Creşte numărul copiilor cu handicap şi a celor abandonaţi

0
67

 Situaţie îngrijorătoare

Creşte numărul copiilor cu handicap şi a celor abandonaţi

„Sărăcia generalizată, alcoolismul, prostituţia, lipsa de educaţie, întârzierile mentale sunt doar câteva din cauzele abandonului. În judeţul Vâlcea a crescut numărul copiilor abandonaţi dar şi a celor care se nasc cu handicap, din cauza poluării dar şi a radiaţiilor”, ne-a spus cu tristeţe directorul adj. dr. Roxana Radu, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)Vâlcea. La toate acestea se adaugă fenomenul “copiilor care nasc copii” şi îi abandonează, dar şi problemele interne ale Direcţiei, care se confruntă cu lipsa spaţiilor, a banilor pentru cei 1.500 de angajaţi, cu lipsa unui personal specializat angajat, cauza constituind-o salariile neatractive, extrem de mici, din sistem.

După numărul de angajaţi, 1.500 de oameni, DGASPC Vâlcea este o instituţie colosală, putând chiar fi comparată din acest punct de vedere cu marile societăţi comerciale de pe platforma Râmnicului. Deşi s-a ajuns la una astfel de “record”, ironia face ca numărul angajaţilor să fie sub cel prevăzut de normele europene, spaţiile să devină de la o zi la alta insuficiente şi asta din cauză că abandonul copiilor este la Vâlcea, ca de altfel în toată România, un fenomen cu consecinţe nefaste pe termen lung. “Mi-am făcut masteratul pe tema abandonului şi dacă ar fi nominalizez succint câteva dintre cauze aş aminti sărăcia, alcoolismul, prostituţia, lipsa de educaţie, întârzierile mentale. Din cauză că există foarte mulţi copii abandonaţi, nu mai avem spaţii unde să-i cazăm, în condiţii prevăzute de normele Europene. Nu este zi în care să nu avem un copil abandonat. Săptămâna trecută am avut cinci cazuri. Bunăoară, la Brezoi am avut cinci copii, trei la Runcu, doi la Ştefăneşti, patru la Alunu şi unul la Sineşti, cel despre care a scris şi ziarul la care lucraţi, copil care făcea parte dintr-o bandă de hoţi şi pentru care aşteptăm să se emită o Ordonanţă Preşedinţială, pentru că mama lui nu este de acord cu instituţionalizarea”, ne-a spus dr. Roxana Radu, director adj, la DGASPC Vâlcea.

Salarii de mizerie şi personal nespecializat

În Centrele DGASPC Vâlcea există la ora actuală 382 de copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între 0 şi 26 de ani. La aceştia se adaugă alţi 497 de copii luaţi în plasament de asistenţii maternali, crescuţi deci în familii, toţi asistenţii devenind astfel angajaţi ai Direcţiei. După terminarea adopţiei, copiii urmează să meargă în familiile naturale pentru reintegrare. DGASPC are însă şi alte Centre şi servicii, cum ar fi Centrul Maternal, Centrul de Plasament pentru Victimele Violenţei în Familie, Centrul de Zi pentru Copilul cu Dizabilităţi, Serviciul de Socializare şi Integrare Socio-Profesională, Serviciul pentru Tinerii în Dificultate, o schemă extrem de laborioasă, concepută în concordanţă cu normele U.E. De la vechile leagăne pentru copii, devenite pe vremuri adevărate “lagăre” pentru copii abandonaţi, la situaţia din prezent, lucrurile s-au schimbat enorm în mai bine. Cu toate acestea, problemele într-o astfel de instituţie nu au întârziat să apară!: “Avem probleme cu personalul, cu modul cum trebuie acesta să lucreze. Ducem lipsă de personal specializat. Acestui personal noi nu-i facem asistenţă socială, facem asistenţă personală doar pentru beneficiari. Este adevărat că avem o lipsă în buget de 5.000.000 lei pentru plata salariaţilor pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Pe una dintre aceste luni am reuşit să facem rost de bani stopând investiţiile sau luând din alte părţi”, a spus dr. Nicolae Badea, directorul DGASPPC Vâlcea. Cu un salariu de 410 lei, cât poate primi, de exemplu, un debutant licenţiat în psihologie, la porţile Direcţiei nu bat tineri dornici de afirmare. “Ducem lipsă de asistenţi social, kineto-terapeuţi, fizio-terapeuţi, de maseori, logopezi, medici specialişti, asistenţi medicali, dieteticieni”, spune dr. Roxana Radu.

Copiii care fac copii

Cât despre cei care îşi abandonează copii în maternităţile vâlcene, numărul acestora a crescut. Nu sunt doar de etnie rromă! “Dacă în 2006 erau 23 de copii abandonaţi, acum, în septembrie, avem deja 30 de abandonuri în maternitate. Rromi nu-şi declină niciodată etnia din are provin, dar nu numai ei sunt cei care îşi abandonează pruncii. Foarte multe tinere, eleve de liceu sau studente, recurg la această metodă. Există însă şi cazuri fericite când familia unuia dintre “copiii care fac copii” ia noul născut acasă şi-l îngrijeşte, lăsând părinţii să-şi continue studiile. Acum, în centrul Maternal avem opt cupluri de mame care-şi îngrijesc copiii. Îngrijorător este şi faptul că în judeţul Vâlcea, sunt abandonaţi nu doar copiii din maternităţi, dar şi copiii preşcolari. În urmă cu câteva zile, la o grădiniţă, un copil a fost luat acasă de educatoare, pentru că părinţii n-au mai venit să-l ia. La Vâlcea a crescut şi numărul copiiilor care se  nasc cu handicap, aceştia ajungând anul acesta, la 2.013, cu toţii proveniţi din familii. 884 au handicap grav, 662 handicap accentuat şi 467 mediu. La 31 dec. 2006 erau doar 1.907 copii cu handicap. Cauzele care duc la creşterea numărului de copii cu handicap sunt în primul rând poluarea, iar în judeţul Vâlcea sunt destui factori poluanţi. Nu pot fi trecute cu vederea radiaţiile de la Cernobâl şi Kozlodui, radiaţii despre care se ştie că dau malformaţii, leucemii dar şi cancere. La toate acestea se mai adaugă bolile genetice, copii născuţi din părinţi cu probleme”, spune dr. Roxana Radu.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.