Acasă Reportaj Opincarul de Cartea Recordurilor, Alexandru Ilinca îşi face muzeu la ORLESTI -VALCEA

Opincarul de Cartea Recordurilor, Alexandru Ilinca îşi face muzeu la ORLESTI -VALCEA

0
61
          Alexandru Ilinca deţine o bijuterie arhitecturală veche de 150 de ani.
El este meşteşugarul care i-a învăţat să confecţioneze opinci până şi pe americani, lucrează de zor la amenajarea căsuţei-muzeu din comuna Orleşti.

De când a cumpărat căsuţa veche de 150 de ani şi a început amenajarea muzeului, celebrul opincar din Râmnicu Vâlcea nu-şi mai vede capul de atâta treabă, fiind văzut destul de des în ultima vreme în Orleşti, comuna sa natală. Ideea de a deschide un muzeu a venit firesc, în urma discuţiilor cu cei care i-au trecut pragul micului atelier de la marginea oraşului Râmnicu Vâlcea, dar şi dintr-o ambiţie personală. Alexandru Ilinca a încercat să angreneze în activităţile de păstrare şi promovare a tradiţiilor româneşti şi autorităţile vâlcene, dar pentru că răspunsul acestora a lăsat de dorit, opincarul a început totul pe cont propriu.

Primul pas l-a făcut prin achiziţionarea căsuţei, o adevărată bijuterie arhitectonică din secolul al XIX-lea, suficient de spaţioasă pentru a fi folosită şi pe post de atelier atunci când grupurile de turişti care vor poposi aici vor dori să înveţe cum se meştereşte o opincă.
„Am început amenajarea pe cont propriu, iar reacţiile sunt bune, foarte mulţi dintre cei care au trecut pe la opincăria din Râmnicu Vâlcea mi-au spus că ar fi încântaţi să treacă şi pe la muzeu. Deja unii au început să mă caute la Orleşti, să vadă cum evoluează lucrările, iar pe internet au apărut mai multe fotografii cu această căsuţă veche, construită acum 150 de ani”, a spus Alexandru Ilinca.
Vâlceanul este un cunoscut colecţionar de costume tradiţionale româneşti şi opinci. Alexandru Ilinca ţine la loc de cinste o pereche de opinci purtată de un ţăran vâlcean din zona Horezu pe la 1870, dar şi o vestă cusută manual în urmă cu două secole, ce a aparţinut unei femei din comuna Costeşti. Obiectele vestimentare găsite de opincar sau cumpărate de la ţărani şi recondiţionate vor fi expuse în muzeul de la Orleşti.

Dascăl pentru sute de curioşi, refuzat de vâlceni

Pe de altă parte, opincarul îşi va deschide muzeul pentru a avea posibilitatea să înveţe cât mai multă lume cum se confecţionează încălţările străbunilor. Sute de oameni l-au admirat în timpul lucrului, dar vâlceanul poartă în suflet dezamăgirea de a fi fost respins chiar de dascălii care ar trebui să promoveze meşteşugul şi tradiţiile româneşti.
“Cu ani în urmă, am fost la Şcoala Populară din Râmnicu Vâlcea să discut cu directoarea despre posibilitatea de a-i învăţa pe elevi, fără să cer vreun leu, cum se fac opincile. Cu durere vă spun că am fost refuzat din start, încă de la uşa secretariatului. Ca să nu piară, cred că cel mai bine ar fi să introducă în şcoli câteva ore pentru promovarea tradiţiilor româneşti, cum era înainte lucrul manual”, a completat Alexandru Ilinca.

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL AICI:http://saptamana.net/articol/9868-opincarul-de-cartea-recordurilor-isi-face-muzeu-alexandru-ilinca-detine-o-bijuterie-arhitecturala-veche-de-150-de-ani

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.