Lazăr Comănescu, numit ministru de externe
Noul ministru de Externe al României este un vâlcean. Lazăr Comănescu s-a născut la Horezu la 4 iunie 1949, este căsătorit şi are o fiică. În trecut a ocupat funcţii diplomatice, care au avut legătură cu eforturile României de integrare în Uniunea Europeană. A absolvit în 1972 Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Comerţ Exterior, fiind totodată absolvent al Cursului de civilizaţie şi limba franceză contemporană a Universităţii Sorbona. Este doctor în relaţii economice internaţionale, iar în perioada 1995 – 1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice.
Este de asemenea membru al Consiliului Consultativ Ştiinţific al Institutului European din România, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Român de Studii Internaţionale, membru fondator al Forumului Europei Centrale – Varşovia şi a fost distins în 2000 cu Ordinul serviciul credincios în grad de mare ofiţer. În 1972, după absolvirea facultăţii, şi-a început cariera de diplomat în Ministerul român de Externe, până în 1982 activând în Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale.
După Revoluţie, a devenit consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană – Bruxelles iar din 1993 a ocupat funcţia de ministru-consilier, la aceeaşi misiune. În perioada 1994-1995 a fost director al Direcţiei Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, ulterior fiind secretar de stat în MAE timp de trei ani. În perioada 1998 – 2001 a fost şef al Misiunii României pe lângă NATO şi UE, având rang de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar.
Următorii şase ani i-a petrecut în funcţia de şef al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. În anul 2007 a devenit reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană. „Sunt diplomat de carieră şi rămân diplomat de carieră. Mi-a plăcut întotdeauna sau, mai degrabă spus, sunt adeptul lucrului bine făcut. Şi ca un lucru să fie bine făcut trebuie să ştii să îl faci" – a declarat Lazăr Comănescu.