Ocazie de măritiş pentru fete, la Vaideeni

0
409

Ocazie de măritiş pentru fete, la Vaideeni

Balul oierilor

 La fiecare început de an, la Vaideeni are loc o manifestare culturală inedită, denumită „Balul oierilor”, prin intermediul căreia se încearcă păstrarea tradiţiilor populare ale ciobanilor din zonă. La bal au acces mai ales localnicii care vin îmbrăcaţi în costume populare, pentru ceilalţi organizatorii făcând doar câteva excepţii.

Oamenii nici nu mai ştiu în ce an a fost organizată pentru prima oară manifestarea, dar cert este că ea s-a desfăşurat în fiecare an din anul 1950 până în prezent. Tinerii din zonă folosesc însă acest prilej şi pentru a-şi căuta perechea, multe căsătorii încheindu-se după aceste baluri.

Spectacol folcloric

În acest an, balul a fost precedat şi de un spectacol oferit localnicilor de Primăria Vaideeni şi de Fundaţia Vaideenii, în timpul căruia tinerii de la şcoala din comună au cântat, au dansat, iar fluieraşii din vechea formaţie a Vaideeniului le-au reamintit localnicilor de cântecele ciobăneşti tradiţionale. „Dorim ca prin acest bal al oierilor să revigorăm cântecul şi dansul tradiţional din Vaideeni, sperăm ca prin această revigorare să căutăm o nouă identitate pentru satul nostru.” – a spus primarul localităţii, Ivan Jinaru.

La festivalul folcloric care a precedat balul au cântat şi fluieraşii din Vaideeni, un grup folcloric care a fost faimos timp de mulţi ani, dar şi ansamblul de dansuri populare care a adus şi recent destule premii pentru localitate. Instructorul grupului de fluieraşi, profesorul Vartolomei Todeci a spus că „istoria acestui bal, a acestei serbări a păstorilor este destul de veche, din secolul XIX-lea, dar cel mai mult s-a evidenţiat în secolul XX, când am avut marea bucurie de a avea nişte oameni de seamă care s-au ocupat de tradiţiile satului nostru.

Se împlinesc anul acesta 170 de ani de la apariţia şcolii din Vaideeni. De asemenea, se împlinesc 110 ani de la înfiinţarea bibliotecii comunale. Din păcate, mulţi dintre membri formaţiei de fluieraşi din Vaideeni nu mai sunt printre noi. Am reuşit să păstrăm nealterată melodia, cântecul, povestea, tot ceea ce a fost frumos în satul nostru. Modernizarea nu înseamnă schimbare în totalitate, ci înseamnă respect faţă de trecut, faţă de unicitatea noastră. Dintre fluieraşi cei mai buni s-au dus, sunt 60 de fluieraşi care au trecut în ţara fără de dor.

De asemenea, în jur de 20 de fete care au fost alături de noi. Ansamblul Mioriţa este înfiinţat pe scheletul formaţiei de fluieraşi. Ansamblul a fost în străinătate, în Italia, Republica Moldova, Grecia, Olanda, Polonia, Serbia., iar împreună cu ansamblul Brăduleţul din Horezu am adus Toporaşul de Aur ţării.” – a declarat acesta. Printre dansurile tradiţionale cu care formaţia de dansuri a încântat publicul se numără ungureneasca, hora de mână, sârba pe lângă vatră, mânioasa şi nelipsita învârtită – toate dansuri tradiţionale din zonă.

Ocazie de măritiş

După spectacol, tinerii au avut „mână liberă” de la părinţi pentru a-şi alege fete pentru dans şi a lega prietenii cu acestea, sub atenta supraveghere a câtorva părinţi, care stăteau pe scaune, pe margine. Localnicii spun că acest bal seamănă cu cele din vechime, când tinerii îşi alegeau nevestele în acest fel. „De multe ori s-au legat căsătorii aici, este un prilej şi pentru tineri să se cunoască.

În anii trecuţi nu erau primiţi la bal decât cei care erau îmbrăcaţi în costume populare.” – a spus Mariana Preda, una dintre participante. Înainte de bal, mamele grijulii şi-au „gătit” fetele cum au putut mai bine, un costul popular fiind de altfel destul de scump. La bal au fost acordate premii atât pentru copiii care au cântat, cât şi pentru instructoarea ansamblului de dansuri populare, Felicia Pantelimon.

Instructorul Todeci a primit 2 milioane de lei vechi şi câte un milion pentru fiecare fluieraş. Primarul localităţii a oferit de asemenea premii băneşti simbolice şi cadouri şi pentru membri ansamblului de fluieraşi şi pentru cei câţiva veterani de război şi văduvele acestora, care mai sunt în viaţă.

De asemenea, au fost premiate cele şase cupluri care au rămas în localitate, dintre cele 27 de căsătorii oficiate în anul 1957, şi care au împlinit anul acesta 50 de ani de căsătorie. Printre familiile din Vaideeni care au donat bani pentru acest festival se numără, printre alţii Mihai şi Anuţa Handolescu, dar şi familia Crăciunescu – proprietarii firmei Diana.

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Jaf înarmat la două reprezentanţe auto din Râmn…
(Sport)Banii din gunoaie au răpus chimistele
(Impact)La muncă, Petre, nu la mână întinsă!
(Ancheta)Demitere contestată la Stoeneşti
(Actualitate)Schimbări în Consiliul de Administraţie al Oltchim
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Fapt divers)Pãdurar braconier la Mãciuca
(Administratie)Pasaj pe sub calea ferată pe strada Bogdan Amaru
(Reportaj)Ocazie de măritiş pentru fete, la Vaideeni
(Editorial)Hoitarii spitalelor noastre
(Actualitate)Judeţul Valcea nu are decât 12 salvamontişti
(Fapt divers)Două bătrâne, moarte în incendii
(Actualitate)Criză de donatori de sînge
(Politica)Eforturile deputatului Emilian Frâncu au dat roade
(Actualitate)Modernizarea Parcului Zăvoi şi a filarmonicii …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.