Ion Horia Horăscu: 20 DE ANI, ÎMPREUNĂ CU OAMENII DIN PRUNDENI!

0
82

În cinci mandate, ați fost vreodată disperat ? Dar cel mai fericit, când ați fost ?

In administratie este nevoie de cumpat, maturitate în gandire pentru ziua de maine, de poimaine.
Nu poti sa lucrezi in disperare. Este nevoie de solutii, iar solutiile le gasesti intotdeauna cu cetatenii ce ti-au dat voturile. Cetatenii vin la primarie, la primar, atunci cand au nevoie, de cele mai multe ori personale.

Arareori vin la tine sa-ti multumeasca pentru ceva. Dar nici nu ne asteptam la asta. Sunt prea multe probleme de rezolvat ca sa ne mai gandim la multumiri. Ele ti le dau Cel de Sus, si te ajuta sa treci de cele mai multe ori de eventualele esecuri.

In administratie nu exista momente fericite. Satisfactii da. Ele apar in momentul cand ai rezolvat un proiect, cand unui semen de-al tau i s-a rezolvat problema pentru care i-ai intins o mana, pentru care te-ai implicat cu tot sufletul… si pentru ca vorbim de suflete: De mai bine de un an am declansat campania „SUFLET PENTRU SUFLET” unde 12 asistenti sociali, asistenti medicali din cadrul serviciului de asistenta sociala – serviciu acreditat – monitorizeaza intreaga populatie a comunei, de la starea de sanatate, sociala, la cea de saracie si bunastare. E un proces destul de complex, se lucreaza pe „fisa cetateanului” care necesita timp, implicare suferinta, suflet…

 

Ion Horia Horăscu, Prundeni : „In administraţie nu există momente fericite”Aici nu ai voie sa ai rateuri…

Normal, se lucreaza cu suflete.

Suntem singura localitate care avem angajati doi asistenti scolari, care se ocupa exact de ce anuntam noi sus in domeniul scolii de la cadre didactice la scolari. Pentru ca de cele mai multe ori scoala am tot lasat-o pe umerii directorului si cadrelor didactice, care este adevarat isi fac treaba la catredra, iar dupa aceea … Copilul este lasat in voia soartei sau a sociatatii. Si vedeti, aici societatea suntem noi, copilul de azi va fi cetateanul de maine. Cum il pregatin, asa il vom avea. Asa ca ne pasa…
Iata bunaoara acum avem in implementare un proiect impreuna cu lacalitatile: Cumpana (Constanta) si Vanatori (Neamt) pentru copii ai caror parinti sunt plecati in strainatate. E un fel de after school, unde copii beneficiaza de un program educativ, special – unde invata sa invete – lectiile au un accent de placere. Placerea de a invata – nu impus ci determinant.
Luați banii de la Bruxelles ca un veritabil răpitor. Când vă opriți ?

A, nu! Banii , atat de la UE, de la guvernul Romaniei, sau alte surse de finantare, vin pentru ca sti sa-i ceri. Stiti ce imi spunea deunazi un fost ministru? „La noi e ca la LOTO. Ca sa castigi trebuie sa joci”. Asa e si aici…. vrei bani trebuie sa-i ceri.

Daca ii ceri trebuie sa convingi ca ai nevoie de bani!!! Asta am facut si eu, am convins. Dar sa stiti ca nu este chiar asa de usor. Hartogaraia a fost destul de masiva. Multe documente cerute, erau inutile. Dar daca asta dorea finantatorul asta era. Si totul de la neincredere . Am mai declarat eu asta undeva. A aparut „simdromul neincrederii”, adica toata lumea insala, toata umea fura!

 

Ion Horia Horăscu, Prundeni : „In administraţie nu există momente fericite”Pana la urma s-au mai convins.

Acum se pare ca in programul 2014-2020 s-au mai simplificat lucrurile.

De oprit? Hm nu to poti opri. Societatea, comunitatea permanent iti cere.

 

Important este ca tu sa sti sa te pliezi pe programele de finantare. Este adevarat ca eu am tot luat finantari pe tot ce s-a putut finanta. Dar nu uitati ca sunt primar de 20 de ani, si in fiecare mandat am tot accesat cate ceva, mai ales din 2000 cand au aparut finantarile UE.

Care ar fi secretele accesării fondurilor europene ?

Nu. Nu exista secrete. Exista insa ambitie, pasiune, preocupari si… si multa maturitate administrativa. Sincer sa fiu, ii compatimesc pe colegiim mei primari ce sunt la primul mandat, sau candidati ce incearca sa fie primari! E greu, tot mai greu. Si eu dupa 20 de ani de administratie si nu numai inca mai am de invatat. Si eu particip inca la cursuri de specialitate. Legislatia se schimba foarte des. Posibilitatea de a gresi este iminenta. Si este pacat ca pentru o necunoastere sa pierzi un proiect sau sa restitui banii primiti. Imi veti spune ca au aparut firme de consultanta. Este adevarat insa, tu trebuie sa le spui ce vrei si trebuie sa verifici daca proiectul a iesit ce ai vrut tu. Iar daca nu ai cunostinte suficiente…. Si apoi achiitiile publice, care iti scot peri albi. Vedeti dumneavoastra se tot vorbeste de ceva timp ca se va modifica legea aceasta. Ca se va simplifica, ca nu trebuie sa stai prea mult timp sa dai ordinul de incepere a lucrarilor. Dar deocamdata dezbateri, vorbe..

Sau vedeti, discutam de noul program de finantare 2014 -2020. Suntem in 2016. Da, am pierdut deja 2 ani din acest program.

Succesiunea guvernelor a facut sa pierdem importante fonduri. Nici acum nu s-au lansat decat cateva masuri sporadice, fara semnificatie in viata comunitatilor. Si atunci despre ce vorbim?
Cum va arăta comuna Prundeni peste încă patru ani ?

Cum va arata comuna peste 4 ani? Greu de spus. Dar oricum vom termina infrastructura de realizat. Vom avea o alta cultura, o alta educatie… vor fi create premizele unei societati indestulatoare, unde fiecare gospodariei va avea angajati, cand ajutoarele sociale vor disparea. Cand fiecare familie va putea sa-si intretina membrii sai, sa nu mai intinda mana la mana guvernantilor. Cand noi vom avea un buget indestulator, cand munca pamantului il va transforma pe taran din sclav al acestuia intr-un hobby . Cand vom fi independenti din punct de vedere energetic cat si bugetar, cand oamenii vor fi veseli, cu credinta in ei, cand medicul de familie va duce lipsa de pacienti, cand… cand… Va las pe dumneavoastra sa spuneti cand sa ma opresc…
Va place să vă considerați – chiar sunteți – editor de presă. Cum credeți că va putea supraviețui presa locală din Vâlcea ?

Atata timp cat presa e facuta de necalificati nu putem spune ca avem o presa de calitate. Din pacate s-au aciuat multi neaveniti in presa in general… dar si in presa din Valcea. Cu exceptia catorva ziare pe care le citesti cu interes, presa nu mai este cum se spune la ea acasa.

Un ziar, o revista, trebuie citite. Daca nu ai o informatie proaspata, care sa incite la citit, consumatorul de presa nu ti-o cumpara. Si atunci pentru cine scoti tiraj? Am mai spus-o: sunt publicatii care in afara de titlu n dau nimic.

Nu tu editorial, nu tu informatie, nu tu reportaj. Am uitat de reportajul de presa. Toti vor sa fie deasupra cetateanului . Asta nu e presa… si v-o săune un meserias… membru al UZPR cu vechime.
Cine și de ce câștigă localele în județul Vâlcea, domnule primar ?

Chiar daca nu am facut politica, formatia de stanga – PSD – va castiga la galop alegerile .
Nu pentru ca de peste 20 de ani fac parte din aceasta grupare, insa stanga a ramas o formatiune a sufletelor. Iar alegatorii de asa ceva au nevoie. Sloganul profesiilor si atitudinilor liberale a trecut demult. Este nevoie de o rebrenduire a acestui partid .Vedeti ce se intampla si cu candidatul lor la Primaria Capitalei.
Vrem un mesaj special, dar absolut special, pentru oamenii care vă aleg de 20 de ani.

Sloganul meu in aceasta campanie evident va fi „De 20 de ani impreuna!”

Mai trebuie spus ceva in plus? Alegatorii stiu de ce!!!!


Material realizat de Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) şi Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) în cadrul proiectului Primarii județului Vâlcea, 2016

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.