Restituiri – expoziție de fotografie și expoziție cu vânzare din rucodelia viețuitorilor din mănăstirile vâlcene

0
73

În zilele de 17 și 18 iunie, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat  împreună cu Asociația Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești   cea de-a doua ediție a Evenimentului „Restituiri. Valori ale spiritualității ortodoxe vâlcene”. 

Manifestările, organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, au debutat cu vernisarea Expoziției de fotografie Privind din înălțimi lăcașurile de închinare, ce a fost urmată de Expoziția cu vânzare din rucodelia viețuitorilor din Eparhia Râmnicului – mănăstirile Bistrița, Hurezi, Arnota, Dintr-un Lemn, Govora, Jgheaburi, Surpatele, Ostrov, Turnu, Sărăcinești, Iezer, Antim – și Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum și expoziția de pictură pe sticlă realizată de  elevi din școlile vâlcene.

„Expoziția-târg  Restituiri. Valori ale spiritualității ortodoxe vâlcene, ajunsă la ediția a II-a, anul acesta cunoaște o amploare deosebită, prin cooptarea în această lucrare a mai multor mănăstiri din alte eparhii ale Patriarhiei Române, dar și a unor ateliere de rucodelie, precum Atelierul Sfântul Evanghelist Luca și Atelierul Maria Brâncoveanu ale Seminarului Teologic „Sf. Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea.

Scopul acestei expoziții cu vânzare este, pe de o parte, punerea în valoare a incomensurabilului patrimoniu al spiritualității monahale vâlcene, cât și o reîntoarcere la valorile artistice autentice ale neamului nostru, în zilele noastre promovându-se de prea multe ori kitsch-ul, chiar urâtul. Expoziția de față este un semnal de alarmă și anume că trebuie să ne reîntoarcem către rădăcinile neamului acesta, dar și o încercare de a arăta că filocalia, iubirea de frumos, este încă, slavă lui Dumnezeu, cultivată în Biserica noastră, iar produsele mănăstirești, fie ele obiecte de artă sau, de ce nu, chiar și tradiția culinară mănăstirească, rod al rugăciunii monahului, al trăirii în Duhul Adevărului”, a subliniat Părintele Ștefan Zară, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sursa: arhiepiscopiaramnicului.ro

pimg_1215

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.