în Justiţie există o mafie

0
79

DNA a dat verdictul:

În Justiţie există o MAFIE


• Examenul pentru procurori-şefi, blocat de CSM

 Din cauza scandalului de proporţii care s-a iscat în privinţa susţinerii examenului pentru numirea magistraţilor în funcţii de procurori-şefi de parchete, în care a fost implicat direct şi un magistrat vâlcean, Consiliul Suprem al Magistraturii a amânat validarea examenului pentru funcţiile de procurori şefi.

Anchetă în curs

În urma anchetei demarate de Departamentul Naţional Anticorupţie s-a conturat tot mai clar ideea că în magistratură există o adevărată „mafie”, la fel ca şi în multe alte domenii, astfel încât procurorii şi judecătorii au început să se comporte ca şi infractorii de drept comun, cumpărând funcţiile sau subiectele la examen cu bani grei, sau intermediind şpaga. În urma scandalului iscat la nivel naţional, în care au fost implicaţi mai mulţi magistraţi, Consiliul Superior al Magistraturii a decis joi amânarea validării examenului pentru funcţiile de procurori şefi.

Patru dintre candidaţi se află în prezent în atenţia Direcţiei Naţională Anticorupţie, care face cercetări în legătură cu fraudarea concursului. Câţiva dintre membrii CSM au cerut invalidarea examenului, însă alte voci au susţinut faptul că 28 dintre candidaţi, care nu sunt în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trecut prin emoţiile unui concurs şi nu au legătură cu faptele de fraudă de care sunt suspectaţi patru dintre cei care au dat teste pentru a fi şefi de Parchete.

În două săptămâni, DNA ar urma să dea o soluţie în dosarul referitor la fraudarea examenului pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor la Parchetele de pe lângă curţi de apel, tribunale şi judecătorii, organizat în perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2007. Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu a afirmat că, la data de 17 decembrie 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie a restituit la sediul Institutului Naţional al Magistraturii 28 de lucrări ale candidaţilor procurori de la testarea scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane.

Începerea urmăririi penale faţă de magistratul vâlcean

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, DNA a demarat ancheta care vizează aspecte legate de posibila fraudare a examenului procurorii decizând începerea urmăririi penale faţă de Dumitru Gheorghe – procuror al Parchetului Curţii de Apel Piteşti, pentru cumpărare de influenţă; Sterian Guli – prim procuror la Parchetul Judecătoriei Urziceni, pentru instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite;

Gheorghe Cerbeanu – judecător la Tribunalul Vâlcea, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, Gheorghe Bucur – notar în municipiul Bucureşti, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fost membru al CSM, pentru complicitate la cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă; Gabriela Ghiţă-procuror la Parchetul Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie şi preşedintă a Comisiei de examinare a participanţilor la concursul pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor, pentru permiterea accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; Eugen Cojocaru-procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi membru supleant al aceleiaşi Comisii de examinare, pentru trafic de influenţă şi instigare la permiterea accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

În urma primelor cercetări s-a stabilit că, în cursul lunii octombrie 2007, Gheorghe Dumitru, candidat la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti i-a dat bani pentru câştigarea concursului lui Gheorghe Bucur, fost magistrat, prin intermediul judecătorului vâlcean Gheorghe Cerbeanu. În schimb, Bucur se parte că s-a angajat că va interveni pe lângă unii dintre membrii Secţiei de procurori ai CSM, în scopul reuşitei la examen a lui Dumitru.

De asemenea, prin intermediul judecătorului Gheorghe Cerbeanu şi a fostului magistrat Gheorghe Bucur, procurorul candidat Gheorghe Dumitru i-a remis procurorului Eugen Cojocaru, membru supleant în Comisia de examinare, suma de 15.000 de euro. „Precizăm ca procurorul Cojocaru îi pretinsese iniţial lui Gheorghe Dumitru suma de 50.000 de euro, în scopul asigurării reuşitei la examen" – au precizat surse DNA. În urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

Alte stiri din editia local:

(Impact)În Justiţie există o mafie
(Actualitate)La judecată cu Băsescu, pentru Nadia Comăneci
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Administratie)Interes mare pentru Centrul de Convenţii de la …
(Administratie)Procentele lui Mircia (I)
(Impact)Elevii din Făureşti fac autostopul în drum spre…
(Administratie)Primarul Horia Horăscu a făcut din nou spectacol
(Administratie)Comuna Scundu are un primar de nota 10
(Administratie)În Orleşti se introduce canalizarea
(Administratie)Liberalul Popolan face treaba primarului din Dă…
(Fapt divers)Bătrânii şi poliţiştii, parteneri în combaterea…
(Sport)Sportivii lui Mihai Ioniţă s-au întors cu un nu…
(Administratie)Primarul Ion Cătănoiu a schimbat faţa Ioneştiului
(Politica)Ion TUDOR, presedintele Organizatiei Municipale…
(Impact)Primăriţa din Runcu a fost victima unor mizerabili

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.