Primarul Mircia Gutau a participat la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România

0
75

Vineri, 29 iunie 2018, primarul Mircia Gutau a participat la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, care s-a desfasurat la Constanta. În prezența a peste 60 primari de municipii din România, domnul Robert Sorin Negoiţă a prezentat un scurt bilanţ al activităţii AMR referitor la implicarea în dezbaterile legislative, acțiunile interne și externe, precum și prioritățile Asociației pentru perioada următoare.
image

„Ne dorim să contribuim la îmbunătățirea cadrului legislativ care reglementează activitatea noastră. Una din principalele realizări ale anului trecut este Legea Salarizării care ne permite să implementăm un management eficient la nivelul autorităților publice locale. Continuăm acest proces de îmbunătățire și în acest moment lucrăm împreună cu autoritățile publice centrale și Parlamentul la mai multe legi importante pentru noi: Codul Administrativ, Legea Curții de Conturi, Legea achizițiilor publice, Legile nr. 10 și 50 privind lucrările de construcții.” a precizat dl. Robert Sorin Negoiță, președintele AMR și primarul Sectorului 3 al mun. București.

Dl. Decebal Făgădău, vicepreședinte al AMR și primarul mun. Constanța a menționat că „Pe lângă deciziile pe care trebuie să le luam la nivelul comunităților locale, trebuie să ne implicăm și în procesul legislativ de la nivelul Parlamentului, iar Asociația Municipiilor din România a devenit principalul partener atunci când se discută despre modificarea unor legi esențiale pentru activitatea noastră. De asemenea, modelele de bună practică din municipii sunt replicate și scalate către celelalte municipii membre. AMR reprezintă un pol de coagulare pentru delegația României la Comitetul European al Regiunilor, devenind mai activă prin implicarea în procesul decizional de la nivel european.”

Dl. Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a precizat importanța colaborării și dialogului dintre autoritățile publice locale și Curtea de Conturi. „Este important să existe o colaborare între municipiile din România și Curtea de Conturi, dialogul este foarte important pentru noi. Ne propunem să creștem transparența prin publicarea raportelor de audit, a planurilor de verificare, prin anunțarea cu cel puțin 3 luni înainte a perioadei în care se va realiza auditul. De asemenea, ne propunem să dăm soluții atât pentru autoritățile publice locale cât și pentru auditorii noștrii, ca rapoartele noastre de audit să conțină recomandări care să poată fi aplicate. Vă anunț că Curtea de Conturi nu va mai avea funcția de control, ci doar rol de audit. Ne propunem creșterea numărului de misiuni de performanță la nivelul UAT-urilor și diminuarea numărului de misiuni de audit financiar.”

Dl. George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, a prezentat stadiul descentralizării și a modificării procedurii de obținere a avizelor. „Comisiile de avizare s-au schimbat, iar în două săptămâni urmează să modificăm și regulamentele. Referitor la procesul de descentralizare, Memorandumul înaintat Guvernului a fost deja aprobat, consider că cu excepția monumentelor de clasa A, celelalte trebuie gestionate de autoritățile publice locale, întrucât dumneavoastră știți foarte bine care sunt nevoile comunității pe care o conduceți.”

Dna. Sirma Caraman, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Locale a prezentat stadiul Codului Administrativ și procesului de descentralizare. De asemenea, a atras atenția asupra necesității accelerării închiderii de depozite de deșeuri neconforme și a menționat posibilitatea finanțării acestor activități din Fondul de Mediu.

Dl. Bogdan Pușcas, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice a vorbit despre procesul de simplificare al achizițiilor publice. „AMR a jucat un rol important în procesul de simplificare al achizițiilor publice și dorim să ne sprijiniți în diseminarea către experții de achiziții publice de la nivelul municipiilor a noutăților legislative, precum și în profesionalizarea acestor experți. ”

În cadrul Adunării Generale a fost lansat programul „Capitala antreprenoriatului românesc”, ce va fi implementat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România în parteneriat cu Asociația Municipiilor din România. Programul are în vedere organizarea unei competiții între municipii pentru desemnarea titlului de: “Capitala antreprenoriatului românesc”. Competiţia va fi reluată anual în vederea stimulării dezvoltării antreprenoriatului, acordării de sprjin pentru punerea în practică a investițiilor la nivelul municipiilor, creșterii vizibilității eforturilor realizate la nivelul municipiilor pentru obţinerea unor rezultate concrete privind îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Adunarea Generală s-a finalizat cu o sesiune de dezbatere în cadrul cărora reprezentanții autorităților publice locale și centrale au convenit asupra domeniilor de intervenție prioritară în următoare perioadă:

Procesul de descentralizare, în special în domeniile sport și tineret, educație și cultură;
Reevaluarea modului în care cotele din impozitul pe venit sunt alocate către administrația locală cu propunerea de a găsi o formulă de împărțire a acestor alocări între localitățile de domiciliu al angajaților și localitatea în care își are sediul angajatorul;
Finanțarea autorităților publice locale și reașezarea plafonului de îndatorare al UAT-urilor;
Îmbunătățirea sistemului de salarizare cu referire la anexele Legii nr. 153/2017;
Blocajele în atragerea fondurilor europene;
Consecințele pe care insolvența RADEF le are în ceea ce privește transferul cinematografelor în domeniul public al UAT-urilor;
Necesitatea identificării unor strategii comune AMR – MDRAP – MFP în ceea ce privește sistemele locale de termoficare;
Continuarea procesului de simplificare al achizițiilor publice.
La eveniment au participat și dl. Petru Andea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației Naționale, dl. Mihai Dan Chirică, Secretar de Stat în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, dna. Luminița Zezeanu, Director General, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional, dna Tatiana Proskuryakova, Manager de țară România și Ungaria din cadrul Băncii Mondiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.