fie de la oraş, nici pe cei apropiaţi, nici pe cei mai puţin apropiaţi“. „Pe toţi îi antrenăm spre un dialog constructiv pentru că ştim că Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare dintre noi cu daruri deosebite, în aşa fel încât să nu fim autosuficienţi, ci, dimpotrivă, să fim într-o permanentă colaborare“, a adăugat ierarhul.

El a mai spus că nu îi va uita nici pe credincioşii laici, cei care sprijină activitatea Bisericii, nici familia academică, referindu-se, cu precădere, la Facultatea de Teologie de la Craiova. „Sunt prietenul şi apropiatul celor care aşteaptă de la noi o mângâiere, o încurajare şi un ajutor concret. Deschiderea mea este spre o lume civilizată, spre o lume reală, concretă. Ne îndreptăm spre om, spre acela pe care filosofii l-au lăudat, pe care Diogene l-a căutat şi pe care Mântuitorul Hristos l-a mântuit“, a afirmat mitropolitul. 

„Îi încredinţez pe toţi de rugăciunile mele, îi încredinţez pe toţi de dragostea mea şi mai ales nu-i uit pe membrii Sinodului mitropolitan cu care sperăm să avem o fructuoasă şi bună colaborare. În comuniune cu membrii Sfântului Sinod vom lucra pentru binele Bisericii, al preoţilor, al credincioşilor, al călugărilor şi al călugăriţelor“, a încheiat mitropolitul Olteniei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, Gheorghe Cioiu, a salutat alegerea lui Irineu Slătineanul în scaunul de mitropolit. „Ne bucurăm că întâistătătorul Bisericii din Oltenia este un ierarh care s-a născut şi care şi-a desfăşurat aproape întreaga activitate pastoral-misionară în zona Olteniei.

În acest context, Preasfinţia Sa cunoaşte foarte bine cu ce probleme se confruntă parohiile, cu ce probleme se confruntă credincioşii din Mitropolia Olteniei. Pe de altă parte, este un călugăr autentic şi cred că este o alegere potrivită. Într-adevăr a lucrat duhul sfânt astăzi (marţi – n.r.) în cadrul Sfântului Sinod“, a conchis Gheorghe Cioiu.

(Rompres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.