Zeci de blocuri ar fi putut să dispară într-o secundă

0
89

 Depozit de proiectile neexplodate, depistat întâmplător pe strada Republicii

Zeci de blocuri ar fi putut să dispară într-o secundă

Marţi, după amiază, un muncitor care lucra pe un şantier de construcţii la săparea temeliei unui bloc, a descoperit că la o distanţă de trei metri de la suprafaţa solului se află mai multe proiectile. Omul a sunat pe numărul de urgenţă 112 şi după venire pompierilor s-a descoperit că pe strada Republicii din Râmnicu Vâlcea se afla un depozit de proiectile. Până ieri, la ora prânzului, au fost scoase de sub pământ 250 de asemenea obiecte, iar pompierii nu exclud ca numărul acestora sa fie de câteva mii. Numărul mare de proiectile care urmează să fie distruse i-a lăsat pe pompieri fără trotil, operaţiunile de dezafectare a zonei fiind îngreunate.

Dacă marţi pompierii militari vâlceni anunţau că au descoperit 11 proiectile cu calibrul de 100 de mm., ieri, în jurul prânzului, numărul proiectilelor descoperite ajunsese la 250. “Operaţiunile de scoatere sunt destul de anevoioase, mai ales că acestea se află la o distanţă de trei metri de suprafaţa solului. Noi am luat toate măsurile de securizare a zonei şi atât pe timp de zi cât şi pe timp noaptea avem pază permanentă. Acţionăm în condiţii de siguranţă pentru a evita orice fel de incident. Proiectilele sunt din timpul Primului Război Mondial şi cel mai probabil, aşa cum spun bătrânii, aici se afla un depozit care alimenta bateriile ce acţionau pe Valea Oltului. O explozie a unui singur proiectil sau a întregii cantităţi ar fi afectat ceea ce este în jur, pe o distanţă de 500 de metri”, ne-a spus lt. col. Constantin Pănoiu (v. foto) care căra prin pământul mocirlos şi aşeza unul lângă altul “bebeluşii” găsiţi pe şantierul în lucru.

Operaţiuni îngreunate din lipsa trotilului pentru distrugere

Proiectile găsite cărora nimeni nu le ştie numărul (pot fi peste 1.000, spun surse din cadrul ISU Vâlcea), i-a luat prin surprindere pe Pompieri. Adj. şefului ISU Vâlcea, col. Doru Mitroi, ne-a spus: “Cele 250 de proiectile găsite până acum le transportăm la Poligonul din Goranu, unde urmează să fie distruse. Problema este că nu avem destul trotil, aşa că am făcut comandă de la Bucureşti să ni se aducă cu un transport special. În astfel de condiţii noi nu avem voie să transportăm proiectilele şi să le depozităm în alt loc, ele trebuind fi distruse de îndată ce le ducem în  poligon, în serii de câte cinci”. Fiecare transport, de câte cinci bucăţi, se face în condiţii speciale, proiectilele fiind depozitate într-o maşină specială, pe lăzi de nisip, în faţă circulând o maşină a poliţiei, cu sirenă şi girofar, ca antemergător dar şi cu o maşină a poliţiei în spate. Lucrările pe şantierul respectiv au fost sistate, urmând ca un escavator să vină în zonă şi să decoperteze un strat de pământ şi apoi operaţiunile să se facă manual. Transportul şi distrugerea în serii de câte cinci a proiectilelor este o operaţiune anevoioasă, deocamdată încetinită de lipsa explozibilului. Proiectilele găsite erau în stare de funcţionare şi erau depozitate direct în pământ. În cazul unei explozii a proiectilelor respective care sunt în stare perfectă de funcţionare, în zonă ar fi existat pericolul pe o rază de cca. 500 de metri, să fie afectate mai multe blocuri de locuinţe, iar la câţiva metri se află şoseaua ce leagă Râmnicu Vâlcea de Sibiu şi implicit barajul de pe Olt.

D. ├×ÎRCOMNICU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.