Lupta antidrog, un mare fâs la Vâlcea

0
72

După cinci ani de activitate,

Lupta antidrog, un mare fâs la Vâlcea

După cinci ani de la înfiinţare, conducerea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea a apreciat că rezultatele acţiunilor de prevenire a consumului de droguri în judeţul Vâlcea sunt sub aşteptări. În ciuda eforturilor făcute de consilieri  – psihologi şi medici, nivelul consumului de droguri din România se aliniază celui la nivel naţional şi chiar european. Opt vâlceni au apelat până în prezent la consiliere în vederea renunţării la droguri, doi consumatori de heroină fiind consiliaţi recent.

Lupta cu morile de vânt

În cadrul manifestării dedicate sărbătoririi a cinci ani de la înfiinţarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea (CPECA), comisarul şef Constantin Durleci, şefului centrului a apreciat că rezultatele acţiunilor preventive derulate în această perioadă nu au fost cele aşteptate. Ziua de 26 iunie are dublă semnificaţie: împlinirea a cinci ani de la înfiinţarea instituţiei şi Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Drogurilor.

În această perioadă, toţi angajaţii Agenţiei Naţionale Antidrog, reuniţi sub sigla ANA, au desfăşurat o multitudine de activităţi pentru prevenirea consumului de droguri, dar şi acordarea de servicii de asistenţă medicală, psihologică şi socială consumatorilor, dar nu suntem prea încântaţi de rezultatul pe care îl avem în acest moment în această luptă de prevenire. Agenţia nu poate răzbi singură în această luptă inegală.” – a apreciat ofiţerul de poliţie. Acesta a spus că traficul cu narcotice tinde să câştige teren pe zi ce trece, acest lucru reieşind şi din sumele pe care le implică traficul. „Să vă dau un exemplu.

Piaţa cerealelor pe plan mondial a crescut undeva la 60 de miliarde de euro anual, pe când piaţa drogurilor este de 320 de miliarde de euro. Trebuie să facem tot posibilul să reducem acest fenomen. Sunt de 24 de ani în acest minister şi de cinci ani coordonez această activitate de prevenire antidrog. Menirea noastră este să-i ajutăm pe semenii noştri, care sunt în necaz să devină sau să redevină oameni în societate.", a mai spus comisarul şef CPECA, Constantin Durleci.

Studiu antidrog printre elevi

Ultima acţiune iniţiată de Serviciul Antidrog Dolj, în care sunt implicaţi şi angajaţii CPECA Vâlcea este acela de iniţiere a unui studiu referitor la atitudinile şi deprinderile, dar şi la cunoştinţele elevilor de liceu cu privire la consumul de droguri. În acest sens, au fost efectuate peste 1000 de aplicaţii printre elevii din judeţele Vâlcea, Olt şi Dolj, rezultatele urmând să fie date publicităţii la sfârşitul acestui an.

Printre partenerii implicaţi în acest proiect se numără Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, Casa Corpului Didactic, Catedra de Sociologie de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Sociologie de la Universitatea Craiova şi Institutul de Proiectări şi Automatizări Craiova, care finanţează acest studiu. „Concluziile acestui raport relevă faptul că în această regiune suntem undeva la media pe ţară, iar la unele droguri, chiar peste.” – a declarat comisarul şef Durleci.

Nu există centru pentru drogaţi la Vâlcea

În judeţul Vâlcea nu există deocamdată nici un centru de recuperare pentru consumatorii de droguri. Pentru intervenţia de urgenţă, cei aflaţi în sevraj sunt duşi la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea, dar, după aceea, conform reprezentanţilor CPECA, consumatorii sunt îndrumaţi spre centru de consiliere, abia apoi fiind îndrumaţi spre comunităţi terapeutice aflate în alte judeţe ale ţării. „La unitatea spitalicească se apelează doar pentru tratament de urgenţă, pentru scoaterea din sevraj, iar după ce bolnavii sunt scoşi din starea critică sunt trimişi eventual în comunităţi terapeutice.” – a mai apreciat Constantin Durleci.

Centru Olimpic antidrog

În Vâlcea urmează să ia fiinţă Cercul Olimpic Antidrog, coordonat de Comitetul Olimpic şi Sportiv Roman şi AORFV filiala Vâlcea. Prin educaţie fizică şi sport, noua structură va avea misiunea de reintegrare în societate a foştilor consumatori de droguri.

Educaţie medicală pentru asistenţii vâlceni

Şeful Serviciului Antidrog Dolj, Constantin Durleci a recunoscut faptul că cooperarea cu Serviciul de Sănătate Publică de la Spitalul Vâlcea nu este una foarte bună. Cu toate acestea, în luna noiembrie a anului trecut, Serviciul Regional Antidrog a avut iniţiativa organizării unui curs de educaţie medicală continuă cu asistenţii medicali din judeţele Vâlcea, Olt şi Dolj, având în vedere instruirea unui a 180 de asistenţi medicali din cele trei judeţe, câte 60 din fiecare judeţ. În organizarea cursului, CPECA Vâlcea a avut ca partener Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, filiala Vâlcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.