Judecătorii vor să știe cum s-a implicat Serviciul Român de Informații în anchete

0
70

Asociaţia Magistraţilor din România împreună cu Uniunea Naţională a Judecătorilor din România i-au trimis o solicitare Preşedintelui Klaus Iohannis, în calitatea acestuia şi de Preşedinte al CSAT, să includă pe agenda şedinţei din data de 31 ianuarie 2017 şi “declasificarea tuturor hotărârilor CSAT prin care serviciilor de informaţii li s-au trasat atribuţii în combaterea infracţiunilor”. Același lucru l-au cerut și sindicaliștii din poliție

 

Solicitarea vine în contextul în care, în baza unor hotărâri CSAT care sunt clasificate, s-au semnat protocoale între serviciile de informaţii şi Ministerul Public pe temeiul cărora s-au format “echipe mixte” compuse din agenţi ai serviciilor de informaţii şi procurori, ceea ce nu are acoperire legală.
UNJR şi AMR vor întreprinde în continuare toate demersurile legale necesare în vederea clarificării interferentei serviciilor de informaţii în actul de justiţie.
Scrisoarea integrală a UNJR şi AMR poate fi găsită mai jos:

„31 ianuarie 2017

Către Domnul Klaus Iohannis
Preşedintele României şi Preşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Stimate domnule Preşedinte,

Vă solicităm că în cadrul şedinţei CSAT, care va avea loc pe data de 31 ianuarie 2017, să includeţi pe agendă şi declasificarea tuturor hotărârilor CSAT prin care serviciilor de informaţii li s-au trasat atribuţii în combaterea infracţiunilor.
În baza acestor hotărâri CSAT, relaţiile de colaborare interinstituţionale între serviciile de informaţii şi organele de urmărire penală s-au materializat în încheierea unor protocoale clasificate şi constituirea unor echipe mixte ce nu îşi găsesc suport în cadrul legal actual.
În condiţiile în care subiectul este unul de un vădit interes public, fiind vorba de înfăptuirea justiţiei, păstrarea secretă a acestor hotărâri nu face altceva decât să alimenteze spaţiul public cu suspiciuni ce erodează încrederea în instituţiile statului.
România este stat de drept, iar o caracteristică a statului de drept este că nomele legale sunt publice pentru toată lumea, cu atât mai mult cu cât implica şi actul de justiţie. Cât timp aceste hotărâri ale CSAT şi protocoalele dintre serviciile de informaţii şi parchete nu sunt publicate, pentru că fiecare cetăţean să ştie ce conţin, încrederea în justiţie nu va fi recâştigată.
Vă solicităm, în consecinţă, să faceţi toate demersurile necesare pentru declasificarea tuturor hotărârile CSAT în baza cărora agenţi ai serviciilor de informaţii au constituit “echipe mixte, cu reprezentanţi ai organelor de urmărire panala, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional.

Cu stimă,

Judecător Dr. Andreea Ciuca
Preşedinte interimar
Asociaţia Magistraţilor din România

Judecător Dana Girbovan
Preşedinte
Uniunea Naţionale a Judecătorilor din România”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.